Voice over LTE (VoLTE) - bellen over 4G netwerken

24-07-2014  |  GSM Helpdesk Nederland  |  Achtergrond informatie


Voice over LTE, afgekort met VoLTE, is een techniek waarmee een 4G netwerk geschikt wordt gemaakt voor spraakverkeer. Sinds de introductie van 4G netwerken in Nederland is bellen over deze nieuwe generatie netwerken nog niet mogelijk, al werken providers wel aan de implementatie van VoLTE op deze 4G netwerken.

Sinds eind 2012 zijn KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 in Nederland bezig met het uitrollen van de nieuwste generatie mobiele netwerken, zogenaamde 'LTE netwerken'. In de volksmond worden deze netwerken ook wel '4G netwerken' genoemd. Het grote voordeel van 4G netwerken is dat deze netwerken een aanzienlijk grotere capaciteit kennen dan conventionele 2G (GSM) en 3G (UMTS) netwerken. Hierdoor kunnen meer apparaten gelijktijdig gebruik maken van het netwerk. Daarnaast kunnen over 4G netwerken dataverbindingen met aanzienlijk hogere up- en downloadsnelheden opgezet worden.

Bellen over 4G op dit moment nog niet mogelijk
Tot op heden is het onmogelijk om telefoongesprekken via 4G netwerken te voeren en kan via het 4G netwerk alleen een dataverbinding gebruikt worden. Net als een internetverbinding thuis zijn de verbindingen met 4G netwerk geheel gebaseerd op IP nummers.

Vertalen van telefoonnummers in IP adressen
Omdat het 4G netwerk werkt op basis van IP nummers in plaats van op basis van mobiele telefoonnummers (en op de achtergrond zogenaamde 'IMSI nummers'), is bellen via 4G netwerken op dit moment nog niet mogelijk. Er zal eerst een vertaalslag gemaakt moeten worden die een mobiel telefoonnummer 'vertaald' naar het juiste IP nummer waar een smartphone op een 4G netwerk op dat moment op bereikbaar is. In deze 'conversie' voorziet de techniek 'Voice over LTE', afgekort met 'VoLTE'.

Voice over IP al wel mogelijk over 4G
Door de hoge up- en downloadsnelheden lenen 4G netwerken zich al wel voor 'Voice over IP', kortweg 'VoIP', diensten. Onder andere Skype valt onder de VoIP diensten. Via Skype is het nu al wel mogelijk om spraakverbindingen tussen twee apparaten op te zetten via 4G netwerken, omdat het spraakverkeer middels een dataverbinding van het ene naar het andere IP adres wordt gestuurd.

VoLTE lijkt op VoIP
De manier waarop Voice over LTE (bellen via het 4G netwerk) gaat verlopen lijkt sterk op de manier waarop nu al bijvoorbeeld met Skype over 4G netwerken gebeld kan worden. Het zal in de toekomst mogelijk worden om zowel telefoonnummers als 'accountnamen' te gebruiken om een bepaalde telefoon of apparaat te bellen via een 4G netwerk. Gesprekken worden volgens het zogenaamde 'SIP protocol' (Session Initiation Protocol) over het netwerk verstuurd.

Nederlandse providers testen met VoLTE
In Nederland testen op dit moment Vodafone en KPN al met het gebruik van VoLTE op 4G netwerken. Dit zijn momenteel nog kleinschalige testen waarbij gebeld kan worden via 4G netwerken middels VoLTE. De verwachting is dat providers vanaf medio 2015 VoLTE gaan activeren op 4G netwerken. Tele2 zal naar verwachting zelfs direct bij de commerciƫle introductie van haar 4G netwerk VoLTE geactiveerd hebben, aangezien Tele2 geen eigen GSM (2G) en UMTS (3G) netwerk heeft. VoLTE is bij Tele2 daarmee de enige manier om te kunnen bellen via het eigen netwerk.Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie