NFC (Near Field Communication)

06-01-2014  |  GSM Helpdesk Nederland  |  Connectiviteit


NFC, de afkorting voor 'Near Field Communication' is een technologie die steeds vaker in smartphones toegepast wordt. Smartphones voorzien van een NFC chip of NFC module kunnen met andere NFC apparaten communiceren.

Vrij vertaald betekent Near Field Communication 'communicatie over korte afstand'. Met korte afstand bedoelen we dan ook afstanden tot maximaal 10 centimeter. NFC doet sterk denken aan de technologie die gebruikt wordt in toegangssystemen, waarbij een pasje tegen een lezer aangehouden moet worden om een deur te openen. Deze systemen zijn meestal gebaseerd op RFID (Radio Frequency Identification), waar NFC van is afgeleidt.

Toepassingen van NFC
Vandaag de dag worden steeds meer smartphones voorzien van NFC ondersteuning. NFC kent dan ook vele toepassingen. NFC kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het uitlezen en overdragen van informatie, maar kan ook ingezet worden voor kloksystemen (tijdscontrole), als identificatie instrument, toegangscontroles, om complexe verbindingen tussen apparaten tot stand te brengen, het verrichten van (mobiele) betalingen en zelfs als OV chipkaart. Het Nederlandse OV Chipkaart systeem is zelfs gebaseerd op NFC.

Type NFC chips
Een losse NFC chip en een NFC chip in een smartphone kan op drie verschillende 'standen' werken:
  • Passieve modus: Hierbij gedraagt de NFC chip zich als een 'ouderwetse' RFID chip met informatie erop die middels scannen met een ander apparaat 'uitgelezen' kan worden.
  • Actieve modus: Hierbij gedraagt de NFC chip zich als een 'lezer' en kan andere (bijvoorbeeld passieve) NFC chips 'uitlezen'.
  • Peer-to-peer modus: Hierbij kunnen twee NFC chips met elkaar over en weer communiceren om zo bijvoorbeeld informatie en bestanden uit te wisselen.
De meeste hedendaagse smartphones zijn voorzien van NFC chips met 'peer-to-peer' mogelijkheden. Deze chips kunnen dus zowel fungeren als 'tag', kunnen lezen en informatie versturen of uitwisselen.

Complexe verbindingen tot stand brengen
De NFC technologie wordt momenteel in smartphones vooral gebruikt om het eenvoudiger te maken verbinding te leggen met andere apparaten. Een smartphone met NFC ondersteuning kan eenvoudig verbonden worden met randapparatuur zoals bijvoorbeeld een speaker, cameralens, televisie, tablet, computer of audio installatie die ook voorzien is van NFC technologie. In dat geval hoeft met de smartphone alleen de NFC chip van het betreffende apparaat 'aangeraakt' te worden, waarna de telefoon en de randapparatuur op de achtergrond de benodigde Wi-Fi of bluetooth verbinding legt.

NFC maakt daarmee het 'pairen' (het maken van een draadloze verbinding tussen verschillende apparaten) een stuk eenvoudiger en sneller.

Uitwisselen van bestanden en informatie
Via NFC is het ook mogelijk om kleine hoeveelheden informatie (bijvoorbeeld een barcode of een 'visitekaartje' uit te wisselen met andere NFC apparaten. Door beide apparaten tegen elkaar aan te houden, wordt de informatie automatisch overgedragen.

NFC kan ook gebruikt worden om bestanden uit te wisselen. Nadat twee apparaten tegen elkaar aan gehouden zijn, bepalen de apparaten onderling op welke manier de bestandsoverdracht plaatsvindt. Vaak wordt hiervoor een bluetooth of een Wi-Fi Direct verbinding opgezet om het bestand over te dragen.

Veiligheid
NFC kan over een afstand van maximaal 10 centimeter communiceren, waarbij in de praktijk apparaten zelfs meestal tegen elkaar aan gehouden moeten worden om goede communicatie mogelijk te maken. Daarmee is NFC relatief veilig voor het overdragen van gegevens. In tegenstelling tot Wi-Fi en Bluetooth, dat vaak een bereik van tientallen tot honderden meters heeft, is NFC hierdoor voor de omgeving nauwelijks 'af te luisteren'. Op dit moment vinden dan ook veel onderzoeken en testen plaats om NFC te gaan gebruiken voor mobiel betalen als vervanging voor de Chipknip.

Toekomst
In de nabije toekomst zullen er steeds meer toepassingen bijkomen voor NFC. Zo ligt het in de lijn der verwachting dat betaalpassen zoals bankpassen en creditcards binnenkort 'geïmporteerd' kunnen worden in een smartphone, waarna de smartphone als pinpas- of creditcard gebruikt kan worden. Ook klantenkaarten (bijvoorbeeld de Bonuskaart of Airmiles) worden naar verwachting in de wat verdere toekomst 'gedigitaliseerd'. Verder valt te verwachten dat NFC in smartphones in de toekomst gebruikt zal gaan worden voor identiteitscontrole, toegangscontrole en als OV chipkaart.Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie