Femtocell

21-09-2012  |  GSM Helpdesk Nederland  |  Netwerk


De naam 'Femtocell' bestaat al jaren, maar duikt steeds vaker op in dagelijkse gesprekken. Ook wordt wel eens gesproken over een 'microcell', of 'mini antenne'. Wat is een femtocell eigenlijk? Wat doet een femtocell en wat is het nut van een femtocell? Op deze vragen geeft dit artikel antwoord.

Femtocellen zijn kleine antennes die ingezet kunnen worden in een mobiel netwerk. Deze kleine antennes kunnen in gebouwen geplaatst worden om zo de zogenaamde 'indoor dekking' te verbeteren, maar kunnen ook op straatniveau ingezet worden om bijvoorbeeld in een drukke winkelstraat meer netwerkcapaciteit te creëren.

 

 

(Ondergestofte) Femtocell in een congrescentrum
(Ondergestofte) Femtocell in een congrescentrum


Femtocellen hebben doorgaans maar een beperkt zendvermogen en daardoor dus ook maar een beperkt bereik. Meestal varieert het bereik van een femtocell van enkele tientallen meters tot ongeveer 500 meter. Hierdoor zijn femtocellen goed te combineren met het grote GSM, UMTS of LTE netwerk. Het zendvermogen is te laag om andere antennesignalen weg te drukken.

Verbeterde indoor dekking
Grote GSM, UMTS en LTE antennes op daken en masten hebben weliswaar een groot zendvermogen, maar dringen niet altijd even goed door in gebouwen. Metaal in de constructie van gebouwen houdt namelijk radiosignalen tegen, dus ook het signaal van mobiele telefoons en mobiele netwerken. In grote en vaak openbare gebouwen plaatsen providers daarom femtocellen om in dat gebouw een betere mobiele dekking te creëren.

Vergroten netwerkcapaciteit
Naast de verbetering van indoor dekking bieden femtocellen als bijkomend voordeel dat met de inzet van deze mini antennes ook de netwerkcapaciteit vergroot kan worden. Door het lage zendvermogen stralen de femtocellen slechts in een zeer specifiek gebied uit, waardoor alleen mobiele telefoons in die omgeving gebruik zullen maken van de femtocell. Alle telefoons die gebruik maken van de femtocell maken geen gebruik van grote antennes op daken of op masten. Femtocellen worden dus ook vaak ingezet op stations of plekken waar regelmatig veel mensen bij elkaar komen om extra netwerkcapaciteit te creëren.

Hoewel de capaciteit van grote antennes op daken en masten voldoende is voor gemiddeld gebruik, kunnen calamiteiten of grote evenementen ervoor zorgen dat deze masten overbelast raken. Een GSM antenne bestaat bijvoorbeeld meestal uit drie zogenaamde 'cellen' (sub antennes) met elk een capaciteit van 33 gelijktijdige gesprekken. Een gemiddelde GSM antenne kan dus 99 gesprekken gelijktijdig aan. Wanneer er een calamiteit of evenement in het dekkingsgebied van een GSM antenne plaatsvindt en veel mensen gelijktijdig gebruik maken van hun mobiele telefoon, leidt dit al vrij snel in een capaciteitstekort. De GSM antenne moet namelijk niet alleen het normale verkeer afhandelen, maar ook het extra verkeer wat ontstaat door de calamiteit of het evenement. Ook in deze situaties kan een femtocell uitkomst bieden.

Providers hangen steeds vaker op drukke plekken, zoals stations, winkelstraten, evenemententerreinen, voetbalstadia, congrescentra en concert- of evenementenhallen femtocellen op. Deze femtocellen geven op die specifieke locaties extra capaciteit om al het bel-, sms- en internetverkeer aan te kunnen en de grote antennes op daken en masten in de omgeving te ontlasten zodat mensen in de omgeving ook gebruik kunnen blijven maken van hun mobiele telefoon.

Femtocell voor persoonlijk gebruik
In zowel stedelijke als landelijke gebieden bestaan zogenaamde 'white spots'. Dit zijn plekken waar GSM, UMTS of LTE netwerken geen of slechte dekking hebben. Op deze plekken is het erg moeilijk om mobiel te bellen, sms'en of internetten. Lange tijd waren hier geen oplossingen voor. Zogenaamde 'antenne boosters' of 'versterkers' werkten niet of zijn officieel zelfs verboden omdat deze uitzenden op de frequenties van mobiele netwerken waar een licentie voor nodig is. Een femtocell zou in dit soort situaties ook uitkomst kunnen bieden, maar lange tijd heeft geen enkele provider femtocellen aangeboden voor particulier gebruik.

 

 

 

 

Vodafone is momenteel nog de enige provider die femtocellen voor particulier gebruik aanbiedt
Vodafone is momenteel nog de enige provider die femtocellen voor particulier gebruik aanbiedt


Vodafone is in Nederland de eerste provider die femtocellen openbaar aanbiedt onder de naam 'SignaalPlus. De femtocellen zenden uit op de frequenties waar Vodafone een licentie op heeft en zijn daardoor legaal in gebruik. De femtocell van Vodafone heeft een bereik van ongeveer 30 meter indoor en 100 meter outdoor waardoor het 'grote' netwerk van Vodafone niet wordt verstoord of weggedrukt door de femtocell. Anders dan zogenaamde 'singaal boosters' heeft de femtocell van Vodafone geen netwerkdekking van Vodafone nodig om te werken. De Femtocell moet op een vaste internetverbinding aangesloten worden en staat via de vaste internetverbinding in contact met de rest van het Vodafone netwerk. Op die manier kan dus op plekken waar Vodafone totaal geen bereik heeft toch dekking gecreëerd worden. De femtocell van Vodafone kost 85 euro inclusief BTW en kan bij Vodafone besteld worden.

Op dit moment bieden andere Nederlandse providers nog geen femtocellen aan voor openbaar / particulier gebruik.

Femtocellen in de toekomst
Het gebruik van femtocellen zal in de toekomst alleen maar belangrijker gaan worden. Doordat steeds meer mensen gebruik gaan maken mobiele telefoon voor voornamelijk internet, liggen capaciteitsproblemen in mobiele netwerken continu op de loer. Door te werken met femtocellen wordt het bereik van een grote GSM, UMTS of LTE antenne opgesplitst in tientallen kleine antennes waarmee hetzelfde gebied gedekt kan worden met een aanzienlijk hogere capaciteit omdat alle femtocellen tezamen een hogere capaciteit hebben dan een grote antenne op een dak of een mast.

 

 
Laatste Nieuws3 Reacties
Redactie GSM Helpdesk Nederland plaatste dit 05 okt 2012

@Michel: Op dit moment zijn er alleen femtocellen van Vodafone voor partuculier en zakelijk gebruik beschikbaar. Andre providers (KPN / T-Mobile) bieden geen femtocel aan. Het is ook niet mogelijk om met een simkaart van een andere provider te bellen via een Vodafone femtocel, omdat deze zich voordoet als Vodafone antenne. De Vodafone femtocel kan geactiveerd worden met zowel een zakelijke als een particuliere Vodafone simkaart.

Bert Bos plaatste dit 16 okt 2012

femtocel nu een maand ingebruik. om de 3 a 4 dagen moet deze gereset worden?(geen 3G dekking meer) batterij van je mobiel houd het in dit geval een Blackberry circa 7uur uit! Krijg geen enkele reactie van vodafone.. beetje jammer!

Michel Spoelstra plaatste dit 04 okt 2012

Ik heb in huis zeer slecht bereik, nu overweeg ik om z'n apparaat te gaan kopen, maar: -werkt het alleen met een vodafonekaart? -ik heb zakelijk voda en prive t-mobile en mijn kinderen hebben kpn of hi, heb ik dan van 3 maatschappijen z'n apparaat nodig? -en kan ik gemakkelijk als ik mijn zakelijke toestel wil aansluiten dit gemakkelijk doen(ik betaal niet de rekening maar het bedrijf) kan ik me dan dan wel registreren?

Geef ook je reactie