Resistief touchscreen

09-03-2012  |  GSM Helpdesk Nederland  |  Toestellen


Tot aan 2010 waren zogenaamde 'resistieve touchscreens' de meest gebruikte aanraakschermen in mobiele telefoons. Resistieve touchscreens worden ook wel 'drukgevoelige aanraakschermen' genoemd.

Touchscreens worden al sinds eind jaren '90 in mobiele telefoons en zogenaamde 'PDA's' gebruikt. Tot aan 2010 waren zogenaamde 'resistieve touchscreens' de meest gebruikte aanraakschermen in mobiele telefoons. Een resistief touchscreen is in tegenstelling tot een capacitief touchscreen een beeldscherm dat reageert op druk. Hierdoor kan het touchscreen met in principe alle voorwerpen zoals pennen, vingernagels, sleutels en een zogenaamde 'stylus' bediend worden. Bij de meeste toestellen die voorzien zijn van een resistief touchscreen wordt een stylus meegeleverd, een klein plastic of metalen pennetje waarmee heel nauwkeurig punten op het beeldscherm aangeraakt kunnen worden.

Voordelen van een resistief touchscreen
Het grote voordeel van resistieve touchscreens is dat dit type beeldscherm heel precies is. Een resistief touchscreen is in staat op op pixelniveau te bepalen waar het beeldscherm wordt aangeraakt, vooral wanneer een stylus gebruikt wordt. Dit maakt een resistief touchscreen dus zeer geschikt om digitale tekeningen op te maken of wanneer veel interactieve informatie op het beeldscherm getoond en aangeklikt moet kunnen worden.

Een tweede voordeel van resistieve touchscreens is dat dit type aanraakscherm relatief goedkoop is om te produceren. Sinds 2010 worden resistieve touchscreens daardoor vooral nog in goedkope mobiele telefoons toegepast.

Nadelen van een resistief touchscreen
Nadelen van een resistief touchscreen zijn ondermeer dat dit type touchscreen minder snel en minder goed reageert op de aanraking met een vinger. Omdat druk uitgeÃķefend moet worden op het beeldscherm en de tip van een vinger een aanzienlijk groter drukoppervlakte genereert dan het puntje van een stylus, worden resistieve touchscreens voor zogenaamde 'vingernavigatie' als minder fijn ervaren.

Een tweede nadeel van resistieve touchscreens is dat ze krasgevoelig zijn. Zeker wanneer andere voorwerpen zoals sleutels of pennen gebruikt worden voor het besturen van het touchscreen, treden al snel beschadigingen op. Maar ook wanneer het beeldscherm vettig of vies is en vervolgens aangeraakt wordt met de stylus kan oorzaak zijn dat het beeldscherm beschadigd. Daarnaast gaat de gevoeligheid van een resistief touchscreen na verloop van tijd achteruit.

Een derde nadeel van resistieve touchscreens is dat ze over het algemeen bij fel licht minder goed afleesbaar zijn, omdat resistieve touchscreens uit diverse lagen bestaan die het licht reflecteren en daarmee de afleesbaarheid verminderen.

Tot slot is een vierde nadeel van resistieve touchscreens dat 'multi-touch', het met twee of meer vingers aanraken van een beeldscherm om bijvoorbeeld in- en uit te zoomen, op een resistief touchscreen niet mogelijk is.

Hoe kun je een resistief touchscreen herkennen?
Een resisitief touchscreen is eenvoudig te detecteren door met een pen of een hoekje van een bankpas het beeldscherm aan te raken. Indien het beeldscherm reageert op de aanraking met deze pen of bankpas, is er sprake van een resistief touchscreen.

Werking van een resistief touchscreen
Werking van een resistief touchscreen (Afbeelding: Planar System Inc.)

Hoe werkt een resistief touchscreen?
Een resistief touchscreen is een normaal kleurenbeeldscherm waarover een transparante laag is aangebracht. In deze laag is een fijnmazig raster van drukgevoelige punten aanwezig. Deze drukgevoelige punten worden ook wel 'spacer dots' genoemd. Op veel resistieve touchscreens zijn deze zogenaamde spacerdots zelfs zichtbaar als kleine puntjes in het beeldscherm die op enkele millimeters van elkaar in het beeldscherm aanwezig zijn.

Enkele tiende van een millimeter boven de transparante laag met het raster van spacerdots 'zweeft' een tweede plastic laag. Dit is de bovenste laag van het touchscreen. Doordat deze bovenste laag boven het beeldscherm 'zweeft' en er dus een kleine luchtlaag tussen de bovenlaag en de laag met het raster met drukgevoelige punten aanwezig is, kan de bovenlaag middels een vinger of stylus ingedrukt worden. Hierbij maakt de bovenlaag van het beeldscherm op de plek waar het wordt ingedrukt contact met de laag met drukgevoelige spacer dots eronder.

Een aanraking van het toucschreen kan meerdere spacer dots activeren. Hierbij berekent het touchscreen hoezeer de spacer dots geactiveerd zijn en op basis van een berekening kan dan zeer nauwkeurig bepaald worden op welke plek tussen de spacer dots de aanraking precies heeft plaatsgevonden.

Na veelvuldig gebruik gaat de aanraakgevoeligheid van een resistief touchscreen achteruit doordat na verloop van tijd krassen, beschadigingen of zelfs kleine scheurtjes in de dunne toplaag van het beeldscherm kunnen ontstaan. Hierbij kunnen de onderliggende spacer dots ook beschadigd worden. Is dat het geval, dan kan het zijn dat de aanraakgevoeligheid op die plek verminderd of zelfs geheel verdwijnt.

Zie ook:
- Algemene informatie over touchscreens
- Meer informatie over capacitieve touchscreensLaatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie