Mobiele telefoon gebruiken in de grensstreek

17-08-2012  |  GSM Helpdesk Nederland  |  Buitenland


Wie woont, werkt of verblijft in de grensstreek zal ongetwijfeld het fenomeen kennen dat een mobiele telefoon, smartphone of tablet ongemerkt kan overschakelen op een buitenlands netwerk. Het gevolg is dat inkomende of uitgaande gesprekken, sms berichten of internet opeens via een buitenlands netwerk plaatsvinden en dit dus ook hogere kosten met zich mee brengt. Hoe dit kan worden voorkomen en welke mogelijkheden er zijn voor mensen in de grensstreek, behandelt GSM Helpdesk Nederland in dit artikel.

Het is voor veel bewoners in de grensstreek een doorn in het oog dat hun mobiele telefoon regelmatig en vaak ongemerkt wisselt van netwerk en overschakelt naar een Belgisch of Duits mobiel netwerk. Het probleem in de grensstreek is vaak dat Nederlandse netwerken op bepaalde plekken wat minder bereik hebben, omdat internationale afspraken tussen providers bepalen dat een mobiel netwerk niet te ver over de grens mag 'stralen'. In de praktijk blijkt echter dat in sommige delen van de grensstreek Nederlandse netwerken erg sterk zijn en ver over de Belgische of Duitse grens stralen, maar in andere delen van de grensstreek juist Duitse of Belgische netwerken sterker zijn en wat verder over de Nederlandse grens stralen.

Een mobiele telefoon kiest standaard het sterkste signaal
Mobiele telefoons zijn standaard zo ingesteld dat zij automatisch kijken welke netwerken beschikbaar zijn en welke netwerken de het beste signaal hebben. In Nederland zelf merken gebruikers daar niets van omdat mobiele telefoons buiten het eigen netwerk niet op andere Nederlandse netwerken kunnen overschakelen. Met buitenlandse netwerken ligt dit echter anders. Mobiele telefoons krijgen wel toegang tot buitenlandse netwerken, waardoor mobiele telefoons in de grensstreek dus wel kunnen kiezen voor het eventuele sterkere signaal van een Belgisch of Duits netwerk.

Abonnementen en bundels voor de grensstreek
KPN en Vodafone bieden voor klanten die in de grensstreek wonen, werken of vaak verblijven een special abonnement of bundel waarmee voordeliger van Belgische of Duitse netwerken gebruik gemaakt kan worden. Bij KPN heet dit de 'BuurlandBundel', bij Vodafone heet dit de 'BloX Voordeel Buurlanden'.

KPN vraagt voor haar BuurlandBundel 5 euro per maand en deze bundel is maandelijks opzegbaar. Wie kiest voor deze bundel belt op Belgische en Duitse netwerken voor 25 cent per minuut en het ontvangen van gesprekken is gratis. De bundel kan aangevraagd en opgezegd worden via de website van KPN, via de klantenservice door te bellen naar 1200 vanaf de mobiele telefoon of in een KPN winkel.

Vodafone vraagt voor haar 'BloX Voordeel Buurlanden' 4,50 euro per maand en deze BloX maandelijks opzegbaar. Wie kiest voor deze BloX belt op Belgische en Duitse netwerken voor 25 cent per minuut en het ontvangen van gesprekken is gratis. Voor Vodafone Scherp en Vodafone Prepaid klanten geldt een tarief van 30 cent per minuut bij uitgaande gesprekken. De Blox Voordeel Buurlanden kan aangezet worden door een SMS met de tekst 'buurlanden aan' te SMS'en naar het nummer 4000. Uitschakelen van deze BloX kan eveneens middels een SMS door de tekst 'buurlanden uit' naar 4000 te SMS'en.

Is overschakelen naar een buitenlands netwerk te voorkomen?
Ja, de meeste mobiele telefoons bieden in de netwerk-sectie van het instellingenmenu de mogelijkheid om 'roaming' uit te schakelen. Hieronder volgt een overzicht hoe dit bij de meest verkochte smartphones uitgeschakeld kan worden:
  • Android smartphones (tot Android 2.3): Ga naar: Menu > Instellingen > Draadloos en netwerken > Mobiele netwerken > Netwerkoperators. Het toestel gaat zoeken naar mobiele netwerken. Wacht totdat de telefoon een lijst netwerken weergeeft. Selecteer uw eigen netwerk. Vanaf dit moment staat het toestel op 'Handmatig zoeken' en zal de smartphone geen buitenlands netwerk selecteren.

  • Android smartphones (tot Android 4.0): Ga naar: Menu > Instellingen > Meer instellingen > Mobiele netwerken > Netwerkoperators. Het toestel gaat zoeken naar mobiele netwerken. Wacht totdat de telefoon een lijst netwerken weergeeft. Selecteer uw eigen netwerk. Vanaf dit moment staat het toestel op 'Handmatig zoeken' en zal de smartphone geen buitenlands netwerk selecteren.

  • Apple iPhone: Ga naar: Instellingen > Aanbieder. Klik op 'automatisch' zodat het vinkje verdwijnt. Vanaf dit moment staat het toestel op 'Handmatig zoeken' en zal de smartphone geen buitenlands netwerk selecteren.

  • BlackBerry: Ga naar: Menu > Verbindingen beheren > Netwerken en verbindingen > Mobiel netwerk > Netwerkselectiemodus. Selecteer hier 'Handmatig'. Vanaf dit moment staat het toestel op 'Handmatig zoeken' en zal de smartphone geen buitenlands netwerk selecteren.

  • Symbian smartphones: Ga naar: Menu > Instellingen > Connectiviteit > Netwerk > Operatorselectie. Wijzig de operatorselectie in 'Handmatig'. Vanaf dit moment staat het toestel op 'Handmatig zoeken' en zal de smartphone geen buitenlands netwerk selecteren.

  • Windows Phone smartphones: Ga naar: Menu > Instellingen > Mobiel netwerk > Netwerkselectie. Tik in het veld onder 'Netwerkselectie' om te selecteren. Het toestel gaat zoeken naar mobiele netwerken. Wacht totdat de telefoon een lijst netwerken weergeeft. Selecteer uw eigen netwerk. Vanaf dit moment staat het toestel op 'Handmatig zoeken' en zal de smartphone geen buitenlands netwerk selecteren.

  • Overige toestellen: Ook in de meeste andere toestellen is het mogelijk om de netwerkselectie op 'handmatig' te zetten. U vindt deze optie meestal in het menu 'Instellingen' onder 'Netwerk' of 'Netwerk instellingen'. Raadpleeg de handleiding van uw mobiele telefoon hoe u dit kunt doen.
Internet in de grensstreek
Wanneer een mobiele telefoon overschakelt naar een buitenlands netwerk, dan worden niet alleen gesprekken en SMS berichten tegen internationale tarieven berekend, maar ook mobiel internet. Alle moderne mobiele telefoons hebben dan ook de mogelijkheid om 'data roaming' uit te schakelen. Dit voorkomt dat de mobiele telefoon op een buitenlands netwerk gebruik maakt van een (dure) mobiele internetverbinding. Deze mogelijkheid om data roaming of de dataverbinding uit te schakelen zijn op dezelfde plek te vinden in het toestel als waar mobiele netwerken handmatig geselecteerd kunnen worden.

Bellen in het buitenland blokkeren
Via de klantenservice van nagenoeg alle providers is het mogelijk om het gebruik van de mobiele telefoon in het buitenland of op een buitenlands netwerk te laten blokkeren. Nadeel hiervan is dat u ook wanneer u op vakantie gaat niet meer in het buitenland kunt bellen, behalve wanneer u deze blokkade laat opheffen. Neem voor meer informatie hierover contact op met de klantenservice van het mobiele netwerk waar u gebruik van maakt.

Dekking verbeteren
Omdat de dekking in de grensstreek zowel indoor als outdoor op diverse plekken tegenvalt, is het ook mogelijk te werken met een zogenaamde 'femtocel'. Dit is een kleine GSM of UMTS antenne die in huis wordt geplaatst. In Nederland biedt Vodafone onder de naam SignaalPlus Plug & Play dergelijke femtocellen voor zowel consumenten als zakelijke klanten aan. De Femtocel van Vodafone wordt gevoed door een breedband internetverbinding (kabel / adsl). De Femtocel heeft een bereik van 30 tot 100 meter en biedt daarmee een ideale oplossing voor mensen die thuis geen bereik hebben. De femtocel van Vodafone is te bestellen via de Vodafone website. Andere Nederlandse providers bieden momenteel nog geen femtocel oplossingen.Laatste Nieuws3 Reacties
Exabot [Bot] plaatste dit 18 aug 2012

Eindelijk eens een goed antwoord op de problemen waar veel mensen in grensgebieden mee kampen. Het heeft me in de afgelopen jaren al honderden euro's gekost. Goede informatie! Dank u!

Berechja Brouwer plaatste dit 26 okt 2016

Tja, denk je de oplossing gelezen te hebben heeft Vodafone deze BloX niet meer, en moet je overschakelen naar een BloX die minimaal € 2,00 per dag kost!!! :(

Xander S plaatste dit 20 mrt 2017

De theorie klopt niet want iedere keer als ik manueel mijn eigen netwerk kies, gaat de Phone op den duur toch naar Nederlands netwerk. En ik weet waarover ik spreek want ik ken zowat bijna alles van Android.

Geef ook je reactie