Plaatsbepaling via GSM

25-07-2005  |  GSM Helpdesk Nederland  |  Achtergrond informatie


Lang is het onduidelijk gebleven en hebben operators de mogelijkheden verzwegen maar toch is het mogelijk: Plaatsbepaling via GSM. Uit eigen onderzoek en vele bronnen op het internet heb ik deze pagina samengesteld. Op deze pagina ga ik uitleggen hoe plaatsbepaling via GSM in zijn werk gaat en op welke manier bijvoorbeeld de politie gebruik maakt van deze technieken. Voordat u deze pagina leest, is het verstandig de pagina over het GSM netwerk te lezen, dit omdat ik op deze pagina gebruik maak van "vaktaal" die op de netwerkpagina aan bod komt.

U kunt meer met uw telefoon dan dat u misschien denkt. Plaatsbepaling is misschien het laatste waar u aan heeft gedacht, en om eerlijk te zijn is dat ook zeker niet voor een "leek" zomaar even te realiseren. Zelfs voor een GSM freak is het moeilijk om plaats te bepalen met een GSM, maar niets is onmogelijk. Plaatsbepaling zou makkelijker worden als providers hun mastgegevens vrijgaven, als iedereen kon zien welke mast (met welk mast en cell-nummer) waar staat. Maar helaas is dat niet zo.

Netmonitor
Netmonitor is een zeer uitgebreide tool om statistieken van het netwerk te bekijken zoals signaalsterkte, afstanden tot een bepaalde Cell, de cell-id's in de omgeving etc. Een netmonitor wordt normaal enkel gebruikt door personeel van een GSM netwerk om metingen te kunnen verrichten. Veel telefoons hebben een netmonitor in zich, meestal wel verborgen. Op oudere typen Nokia toestellen was het mogelijk om met het programma "LogoManager" de netmonitor te activeren. Op moderne Nokia telefoons die op Symbian draaien, kunt u zelfs een programma installeren genaamd "Netmonitor" of "Field Test". Qua inhoud bieden zowel de schermen op de oudere Nokia's als op de nieuwere typen dezelfde informatie aan. De handigste informatie die u uit de Netmonitor kunt halen is een overzicht van alle masten in de omgeving en de afstand tot de mast waar uw telefoon naar "luistert". Deze informatie heeft u nodig om uw plaats te kunnen bepalen. Het enige wat u dan nog moet weten is waar de mast met een bepaald cell-id zich fysiek bevind. Als u deze locatie op een landkaart kunt uittekenen, kunt u verder gaan met plaatsbepaling. Overigens, een netmonitor geeft nog veel meer informatie prijs, maar dat behandel ik op deze pagina niet.

In combinatie met een netmonitor kunt u vrij nauwkeurig uw plaats bepalen. In steden kan dit zelfs in theorie op 20 tot 50 meter nauwkeurig. In de netmonitor kunt u zien welke masten zich in uw omgeving bevinden. Uw telefoon wisselt regelmatig van mast. In de netmonitor kunt u zien naar welke cell uw telefoon op dit moment "luistert". Daarbij "schat" uw telefoon de afstand tot die mast in eenheden van ongeveer 500 meter (1 is dus 500 meter, 2 is 1000 meter, 4 is 2000 meter, 5 is 2500 meter etc.). Als u op één locatie blijft staan, zal na verloop van tijd uw telefoon toch even overschakelen naar andere cellen in uw omgeving. Als u van minimaal 3 van deze cellen de geschatte afstand registreert, kunt u aan de hand van de fysieke locaties van die masten uw eigen plaats gaan bepalen. In onderstaand voorbeeld leg ik dit uit:Bovenstaande kaart is van de wijk "Reeshof" in Tilburg. In en om deze wijk staan 4 masten van een bepaalde provider. De rode punt in de wijk is in dit voorbeeld mijn positie. In de netmonitor zie ik 12 cellen (3 cellen per mast), maar ik gebruik maar 3 cellen om mijn locatie te bepalen, te weten een cell van mast 1, 2 en 3. Door in mijn netmonitor van elke cell de geschatte afstand te registreren kan ik vervolgens rondom elke cell een cirkel trekken met de straal van de gemeten (geschatte) afstand. Op één punt zullen alle drie de circels elkaar (ongeveer) raken en dit is dan ook meteen de locatie waar u zich ongeveer bevindt.

MiniGPS
Dit is een programma dat geschikt is voor Symbian telefoons. Dit programma is onnauwkeuriger dan bovenstaande methode, maar voor "leeks" makkelijker te gebruiken. Het programma kijkt met welke cell hij op dat moment verbonden is. Hij geeft het cell-id (cell nummer) en de area-id (omgevings-nummer) weer. Elke stad heeft zijn eigen omgevingsnummer. Voor Tilburg is dit bijvoorbeeld 300 en voor Eindhoven 280. Als u weet waar de mast met het cell-nummer staat, kunt u de locatie van deze mast ingeven, u heeft de cell dan dus een naam gegeven. Als u dit voor meerdere cellen doet, zal u zien dat uw telefoon elke keer van cell zal veranderen (vooral als u een stukje gaat lopen of fietsen). Uw telefoon kiest elke keer de sterkste mast (cell) en aan de hand daarvan kunt u zien waar u (ongeveer) in de buurt bent.

Natuurlijk staat er niet op elke hoek van de straat een GSM mast dus het bepalen van uw locatie op basis van n GSM mast is zeer onnauwkeurig maar wel leuk. Ik zelf werk met MiniGPS op wijkniveau. Het is natuurlijk ondoenlijk om voor elke mast in Nederland de exacte locatie te gaan opzoeken dus wanneer ik een nieuwe cell tegenkom geef ik die cell de naam van de wijk of op het platteland de naam van de rijksweg waar de cell zich vlakbij bevindt. Op die manier kun je globaal zien waar u zich ongeveer moet bevinden. Aangezien GSM masten een bereik hebben tussen de 10 en 35 kilometer is het vooral op het platteland dus erg onnauwkeurig. U kunt kilometers op dezelfde cell blijven zitten als er geen sterke cellen in de omgeving zijn. In steden is het goed mogelijk MiniGPS op wijkniveau te gebruiken u kunt dus zien in welke wijk u zich bevind.

Nadeel van MiniGPS is echter wel dat u zelf alle locaties moet verzamelen. Een database met locaties wordt niet bij het programma geleverd. Deze database kan overigens wel (via een foefje) van de ene naar de andere telefoon gezet worden, maar dit is echt voor de GSM kenners, aangezien u dan echt in de bestandsstructuur van uw GSM moet gaan rommelen.

De enige personen die echt goed aan plaatsbepaling kunnen doen binnen een GSM netwerk zijn de mensen die het netwerk onderhouden en die toegang hebben tot de gegevens met betrekking tot het netwerk als mastlocaties. Zo kan van elke telefoon in de wereld de locatie worden vastgesteld. De politie maakt hier ook dankbaar gebruik van aangezien deze informatie ook wordt opgeslagen. Is er een bepaald misdrijf gepleegd, dan kan de politie uit deze gegevens afleiden of de verdachte daadwerkelijk op dat tijdstip in die buurt is geweest, en in stedelijk gebied kan men zelfs middels de bovenstaande kaartmethode uittekenen waar de verdachte zich ongeveer heeft bevonden. Kijk dus uit, Big Brother is watching you...Laatste Nieuws4 Reacties
Eric Koppelaar plaatste dit 06 okt 2005

Zoiets is ook wel handig voor als je telefoon gestolen is of als je hem verloren heb. Eigenlijk zou elke provider dit als dienst moeten aanbieden.

MJ Luth plaatste dit 05 feb 2008

Probeer ook eens WISP ( where is my phone )kan op GPS/pda phone in de backgrount draaien en smst je silent een locatie terug. Lijkt een uitkomst bij diefstal, zelfs als de simkaart gewisseld wordt.

Tosty 82 plaatste dit 11 mei 2007

Ik heb gegoogled op netmonitor maar krijg veel resultaten. Toevallig een website van?

Peter Bal plaatste dit 23 dec 2005

Ja dat vind ik nou ook. Heb je de politie ook niet meer nodig telefoondiefstal op te lossen. Aangifte doen helpt toch niet, nu kun je hem zelf weer gaan ophalen.

Geef ook je reactie