Voice over Wi-Fi (VoWIFI) - Bellen over Wi-Fi netwerken

13-12-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond informatie


Voice over Wi-Fi, afgekort met 'VoWIFI', is een techniek waardoor de smartphone van een mobiele beller over kan schakelen op een Wi-Fi netwerk om het telefoongesprek af te handelen. Met deze techniek ondervangen telecomaanbieders problemen met dekking binnenshuis of op kantoren.

Hoewel de Nederlandse netwerken qua dekking en snelheid tot de tien beste ter wereld behoren, is het voor Nederlandse telecomproviders ondoenlijk om letterlijk ieder hoekje of gaatje in een woning of kantoorpand van dekking te voorzien. Op diverse plekken in Nederland ervaren Nederlanders dan ook nog steeds dekkingsproblemen, vooral binnenshuis of binnen kantoorpanden.

Bereikbaar zelfs bij slechte dekking

Smartphones die geschikt zijn voor VoWIFI kunnen overschakelen op het Wi-Fi netwerk in een huis of kantoorpand zodra de dekking van het mobiele netwerk (te) slecht is. Op die manier blijven klanten telefonisch bereikbaar en kunnen zelf ook bellen zonder dat de verbinding hakkelt of kraakt door het slechte bereik van het mobiele netwerk.

VoWIFI is een intelligente technologie die permanent controleert welke verbinding het beste is. Zodra de mobiele dekking goed genoeg is, schakelt de smartphone die geschikt is voor VoWIFI zelfs tijdens een telefoongesprek over van het Wi-Fi netwerk naar het mobiele netwerk of andersom. Wanneer iemand bijvoorbeeld midden in een telefoongesprek een huis of kantoorpand binnenloopt en daarmee het bereik van het mobiele netwerk kwijt raakt, zal dankzij VoWIFI niet langer geconfronteerd worden met een verbroken telefoonverbinding aangezien de smartphone in staat is tijdens het gesprek over te schakelen op het Wi-Fi netwerk in het huis of kantoorpand.

Telefoongesprekken via Wi-Fi netwerken gaan tóch uit de belbundel

Hoewel het voor veel mobiele bellers wellicht vreemd in de oren klinkt, gaan de belminuten die iemand verbruikt tijdens gesprekken die geheel of gedeeltelijk via het (eigen) Wi-Fi netwerk verlopen toch uit de eventuele belbundel. Telecom aanbieders die VoWIFi ondersteunen in hun netwerk zetten deze techniek in om ervoor te zorgen dat klanten een nog betere verbinding krijgen, dekkingsproblemen worden opgelost en altijd en overal bereikbaar kunnen zijn. Het telefoongesprek vindt vanaf het Wi-Fi netwerk haar weg over het internet naar het netwerk van de telecomaanbieder en wordt daar verder afgehandeld.

Omdat de telecomaanbieder niet alleen kosten maakt om VoWIFi mogelijk te maken, moet de telecomaanbieder ook kosten maken om het telefoongesprek te kunnen afleveren bij degene die gebeld wordt. Om die reden gaan de belminuten die verbruikt worden tijdens telefoongesprekken die via Wi-Fi netwerken verlopen uit een eventuele belbundel. Overigens wordt dit voor de meeste Nederlanders steeds minder relevant aangezien bij steeds meer abonnementen onbeperkt gebeld kan worden en dus niet los betaald hoeft te worden voor iedere belminuut.

Welke telefoons zijn geschikt voor VoWIFI?

In telefoons die geschikt zijn voor Voice over Wi-Fi is altijd een instellingsmogelijkheid aanwezig waarmee gebruikers Voice over Wi-Fi aan- of uit kunnen zetten. Standaard staat deze optie aan. Om Voice over Wi-Fi te kunnen gebruiken is een geschikte smartphone nodig. Op het moment van schrijven van dit artikel (eind 2016) is pas slechts een handvol toestellen (waaronder Apple iPhones en bepaalde Galaxy S modellen van Samsung) geschikt voor Voice over Wi-Fi. Diverse smartphones worden middels een software update geschikt gemaakt voor VoWIFI. Vanaf 2017 zullen de meeste (duurdere) smartphones die op de markt komen standaard ondersteuning voor VoWIFI bieden.

Welke providers ondersteunen VoWIFI?

Eind 2016, op het moment van samenstelling van dit artikel, is Vodafone de eerste en vooralsnog enige mobiele telecomprovider in Nederland die Voice over Wi-Fi heeft geactiveerd in haar netwerk. KPN zal Voice over Wi-Fi vermoedelijk in de eerste helft van 2017 gaan activeren.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie