Capacitief touchscreen

09-03-2012  |  GSM Helpdesk Nederland  |  Toestellen


Sinds 2007 worden steeds meer mobiele telefoons en smartphones voorzien van een touchscreen. Niet omdat de techniek toen net nieuw was, maar vooral door de opkomst van zogenaamde 'capacitieve touchscreens'. Deze modernere touchscreens boden veel voordelen ten opzichte van de 'resistieve touchscreens' die als sinds eind jaren '90 in mobiele telefoons gebruikt werden.

Het capacitieve touchscreen heeft tot de doorbraak geleid dat vandaag de dag bijna alle mobiele telefoons, smartphones maar ook alle tablets en steeds meer computers over een touchscreen beschikken. Apple was met haar allereerste Apple iPhone de eerste fabrikant die een capacitief touchscreen heeft toegepast in een mobiele telefoon. Het heeft tot aan 2008 geduurd voordat de eerste andere fabrikanten deze nieuwe touchscreen techniek ook hebben geadopteerd. Dit kwam vooral omdat capacitieve touchscreens destijds nog aanzienlijk duurder in productie waren dan de oudere resistieve touchscreens.

Voordelen van een capacitief touchscreen
Capacitieve touchscreens reageren aanzienlijk beter en sneller op de aanraking met een vinger. In tegenstelling tot resistieve touchscreens reageren capacitieve touchscreens niet meer op druk, maar op de verstoring van het elektirsche veld dat over het beeldscherm 'ligt'. Hierdoor hoeft een capacitief touchscreen maar heel lichtjes aangeraakt te worden om de aanraking te detecteren.

Capacitieve touchscreens zijn dunner dan ouderwetse resistieve touchscreens doordat luchtlagen uit het beeldscherm gehaald konden worden. Hierdoor zijn capacitieve touchscreens over het algemeen beter afleesbaar onder fel licht en is de kleuropbrengst van het beeldscherm ook mooier. Doordat het beeldscherm niet meer met een zachte flexibele toplaag werkt, zijn capacitieve touchscreens aanzienlijk slijtvaster dan de ouderwetse resistieve touchscreens.

Het grootste voordeel van capacitieve touchscreens is dat dit type aanraakscherm ook de aanraking van meerdere vingers tegelijk kan detecteren. Hierdoor is 'multi-touch' mogelijk, waarmee bijvoorbeeld door twee vingers op het beeldscherm te plaatsen en uit elkaar te bewegen in- en uitzoomen mogelijk is.

Nadelen van een capacitief touchscreen
Capacitieve touchscreens hebben ook enkele kleine nadelen. De eerste is dat een standaard capacitief touchscreen niet reageert op de aanraking met voorwerpen zoals een stylus, pen of sleutelbos. Ook de aanraking met een handschoen werkt dus niet, wat vooral in de winter een nadeel kan zijn. Overigens zijn er ondertussen al technieken beschikbaar dat met een capacitieve stylus of met een speciale techniek in het beeldscherm en de stylus het wel mogelijk is om met een stylus een capacitief touchscreen te bedienen. Deze technieken worden nog niet veel toegepast.

Een ander nadeel van een capacitief touchscreen ten opzichte van een resistief touchscreen is dat dit type aanraakschermen nog steeds duurder is in productie dan een resistief touchscreen. Daarom worden capacitieve touchscreens ook vooral in de wat duurdere mobiele telefoons en smartphones gebruikt.

Tot slot is een capacitief touchscreen wel erg nauwekeurig voor vingernavigatie, maar in vergelijking met een resistief touchscreen die met een stylus te bedienen is een stuk minder nauwkeurig omdat de vinger een groter oppervlak van het beeldscherm activeert.

Hoe kun je een capacitief touchscreen herkennen?
Op het moment dat het niet mogelijk is om het touchscreen te bedienen met een pen, sleutelbos of hoekje van een bankpas, dan is er sprake van een capacitief touchscreen. De elektrische velden op het beeldscherm worden door deze voorwerpen niet voldoende 'verstoord' om een aanraking te kunnen detecteren.

Werking van een capacitief touchscreen
Werking van een capacitief touchscreen (Afbeelding: Planar System Inc.)

Hoe werkt een capacitief touchscreen?
Van ieder kleurenbeeldscherm kan een capacitief touchscreen gemaakt worden. Hiervoor wordt over de glasplaat van het beeldscherm een speciale coating aangebracht die vanuit de vier hoeken van het beeldscherm elektrisch geladen wordt. Hierdoor is op het beeldscherm altijd een kleine elektrische spanning aanwezig. De elektrische lading is zo klein dat deze door de mens niet opgemerkt kan worden.

Op het moment dat het geladen beeldscherm met een vinger wordt aangeraakt, vloeit op die plek de elektrische lading vanaf het beeldscherm via de vinger weg naar de aarde. Een zogenaamde 'controller' registreert de aanraking en meet hoeveel energie er via het beeldscherm vanuit de vier verschillende hoeken 'verloren' gaat. Op basis daarvan kan een nauwkeurige berekening gemaakt worden op welke plek het touchscreen wordt aangeraakt.

De controller geeft de 'coördinaten' van de aanraking door aan het toestel die op haar beurt kan bepalen wat er op die plek op het beeldscherm aanwezig is en welke actie daarmee gestart moet worden.

Doordat energie uit vier hoeken over het beeldscherm gestuurd wordt, is een capacitief touchscreen in staat ook de aanraking met meerdere vingers te detecteren en de locatie van de aanraking per vinger te bepalen. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de multi-touch techniek voor in- en uitzoomen. Ondertussen zijn er zelfs al capacitieve touchscreens op de markt die zelfs tien verschillende aanrakingen op het zelfde moment kunen detecteren.

Zie ook:
- Algemene informatie over touchscreens
- Meer informatie over resistieve touchscreensLaatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie