Dual SIM telefoons en smartphones

06-01-2014  |  GSM Helpdesk Nederland  |  Toestellen


In een zogenaamde 'dual SIM' telefoon of smartphone kunnen gelijktijdig twee simkaarten geplaatst worden. De dual SIM technologie bestaat al sinds eind jaren '90 maar wordt vooral de laatste jaren veelvuldig gebruikt.

HTC One (2013) in Dual SIM uitvoering
HTC One (2013) in Dual SIM uitvoering

Groot voordeel van een mobiele telefoon of smartphone met dual SIM functionaliteit is dat in het toestel twee simkaarten geplaatst kunnen worden. In Nederland, België en andere west Europese landen gebruiken consumenten de dual SIM optie meestal om de voordelen van twee verschillende providers te kunnen combineren. Het komt namelijk veelvuldig voor dat de ene provider goedkoper is met zijn bel- en SMS tarieven en de andere provider weer goedkoper is met zijn internet tarieven.

Roamingkosten voorkomen
Steeds meer mensen ontdekken dat een dual SIM telefoon ook gebruikt kan worden om hoge roamingtarieven (tarieven voor het gebruik van een telefoon in het buitenland) te voorkomen. Zo kan een Nederlandse- of Belgische simkaart en een lokale simkaart van het land waarin de gebruiker op dat moment is in één toestel gebruikt worden. Hiermee is de gebruiker op zowel zijn Nederlandse- of Belgische nummer bereikbaar en kan goedkoper bellen, sms'en en internetten via de lokale simkaart.

Combinatie privé en zakelijke telefoon
Wie een telefoon van de zaak krijgt, loopt vaak met twee telefoons rond, zowel een zakelijke als een privé telefoon. Ook hiervoor is een dual SIM telefoon of smartphone een uitkomst. Immers, zowel de zakelijke- als de privé simkaart kunnen in één toestel gebruikt worden.

Bereik van meerdere netwerken combineren
In Nederland en België is het niet echt aan de orde, maar buiten Europa worden dual SIM telefoons ook veelvuldig gebruikt vanwege het bereik van lokale netwerken. In Rusland zijn bijvoorbeeld tientallen verschillende mobiele netwerken die elk maar een bepaald deel van Rusland dekken. Om overal en altijd bereikbaar te kunnen zijn, gebruiken mensen daar veelvuldig dual SIM telefoons en smartphones om toegang te krijgen tot meerdere mobiele netwerken en zo overal bereikbaar te blijven.

Dual stand-by
Wat belangrijk is om op te letten bij de aanschaf van een dual SIM telefoon of smartphone is of de telefoon ook over 'dual stand-by' beschikt. Wanneer een telefoon over 'dual stand-by' beschikt, is de telefoon of smartphone voorzien van twee antennes en twee zendmodules om zo op beide simkaarten gelijktijdig bereikbaar te zijn.

Er zijn ook dual SIM telefoons zonder dual stand-by functionaliteit. Bij deze telefoons of smartphones is de gebruiker telkens maar op één van beide simkaarten gelijktijdig bereikbaar en moet eerst 'gewisseld' worden tussen de twee simkaarten om gebruik te maken van de andere. Bij veel telefoons en smartphones zonder dual stand-by functie wordt gewisseld tussen simkaarten door het toestel even uit te zetten en daarna weer op te starten. Er zijn ook dual SIM telefoons zonder dual stand-by waarbij gewisseld kan worden tussen simkaarten in het menu zonder de telefoon opnieuw op te starten.

Tripple SIM en Quatro SIM
Voor de Russische en Aziatische markt zijn ondertussen ook al telefoons beschikbaar met een tripple- en zelfs een quatro SIM uitvoering. In deze toestellen kunnen respectievelijk drie of zelfs vier simkaarten gelijktijdig geplaatst worden.

Dual SIM module
Sommige normale mobiele telefoons en smartphones zonder dual SIM optie, kunnen toch voorzien worden van een dual SIM optie. Hierbij wordt onder de accu van het toestel een losse dual SIM module geplaatst met daarin de twee simkaarten. De dual SIM module wordt vervolgens middels een speciaal geprepareerd simkaartje aangesloten op het bestaande simkaartslot. Aangezien een telefoon die oorspronkelijk niet is uitgevoerd als dual SIM toestel, ontbreekt bij deze toestellen altijd een dual stand-by mogelijkheid. Wisselen tussen simkaarten gebeurt in dat geval altijd door het toestel opnieuw op te starten. In de jaren '90 en begin deze eeuw waren dual-SIM modules breed verkrijgbaar voor toenmalige populaire toestellen zoals bijvoorbeeld de Nokia 3310.Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie