Bluetooth: Bestanden verzenden van GSM naar computer

17-08-2006  |  GSM Helpdesk Nederland  |  Synchronisatie


Wanneer u op uw computer over bluetooth beschikt (middels bijvoorbeeld een USB bluetooth stick / bluetooth dongle), en uw telefoon beschikt ook over bluetooth ondersteuning, dan is het vaak mogelijk om vanuit uw telefoon bestanden of foto's naar uw computer te sturen via bluetooth. Op deze pagina leggen wij u stap voor stap uit hoe dit werkt.

Op voorhand willen wij u waarschuwen voor een aantal dingen: Sommige mobiele telefoons, en dan met name Samsung toestellen, én toestellen die voorzien zijn van specifieke provider / netwerk software, kunnen problemen geven bij het verzenden van bestanden.

Een TIP vooraf:
Werkt u onder Windows XP en heeft u service pack 2 geïnstalleerd, installeer dan NIET de CD die bij uw bluetooth stick / bluetooth dongle geleverd wordt. De Windows XP drivers werken mamelijk een stuk beter! Heeft u de bluetooth software al wél geïnstalleerd? Haal dan de bluetooth stick uit uw PC en dé-installeer deze software dan (dit kunt u doen in het Configuratiescherm onder “Software”). Start vervolgens uw computer opnieuw op en stop de bluetooth stick / bluetooth dongle in een andere USB poort. Laat Windows de bluetooth stick zélf installeren (gebruik dus niet de meegeleverde CD-rom).

In deze handleiding gaan wij uit van de Windows XP service pack 2 drivers. De handleiding bestaat uit twee delen. In deel 1 leest u hoe u uw computer in moet stellen om makkelijk bestanden te kunnen ontvangen. Deel 2 legt u uit hóe u bestanden kunt ontvangen via bluetooth. Als u deel 1 van de handleiding heeft uitgevoerd, hoeft u in het vervolg énkel deel 2 nog te volgen.


Deel 1: Uw computer instellen voor bluetooth

Stap 1:
Ga naar het startmenu, klik op “Instellingen” en kies vervolgens voor “Configuratiescherm”. (zie afbeelding 1)

Afbeelding 1: Ga naar het configuratiescherm
Afbeelding 1

Stap 2:
Dubbelklik op het icoon “Bluetooth apparaten”. Een nieuw venster zal openen. (zie afbeelding 2)

Afbeelding 2: Klik op het icoon Bluetooth-apparaten
Afbeelding 2

Stap 3:
Ga naar het tabblad “Opties” en vink onderaan de optie “Het Bluetooth-pictogram in het systeemvak weergeven” aan en klik vervolgens op “Toepassen” en “OK”. Het venster zal daarna sluiten. (Op afbeelding 3 is deze optie geel gemarkeerd)

Afbeelding 3: Vink op tabblad Opties de onderste optie aan
Afbeelding 3

Stap 4
Naast de klok op de startbalk (rechtsonder in uw scherm) is een blauw bluetooth pictogram verschenen en zal hier ook blijven staan. U zal merken dat dit in de toekomst érg handig is voor het ontvangen (en verzenden) van bestanden via bluetooth met uw computer.


Alle vier de bovenstaande stappen doorlopen? Dan is uw computer voldoende ingesteld voor het ontvangen van bestanden via bluetooth. Wilt u in de toekomst deze pagina nogmaals gebruiken als hulp bij het ontvangen van bestanden via bluetooth? Dan hoeft u vanaf nu alleen nog deel 2 van deze uitleg te doorlopen.


Deel 2: Het ontvangen van bestanden via bluetooth op uw computer

Stap 1:
Klik met de rechtermuisknop op het bluetooth pictogram dat naast de klok (rechtsonder in uw scherm) op de startbalk staat. Kies daar voor de optie “Bestand ontvangen”. Een nieuw venster zal openen. (zie afbeelding 4)

Afbeelding 4: Klik met de rechtermuisknop op het bluetooth icoon en kies voor de optie Bestand ontvangen
Afbeelding 4

Stap 2:
In het nieuwe scherm staat de computer wacht op het ontvangen van het bestand. (zie afbeelding 5)

Afbeelding 5: Uw computer wacht op het ontvangen van een bestand
Afbeelding 5

Stap 3:
Verstuur het bestand met uw telefoon via bluetooth. Uw computer zal het bestand automatisch ontvangen. (zie afbeelding 6)

Afbeelding 6: Het bestand wordt ontvangen
Afbeelding 6

Stap 4:
Nadat uw computer het bestand heeft ontvangen, kunt u het bestand opslaan op uw computer. U kunt het bestand bijvoorbeeld een andere naam geven en met de knop “Bladeren” kunt u een plaats aangeven waar het bestand opgeslagen moet worden. Heeft u dit allemaal ingesteld, klik dan op “Volgende”. (zie afbeelding 7)

Afbeelding 7: Kies een bestandsnaam en locatie voor het bestand
Afbeelding 7

Stap 5:
Het bestand is succesvol ontvangen op uw computer. Klik op "Voltooien", u kunt het bestand vinden in de map die u in stap 4 heeft ingesteld. (zie afbeelding 8)

Afbeelding 8: Het bestand is ontvangen
Afbeelding 8Laatste Nieuws16 Reacties
Katinka Kat plaatste dit 22 dec 2006

Mijn XP-home edition heeft ook geen Bluetooth icoon. Ik begrijp uit de info dat ik servicepack 2 zou moeten installeren. Dit is nog niet zo eenvoudig lees ik op de Microsoft site. Had graag hier ook info over gevonden. Gr. Katinka

Jan Deckers plaatste dit 26 jan 2010

Het icoon verschijnt na een windows update. Niet de bijgeleverde software installeren maar de dongle in de usb-poort steken. Dan terug opstarten en windows update uitvoeren. Koop geen Stick met vermelding van Bluesoleil software.

stan liebregts plaatste dit 23 jan 2008

dan moet je waaarschijnlijk gewoon alle vakjes aanvinken in het scherm wat staat bij stap 3 hierboven.

Michael Gordon plaatste dit 11 sep 2008

Maar hoe stuur je meerdere bestanden tegelijk? Ik moet nu steeds de wizzard per bestandje openen; errrug onhandig!

Jan Velde plaatste dit 28 nov 2006

Prima informatie. Jammer genoeg geeft mijn xp home echter geen bluetooth icoon.

Bye,

Jan Velde

Jos van der Burgt plaatste dit 14 jun 2007

Ik heb geen icoontje "bluetooth" in mijn configuratiescherm... Ik heb een jaar geleden een usb "dongle" gekocht - nu pas echt gaan gebruiken overigens, blijkt de software (Bluesoleil) maar 5 MB lang mee te gaan. Eigenlijk is het dus een wegwerpstick, tenzij je de Bluesoleil software koopt. Andere geschikte drivers kon ik niet vinden. Is dit een vorm van koppelverkoop? Maar de XP driver lijkt mijn stick niet (meer) te lusten. Niet te vinden ook trouwens.

Anne Pries plaatste dit 07 mrt 2010

Goed artikel! Nu zou ik nog graag weten wat te doen als alles goed is geïnstalleerd, de gsm wordt herkend door de pc maar verzenden van gsm naar pc steeds mislukt (verzenden mislukt!). veel dank alvast. AP

Riek Wiereijn-van Dijk plaatste dit 23 feb 2008

Ik heb al meer dan een jaar geleden de sitecom bluetooth adapter gekocht -CN500VZ- en de megeleverde CD geinstalleerd. Ik kreeg een icoom ook in het configuratiescherm mar kon daar niets in openenen ?? Er stond gewoon niets in. Nu las ik jullie info en heb de installatie verwijderd. Vervolgens de stck er weer in gedaan en gewacht op window installatie. Dat ging niet vanzelf maar via start etd. kwam er een wizzard. Vervolgens zag ik een foutmelding, software niet beschikb. gebruik de meegelvrd CD

Nico Munten plaatste dit 28 sep 2012

k heb het geinstalleert kan wel van de pc naar telefoon zenden maar niet bestanden ontvangen krijg telkens vebinding mislukt wat te doen?????? Mijn mobiel is bluetooth geschikt, moet mijn pc ook bluetooth hebben?????? ik heb wel service pack 2 op mijn XP comp. ik heb net 3 dagen een kleindochter en wat foto's gemaakt via mijn mobiel en wil die naar pc zenden, maar het lukt al drie dagen niet met dongel van merk Tinytooth Mini Muvit. wie kan mij helpen.

Marie-Rose De Boeck plaatste dit 26 sep 2008

heb alles met succes geinstalleerd , en gegevens overgebracht van gsm naar computer, tot daar alles ok. Wat niet over te brengen is zijn de sms berichten welke op de sim kaart staan , en die zou ik op één of andere manier moeten kunnen opslaan , wie kan helpen?

jacqueline janssen plaatste dit 29 mrt 2009

als je in het configuratiescherm gaat staan>> type je in de zoekfunctie bluetooth>> dan krijg je het icoon vanzelf boven water

Martijn [email protected] plaatste dit 05 sep 2012

ik heb geen problemen met het ontvangen of versturen van bestanden via bluethoot maar als ik iets verzend is het telefoon geheugen vol mijn vraag is : hoe kan ik grote bestanden zoals lange liedjes direct naar mijn geheugekaart versturen ?

Wally Wally plaatste dit 01 feb 2009

Een erg mooi geschreven verhaal, duidelijk uitgelegd echter, de melding dat het Bluetooth icoon heel vaak niet voorkomt (bij mij dus ook niet met SP3) daar wordt geen verklaring / oplossing voor geboden, jammer.

Mariska van Oeveren plaatste dit 11 jul 2007

Bedankt voor dit artikel! Heb er veel aan gehad! Op mijn computer staat WEL een bluetooth icoontje, dus bij mij is alles gelukt!

Maar ik kan alleen maar bestanden vanaf de computer naar mijn telefoon sturen, maar andersom niet! :(

sip plaatste dit 07 sep 2008

ik heb het geinstalleert kan wel van de pc naar telefoon zenden maar niet bestanden ontvangen krijg telkens vebinding mislukt wat te doen

Leroy Schermer plaatste dit 08 sep 2009

hallo,

let allemaal even op ! eerst je dongle aansluiten, xp drivers instaleren en zichtbaarheid aan vinken bij stap 3 ..!

Geef ook je reactie