Single-band toestellen

25-07-2005  |  GSM Helpdesk Nederland  |  Toestellen


Wat zijn single-band toestellen, hoe kunt u er achter komen of een toestel een single-band toestel is en wat zijn de voor- en nadelen van een single-band toestel?

Een single-band GSM toestel is geschikt voor maar één netwerk frequentie. Over de hele wereld zijn grofweg vier typen GSM netwerken, 850, 900, 1800 en 1900 Mhz netwerken. Meer informatie over deze typen netwerken treft u elders in deze helpdesk. Een single-band toestel is dus geschikt voor maar één van bovenstaande netwerk typen. In de praktijk zijn de meeste single-band toestellen gemaakt voor de GSM 900 en GSM 1900 netwerken. In de begintijd van de mobiele telefoon bestonden er in Europa en Azië enkel GSM 900 netwerken waardoor single-band toestellen geschikt voor 900 Mhz genoeg waren. In Noord-Amerika maakt men enkel gebruik van GSM 1900 netwerken (nu nog steeds) waardoor in Amerika single-band toestellen voor GSM 1900 netwerken ook toereikend zijn / waren.

Hoe komt u er achter wat voor toestel u heeft? Grof gezegd kunt u stellen wanneer u een toestel heeft gekocht voor 1999, deze in negen van de tien gevallen een single-band toestel is. Een betrouwbare conclusie kunt u trekken wanneer u op de doos van uw telefoon kijkt, daar staat meestal op aangegeven voor welke netwerk typen de telefoon geschikt is. Staat er enkel "900 Mhz" of "E-GSM 900" op, dan heeft u te maken met een single-band toestel. Heeft u de doos niet meer, dan kunt u het eventueel ook nog in de handleiding terugvinden. Ook door te kijken naar de netwerken die u kunt ontvangen kunt u een conclusie trekken. Ontvangt u in Nederland enkel Vodafone (Libertel) of KPN, dan heeft u een single-band toestel. Ontvangt u in België enkel Mobistar en Proximus, dan heeft u een single-band toestel. Meer informatie over dual-, triple- of quad-band toestellen treft u elders in deze helpdesk.

Wat is het voordeel aan een single-band toestel? Eigenlijk bijna niets. Het enige voordeel wat te noemen is, is dat het energie verbruik iets minder is, omdat er maar één netwerk frequentie "beluisterd" hoeft te worden. Gaat u naar het buitenland, dan heeft u met een single-band toestel zelfs de kans dat u niet eens meer kunt bellen omdat bepaalde landen geen gebruik meer maken van een GSM 900 netwerk. GSM 900 netwerken zijn immers al "verouderde" netwerken. Een groot nadeel van single-band toestellen is dus dat u niet over alle netwerken kunt beschikken die er zijn.Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie