Wi-Fi, hotspots en draadloze netwerken

05-08-2016  |  GSM Helpdesk Nederland  |  Wi-Fi netwerken


Wi-Fi is een internationale standaard om apparaten draadloos met elkaar te verbinden of om apparaten draadloos met een netwerk te verbinden. Deze standaard wordt bewaakt door de Wi-Fi alliance en wordt ook vaak aangeduidt met het standaardisatie nummer 'IEE 802.11'. In dit artikel leggen we álles uit over Wi-Fi. De informatie op deze pagina is vaak technisch, maar details worden zo goed mogelijk in de context aan u uitgelegd.

Inhoudsopgave van dit artikel

 1. Wat is Wi-Fi
 2. Wi-Fi versies of Wi-Fi generaties
 3. Verschil tussen de 2,4 GHz en 5 GHz band
 4. Bereik (dekking) en doordringend vermogen Wi-Fi netwerken
 5. Wi-Fi kanalen
 6. Wi-Fi snelheid
 7. Wat heeft u voor Wi-Fi nodig?
 8. Is Wi-Fi veilig?
 9. Wat kost Wi-Fi?
 10. Wat zijn Wi-Fi hotspots en waarom zijn deze niet altijd gratis?

1. Wat is Wi-Fi? 

Vroeger stond de afkorting Wi-Fi voor 'Wireless Fidelity', min of meer geïnspireerd op de audioterm 'Hi-Fi' dat staat voor 'High Fidality'. De benaming 'Wireless Fidelity' wordt al jaren niet meer gebruikt en de Wi-Fi Alliance (de organisatie die de Wi-Fi standaard bewaakt, beheert en certificeert) geeft nu aan dat het gebruik van deze naam één van de grootste historische missers is geweest. Tegenwoordig is Wi-Fi daardoor een naam op zichzelf.

Wi-Fi is eind jaren '90 ontwikkeld als een standaard voor draadloze communicatie over een korte afstand (enkele tientallen tot honderden meters). Er zijn grofweg twee vormen van Wi-Fi te onderscheiden:

 1. Wi-Fi netwerken waarmee één of meerdere apparaten draadloos verbonden kunnen worden. Deze Wi-Fi netwerken via een zogenaamd 'Access Point' (de Wi-Fi router) maken communicatie tussen alle verbonden apparaten mogelijk, maar in de meeste gevallen ook communicatie 'naar buiten' met het internet.
   
 2. Wi-Fi verbindingen rechtstreeks tussen twee apparaten onderling. Dit worden ook wel 'Wi-Fi Direct verbindingen' of 'ad-hoc verbindingen' genoemd en wordt veel gebruikt voor het overzenden van grote bestanden tussen twee apparaten. In dit opzicht lijkt Wi-Fi op bluetooth, met als voordeel dat Wi-Fi een groter bereik heeft en hogere overdrachtssnelheden voor data kent.

2. Wi-Fi versies of Wi-Fi generaties

Sinds de jaren '90 zijn er al verschillende 'generaties' of 'versies' van Wi-Fi de revue gepasseerd. Deze generaties of versies worden aangeduidt met een letter.

Het bereik en vooral de snelheid van Wi-Fi is erg afhankelijk van welke Wi-Fi generatie of Wi-Fi versie gebruikt wordt. Daarbij is de zwakste schakel altijd de 'bepalende factor'. Wie bijvoorbeeld een super modern actueel Wi-Fi netwerk heeft, maar gebruik maakt van apparaten met enkel Wi-Fi ondersteuning voor oudere versies / generaties Wi-Fi, kan nog niet optimaal profiteren van de voordelen van de nieuwste Wi-Fi versie of Wi-Fi geeratie (en vice versa). Wel zijn nieuwe Wi-Fi versies altijd compatibel met eerdere versies. Oudere generatie Wi-Fi apparaten werken dus altijd op nieuwe generatie Wi-Fi netwerken.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste Wi-Fi versies of Wi-Fi generaties die in Nederland, België en Europa de afgelopen jaren gangbaar zijn geworden:

        Bereik
Versie / generatie Introductie Frequentieband Max. downloadsnelheid Binnen Open veld
Wi-Fi a (IEE 802.11a) 1999 2,4 GHz 54 Mbps 35 m 120 m
Wi-Fi b (IEE 802.11b) 1999 2,4 GHz 11 Mbps 35 m 140 m
Wi-Fi g (IEE 802.11g) 2003 2,4 GHz 54 Mbps 38 m 140 m
Wi-Fi n (IEE 802.11n) 2009 2,4 + 5GHz 150 Mbps 70 m 250 m
Wi-Fi ac (IEE 802.11ac) 2013 5 GHz +/- 866 Mpbs 35 m 250 m

 

3. Verschil tussen de 2,4 en 5 GHz band

De oudste versies of generaties voor Wi-Fi maken gebruik van de relatief 'lage' 2,4 GHz band. Nieuwere versies of generaties voor Wi-Fi maken gebruik van de relatief 'hoge' 5 GHz band of combineren beide frequentiebanden. Het grootste verschil tussen beide frequentiebanden is de snelheid waarmee data overgedragen kan worden. Hoe hoger een frequentie is, hoe meer data per seconde verzonden en ontvangen kan worden en hoe sneller het netwerk dus ook is.

Hoewel het theoretisch en technisch ondervangen zou moeten zijn (zie uitleg hieronder) is er in de praktijk ook een verschil merkbaar in dekking (bereik) en doordringend vermogen (door muren en plafonds) tussen Wi-Fi netwerken op de 2,4 GHz band en Wi-Fi netwerken op de 5 GHz band. De lage frequentie biedt betere dekking en doordringend vermogen dan de hogere frequentie.

4. Bereik (dekking) en doordringend vermogen Wi-Fi netwerken

Op voorwaarde dat het zendvermogen gelijk blijft, geldt dat hoe lager een frequentie is, hoe groter het bereik en doordringend vermogen (door muren en plafonds) van een radiosignaal en dus ook Wi-Fi is. In theorie heeft een Wi-Fi netwerk op de 2,4 GHz band dus een beter bereik en beter doordringend vermogen dan een Wi-Fi netwerk op de 5 GHz band.

Bij Wi-Fi gaat deze vlieger echter niet helemaal op aangezien aan de 'voorwaarde van gelijk zendvermogen' bij Wi-Fi niet wordt voldaan. Wi-Fi netwerken mogen in de 5 GHz band met een hoger zendvermogen uitzenden dan netwerken in de 2,4 GHz band. Door het hogere zendvermogen hebben 5 GHz Wi-Fi netwerken in daardoor theoretisch ongeveer hetzelfde bereik en doordringend vermogen als netwerken in de 2,4 GHz band. In de praktijk zijn overigens alsnog verschillen merkbaar en presteren Wi-Fi netwerken op de 5 GHz band ondanks het hogere zendvermogen doorgaans toch iets minder op het gebied van dekking en doordringend vermogen dan Wi-Fi netwerken op de 2,4 GHz band.

In Europa is afgesproken dat Wi-Fi apparaten op de 2,4 GHz band met een vermogen van maximaal 100 mW mogen uitzenden. Op de 5 GHz band is dit 200 mW voor de 'laagste' kanalen (kanaalnummers 36 tot en met 64) en 1.000 mW voor de hoogste kanalen (kanaalnummers 100 tot en met 140).

Voor problemen met het bereik, dekking of doordringend vermogen van uw Wi-Fi netwerk kunt u terecht op onze helpdeskpagina: Slecht bereik of dekking van het Wi-Fi netwerk oplossen.

5. Wi-Fi kanalen

Voor Wi-Fi netwerken is een bepaalde hoeveelheid zogenaamde 'licentievrije' frequentieruimte gereserveerd in de 2,4 GHz band en de 5 GHz band. In de 2,4 GHz band mogen Wi-Fi netwerken in Europa gebruik maken van de frequentieruimte tussen de 2.401 MHz en 2.483 MHz, waarmee dus een ruimte van 82 MHz beschikbaar is. In de 5 GHz band mogen Wi-Fi netwerken in Europa gebruik maken van verschillende stukjes in de frequentieband tussen de 5.150 MHz en de 5.725 MHz.

Deze frequentieruimte van 82 MHz in de 2,4 GHz band is opgedeeld in 13 kanalen van ieder 11 MHz. Wanneer 11 MHz vermenigdvuldigd wordt met 13 kanalen, zou voor 13 kanalen eigenlijk 143 MHz in plaats van de 82 Mhz nodig zijn. Dit laat goed zien dat de gebruikte frequentieruimte voor ieder kanaal de frequentie van enkele vorige maar ook enkele volgende kanalen overlapt.

In de 5 GHz band is totaal 455 MHz beschikbaar en opgedeeld in 19 kanalen van 20 MHz. Hierdoor overlappen de kanalen in de 5 GHz band elkaar niet. In de 5 GHz band is voor Wi-Fi netwerken ruimte gereserveerd op de frequentieband tussen de 5.150 MHz en 5.350 MHz (kanalen 36, 40, 44, 48, 52, 56, 60 en 64) en tussen de 5.470 en 5.725 MHz (kanalen 100, 104, 108, 112, 116, 120, 124, 128, 132, 136 en 140).

6. Wi-Fi snelheid

Met iedere nieuwe Wi-Fi generatie of versie is de maximale up- en downloadsnelheid hoger geworden. Oudere generaties Wi-Fi waren sneller dan hun voorgangers doordat vooral een andere manier van verzenden- en ontvangen van data werd toegepast.

Nieuwere generaties Wi-Fi zijn sneller doordat nu hogere frequenties worden gebruikt,  meer bandbreedte wordt gebruikt (combinatie van meerdere kanalen tegelijk), doordat kanalen in de 5 GHz band elkaar niet meer overlappen en door meerdere verbindingen tegelijk op te zetten. Door deze innovaties zijn de meest moderne Wi-Fi generaties / versies tot wel honderd keer sneller dan de eerste versie / generatie Wi-Fi uit eind jaren '90.

7. Wat heeft u voor Wi-Fi nodig?

Afhankelijk van de manier waarop u een Wi-Fi verbinding wilt maken of gebruiken, heeft u geschikte apparatuur nodig:

 • Wilt u enkel draadloos bestanden tussen twee apparaten onderling uitwisselen (het zogenaamde 'Wi-Fi direct' of een 'ad-hoc verbinding), dan moeten beide apparaten over Wi-Fi ondersteuning beschikken en een app, toepassing of software hebben waarmee u een directe verbinding met een ander apparaat kunt opzetten (een zogenaamde 'peer-to-peer connectie', vaak afgekort met P2P).
   
 • Wilt u bijvoorbeeld met een computer, laptop, tablet, smartphone of ander apparaat draadloos op het internet kunnen gaan, dan moeten deze apparaten uiteraard Wi-Fi ondersteunen én moet u een zogenaamd 'Wi-Fi accesspoint' hebben.

  In veel moderne modems van internetproviders zit al een Wi-Fi accesspoint ingebouwd en kan eenvoudig geactiveerd en gebruikt worden. Heeft u nog een ouder modem zonder Wi-Fi accesspoint, dan kunt u voor een paar tientjes al een Wi-Fi router kopen die u middels de (meestal) meegeleverde kabel kunt verbinden met het modem van uw provider. Alle apparaten met Wi-Fi ondersteuning kunnen vervolgens draadloos verbinding maken met het Wi-Fi accesspoint en over het draadloze netwerk zowel met elkaar- als met het internet communiceren.
   

8. Is Wi-Fi veilig?

Of een Wi-Fi netwerk veilig is, ligt helemaal aan de instellingen die in het netwerk zijn gemaakt. U moet altijd in uw achterhoofd houden dat het signaal tussen uw apparaten en het Wi-Fi netwerk door de lucht gaan en daarmee theoretisch ook door andere apparaten opgevangen kunnen worden.

Bij Wi-Fi netwerken die beveiligd zijn met de zogenaamde WPA of WPA2 encryptie, wordt de data die door de lucht wordt verstuurd tussen apparaten en Wi-Fi netwerken versleuteld. Wanneer deze signalen door anderen opgevangen zouden worden, kan hier eigenlijk niets mee gedaan worden om dat de data gecodeerd is. Wi-Fi netwerken met WPA of WPA2 beveiliging zijn daardoor zeer veilig.

Openbare Wi-Fi netwerken waarvoor geen wachtwoord nodig is, zijn erg onveilig omdat de data die door de lucht gaat niet versleuteld is. Daarnaast is bij dit soort netwerken ook altijd moelijk te controleren of het om een écht Wi-Fi netwerk gaat of dat een hacker- of crimineel net doet alsof er een Wi-Fi netwerk is om op die manier data te kunnen 'stelen'.

Openbare Wi-Fi netwerken achter een inlognaam en wachtwoord of waarvoor betaald moet worden zijn doorgaans iets veiliger, maar in veel gevallen ook lang niet zo veilig als een eigen Wi-Fi netwerk met WPA of WPA2 beveiliging. Bij openbare (niet vertrouwde) Wi-Fi netwerken geldt dus altijd het advies om hierover geen persoonlijke of gevoelige gegevens te versturen of te ontvangen (zoals inlognamen en wachtwoorden voor websites, bankrekeninggegevens en internetbankieren of creditcardgegevens).

9. Wat kost Wi-Fi?

W-Fi netwerken en Wi-Fi verbindignen maken gebruik van zogenaamd 'licentievrij frequentiespectrum'. Iedereen mag dus zonder kosten gebruik maken van de frequentieruimte die in de 2,4 GHz en 5 GHz band is gereserveerd voor Wi-Fi netwerken. Wanneer u thuis zelf een Wi-Fi netwerk 'aanlegt' om met één of meerdere apparaten draadloos gebruik te kunnen maken van internet, of u gebruikt een Wi-Fi verbinding tussen twee apparaten (ad-hoc verbinding, Wi-Fi direct of peer-to-peer, p2p), dan is de Wi-Fi verbinding op zichzelf helemaal gratis. Het enige waar u (al) voor betaald is de internetverbinding achter het Wi-Fi netwerk.

10. Wat zijn Wi-Fi hotspots en waarom zijn deze niet altijd gratis?

Uw eigen Wi-Fi netwerk is feitelijk ook een Wi-Fi hotspot, al is uw netwerk (wanneer deze goed is beveiligd) niet openbaar te gebruiken. Met Wi-Fi hotspots worden over het algemeen openbare Wi-Fi netwerken bedoeld die voor iedereen gratis of tegen betaling toegangkelijk zijn.

Wi-Fi hotspots zijn feitelijk de Wi-Fi netwerken van bijvoorbeeld hotels, campings, restaurants, benzinestations of andere bedrijven waar u als gast of klant verbinding mee kunt maken en gebruik van kunt maken. Steeds meer van deze openbare Wi-Fi hotspots zijn gratis te gebruiken, maar vaak moet in hotels of op campings wel betaald worden voor gebruik van het Wi-Fi netwerk. Hiermee kan de eigenaar en aanbieder van de Wi-Fi hotspot de internetverbinding en alle bijbehorende apparatuur bekostigen. Bij betaalde openbare Wi-Fi hotspots betaalt u vaak per minuut, uur, dag, week of maand. Er zijn ook hotspots waar u betaalt voor de hoeveelheid dataverkeer die u via de hotspot verbruikt.
Laatste Nieuws23 Reacties
Elizabeth Fu plaatste dit 06 mrt 2012

Ik heb mijn hotspot ooit aangedrukt om te kijken wat dat was, maar nu gaat hij opeens niet meer uit, en mijn wifi krijg ik ook niet meer aan, hoe krijg ik mijn hotspot uit?! ik heb de samsung galaxy ace !

isa vd Sanden plaatste dit 19 aug 2011

Ik heb een vraag: Ik heb vanochtend een Samsung Chat 335 gekocht en alles werkt prima. Op WiFi na. Ik kan wel verbinding maken met het draadloos netwerk, maar als ik dan met internet wil verbinden krijg ik de melding 'netwerkfout'. Heeft iemand hetzelfde probleem of een oplossing hiervoor?

Alvast bedankt!

hans balfoort plaatste dit 10 nov 2011

Ik heb een vraag: Ik heb een Samsung Chat 335 en alles werkt prima. Op WiFi na. Ik kan wel verbinding maken met het draadloos netwerk, maar als ik dan met internet wil verbinden krijg ik de melding 'netwerkfout'.Ik zag dat ook andere mensen dit probleem hebben ! Iemand een oplossing ? Moet je soms ook een netwerk maken in je samsung 335 ? (menu : instellingen-10. netwerk - verbindingen-en dan ( zoals mijn geval) een verbinding maken met ziggo ?

joke de wit plaatste dit 09 mei 2012

ik heb wifi op mijn laptop en op mijn telefoon maar als ik de laptop uitzet is mijn wifi ook weg op de telefoon wie weet hoe dit kan

marion van merrienboer plaatste dit 26 apr 2011

Toch even een vraagje van een analfabeet op wifi ( en laptop gebied ha ha) ik ga voorlopig op een camping wonen met een wifi verbinding??? makkelijk zou je zeggen. Ik heb een laptop van ong.1 1/2 jaar oud vista zit erop waar kan ik zien of ik een wifi verbinding kan maken?? En ik weet dat ze wifi-kaarten verkopen voor een maand a 10 euro maar kan ik dan zo inloggen of heb ik alsnog een router/modem nodig? HELP. snap er niets van .

Thomas Lont plaatste dit 13 jun 2011

Waardoor komt het dat ik in Andijk altijd zo'n slechte verbinding heb. vooral via mijn P.C. (is nog nieuw), en router Linksys en dan mijn telefoon, (Sony Ericsson Xperia X10). De WiFi verbinding schakelt heel snel op 3.G en E-mails verzenden op GMAIL duurt soms wel tien minuten. Alleen SMS-jes gaan betrekkelijk snel...?

Marjolein Visser plaatste dit 21 nov 2011

ik heb een Samsung S3350 mobieltje die teleksn aangeeft dat DNS mislukt is , wanneer ik via Wifi wil internetten.Wie weet wat er aan het toestel mis is, want verbinden opzich doe ie wèl!

Toedels Kiewied plaatste dit 28 apr 2010

Ik heb de samsung star wifi en kan kostenloos met de wifi functie thuis internetten op deze mobiel. Heb ik meteen ook een vraag, als die wifi geen bereik meer heeft gaat het toestel over op g3 internetten en dat kost, hoe kan ik de g3 afzetten op dit toestel? Zonder dat de wifi functie en verbinding verloren gaat

Layla jansen plaatste dit 20 nov 2011

ik heb een abonnement van t-mobile, maar zet dan de mobiele netwerk uit en gewoon WIFI aan gaat het dan alsnog van mij abbo af?

Alvast bedankt.

Inez . plaatste dit 19 okt 2011

@ Isa vd Sanden, ik heb hetzelfde probleem, ik heb laatst een Samsung Galaxy Ace gekocht en ik kan ook niet op wifi. Hij haalt het IP-adres op en verifieërt, maar uiteindelijk is de verbinding verbroken. Ik weet ook niet wat het probleem is, ik hoop dat iemand op deze site het weet?

Ria Kruisheer plaatste dit 03 mrt 2012

Ik heb van iemand een Alcatel one touch 990 overgenomen en ik zit met een WiFi-probleem. De gsm krijgt geen MAC-address. We hebben al van alles geprobeerd maar zonder resultaat. Wie iemand de ultieme tip?

steffan [email protected] plaatste dit 27 feb 2011

bij je netwerken zie je dan je eigen netwerk (waarop je alleen wilt internetten) en nog een paar anderen van bijv: KPN als je die allemaal verwijderd en alleen je eigen netwerk laat staan dan gaat hij automatisch en alleen op jouw netwerk.

mvg steffan

John Heesterbeek plaatste dit 25 nov 2011

ik heb hier ook een vraag over heb een samsung galaxy ace overal werkt mijn wifi ook bij free wifi behalve in ziekenhuizen en andere openbare gebouwen wifi geeft aan dat ik verboonden ben maar als ik wil gaan surfen geeft hij netwerkfout aan , heeft iemand misschien een oplossing voor zover ik kan nakijken staan de instellingen goed want in het buitenland (turkye) werkt het wel John

Ellen jaa plaatste dit 23 aug 2011

ik heb een blackberry curve kan ik daar mee gratis op internet? en wordt er dan geld afgeschreven?

John van Beek plaatste dit 20 nov 2010

Ik heb een samsung Galaxy @ en ik wil alleen thuis met ons eigen netwerk op internet (WIFI) hoe kan ik het gewone internet uitzetten zodat ik zodra ik geen wifi bereik heb ik ook geen internet heb? en nog een vraag Google Navigatie werkt dat via internet of is dat net al tom tom op je telefoon gratis ?

Romke Mooiweer plaatste dit 27 okt 2010

Is iemand bekend met prepaid toestellen die voorzien zijn van WiFi? Ik ben al een tijdje op zoek, maar heb tot dit moment niet veel resultaat behaald...

melissa louws plaatste dit 25 mei 2012

ik heb vanaf gisteren een samsung galaxy S 2, maar ik kan niet sms-en of bellen of op internet want wij hebben thuis geen draadloos internet omdat wij een computer hebben. hoe moet ik nu dan aan wifi komen? en op mijn mobiel staat steeds van u heeft nog geen netwerk wat is dat??? melissa

Joost Visser plaatste dit 23 dec 2009

Kan ik dus met een telefoon die wi-fi ondersteunt gewoon bij ons thuis met die telefoon op het internet zonder dat ik mobiel internet in mijn abonnement heb?

jan schipper plaatste dit 20 jul 2013

Antwoord voor Melissa Louws. Je zal een router moeten instaleren op de P.C. of die in het stopcontact gaan anders zal je geen Wi-Fi krijgen

R.B. Peeters plaatste dit 10 jan 2012

Ik heb laatst op mijn samsung galaxy txt mijn internet via KPN verwijdert, zodat ik alleen nog maar op WIFI kan. Wanneer ik nu verbind met WIFI zegt de google pagina: niet verbonden met internet. Wel kan ik via een 3G netwerk op internet, maar dit kost mij aanzienlijk veel geld. Hoe kan ik dit probleem oplossen? Want ik snap er zelf niet heel veel van. Groetjes!

bram schoemans plaatste dit 18 jun 2017

als ik mijn wifi opzet met mijn gsm vind hij de modum niet maar met de andere gsm's en laptop's wel

Annet Assen plaatste dit 02 jun 2011

Via KPN prepaid wordt voor WIFI- gebruik in huis toch beperkt beltegoed afgeschreven. Wie weet hoe dit werkt? Ik gebruik dan de browser Opera-mini op mijn Nokia C3 Alvast dank voor uw reactie.

Jaleena Gaatjenietsaan plaatste dit 01 mrt 2012

@ Hans Balfoort

Ik heb precies hetzelfde probleem, heb je al een oplossing gevonden?

Geef ook je reactie