PIN code

25-07-2005  |  GSM Helpdesk Nederland  |  Instellingen


Wat is een pincode, wat kunt u ermee en waar moet u op letten? Dat zijn onderwerpen die ik op deze pagina ga behandelen.

De afkorting PIN betekend "Personal Identification Number", vrij vertaald: "persoonlijke identificatie nummer". Een PIN code komen we op vele apparaten tegen, alarm, bankpasjes en ook op een GSM. Een pincode beschermt meestal iets tegen misbruik, en dat is bij een GSM ook het geval. U wilt natuurlijk niet dat iemand ongevraagd met uw telefoon gaat bellen als hij uit staat. Om dit te voorkomen kunt u de PIN code op uw toestel inschakelen. Hoe u de pincode inschakelt is per toestel verschillend, maar in de meeste gevallen doet u dit in het menu "beveiliging".

Als u een GSM koopt, staat de pincode standaard ingesteld op 0000 (sommige providers stellen al een pincode in waardoor dit kan afwijken). Het is verstandig om de pincode zo snel mogelijk te veranderen. Dit kunt u doen in het menu van uw telefoon (raadpleeg de handleiding), maar u kunt ook een snelcode gebruiken die op alle telefoon toestellen werkt:

**04*oudePIN*nieuwePIN*nieuwePIN#

Als u bovenstaande code heeft ingetoetst, moet u op "ok" of de verzendtoets drukken. Hierna is uw PIN code veranderd in de nieuwe pincode. U moet uw nieuwe pincode tweemaal invoeren, dit is om tikfouten te voorkomen.

Wat nu als u uw pincode bent vergeten of als u uw pincode drie maal fout heeft ingevoerd? Geen nood. Daarvoor bestaat een PUK code (Personal Unlock Kode). Voor meer informatie over de PUK code kunt u elders binnen deze helpdesk terecht.

Waar moet u op letten bij de pincode?
Een pincode is simkaart gebonden. Simkaart gebonden wil zeggen dat wanneer een gebruiker een andere simkaart in zijn telefoon stopt, hij de pincode van die andere kaart moet invullen, en dus niet de pincode van de origele kaart. Dat klinkt misschien raar, maar het is heel logisch. Een simkaart is eigenlijk niet meer dan een chip waarop informatie is opgeslagen waarmee u verbinding kunt maken met het netwerk, en waarop dus ook de pincode is opgeslagen. Voor meer informatie over de simkaart kunt u elders binnen deze helpdesk terecht.

Verder moet u er rekening mee houden dat een pincode enkel nut heeft wanneer uw telefoon uit staat. Alleen dan is uw telefoon beschermd tegen ongeautoriseerd gebruik. Wanneer uw telefoon dus aan staat, kan iemand die uw telefoon in handen krijgt, met uw telefoon bellen. In dat geval moet u meteen contact opnemen met uw provider om uw SIM kaart te laten blokkeren, waardoor er vanaf uw nummer niet meer gebeld kan worden.Laatste Nieuws11 Reacties
Gerjan van ´t Hul plaatste dit 26 jan 2011

Hallo,

Ik had men pincode3x verkeerd ingetoets en toen vroeg die om de pukcode. Ik naar huis gegaan pukcode ingetoetst, vraagt die om nieuw pincode, ik ingetoetst en vraagt die wederom herhaal nieuwe picode zegt die codefout.

Wat nu??

Marianne Vanholme plaatste dit 15 sep 2008

Hallo, mijn dochter is van een GSM haar pincode kwijt, we hebben wel nog de PUK code ervan. Hoe kan zij opnieuw haar PIN code vinden en is het mogelijk dat zij haar oude( dus de PINcode die ze nu niet meer weet) opnieuw kan gebruiken? Hoe moet je dat doen?

Dank u voor uw antwoord.

T Jacobs plaatste dit 03 jul 2009

Heel erg bedankt! Ik was al bang dat mijn buurjongens een pincode op mijn mobiel hadden in gesteld. Gelukkig was dit niet het geval. Het was gewoon 0000.

anouska b plaatste dit 29 mrt 2013

Ik heb dus vandaag een telefoon terug gevonden, maar ik weet dus de pincode niet meer.. en al helemaal de puk code niet.. dus mijn vraag is; als je je simkaart vervangt.. veranderd je code dan ook? Hulp graag ;(

zoeris plaatste dit 13 jun 2012

Hallo, ik heb een simcode maar die accepteert hij niet. Ik voer steeds de pukcode in en heb zo wel toegang tot mijn mobiel, maar ik wil de code wijzigen maar er wordt steeds gevraagd naar mijn oude code, maar die weet ik dus niet meer. Wat moet ik doen? Alvast bedankt!

kurt Vermeiren plaatste dit 07 jan 2009

ik ben mijn pincode kwijt maar ook mijn pukcode wat kan ik doen ?

M Sierat plaatste dit 03 apr 2011

Kan mijn pincode niet ingeven aangezien hij op 123 blijft staan en ik dat niet op abc kan krijgen. Hoe krijg ik dit ongedaan?

Max Hakkens plaatste dit 06 dec 2011

@ Marianne VanHolme.

Als U de PUK nog hebt kunt U proberen de pin een paar keer fout in te voeren. dan vraagt hij automatisch om de puk code. voert U die in, denk ik dat U uw pin opnieuw in kan stellen. ik weet het niet zeker maar U kunt het proberen.

M. C. M. van Schie plaatste dit 07 dec 2010

ik ben mijn 06-nr.pikcode en pikkode kwijt. Heb alleen nog het mobiel apparaat. wat te doen?

snelcode vraag plaatste dit 17 apr 2013

Hoe voer je de snelcode eigenlijk in? Is dat via een SMS of via bellen? Het staat nergens beschreven.

matthias hof plaatste dit 25 jun 2009

ik zat te kloten met mijn mobiel. nu is me sim-kaart geblokkeerd. moet ik da nieuwe sim kopen? weet ook me pin nie meer.kan ik met andere sim wel weer op mijn mobiel?

Geef ook je reactie