GSM-R

25-07-2005  |  GSM Helpdesk Nederland  |  Netwerk


Wat is GSM-R voor een netwerk, waar tref je dit type netwerken aan en waar zijn deze netwerken voor gebouwd? Deze onderwerpen behandel ik op deze pagina.

GSM-R is een netwerk dat in de voltooiende fase zit. In Europa wordt één groot GSM netwerk aangelegd dat alle beveiligde spoorwegen moet gaan dekken. Het GSM-R netwerk moet voor personeel van de spoorbedrijven de communicatie vergemakkelijken en datadiensten speciaal afgestemd op het spoorbedrijf gaan ondersteunen.

In het algemeen komen in de wereld een zestal GSM netwerken voor (UMTS netwerken niet meegerekend, dat is een ander type netwerk): GSM 850 Mhz (vooral in Zuid en latijns Amerika), GSM-R, E-GSM, GSM 900 en GSM 1800 Mhz netwerken (Europa en grote delen van Azië) en GSM 1900 netwerken (Noord Amerika). Alle andere typen netwerken dan de GSM 850 netwerken worden op andere pagina's binnen deze helpdesk behandeld.

Het GSM-R netwerk zit tussen het GSM 850 en E-GSM netwerk in. Doordat deze frequentie nét te laag is voor normale mobiele telefoons, is het GSM-R netwerk niet te scannen met normale mobiele telefoons. Het GSM-R netwerk maakt gebruik van frequenties tussen de 876 en 880 Mhz en tussen de 921 en 925 Mhz.

In geheel Europa is men aan dit GSM-R netwerk aan het bouwen. Dit GSM-R netwerk zal niet opengesteld worden voor publiek en daardoor heeft het GSM-R netwerk niet te maken met dure licenties, zoals dat wel was in de normale GSM sector. In Nederland is ProRail verantwoordelijk voor de bouw van het GSM-R netwerk. Op de site van ProRail en GSM-R (www.gsm-r.nl) kunt u meer informatie over dit netwerk verkrijgen.Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie