Quad-band toestellen

25-07-2005  |  GSM Helpdesk Nederland  |  Toestellen


Wat zijn quad-band toestellen, hoe kunt u er achter komen of een toestel een quad-band toestel is en wat zijn de voor- en nadelen van een quad-band toestel?

Een quad-band GSM toestel is geschikt voor vier netwerk frequentie's. Over de hele wereld zijn ook maar grofweg vier typen GSM netwerken; 850, 900, 1800 en 1900 Mhz netwerken. Meer informatie over deze typen netwerken treft u elders in deze helpdesk. Een quad-band toestel is dus geschikt voor alle vier van bovenstaande netwerk typen.

Hoe komt u er achter wat voor toestel u heeft? Heel moeilijk, eigenlijk alleen maar via de doos van uw telefoon of in de handleiding (of via de supportsite van de producent van uw telefoon). Een betrouwbare conclusie kunt u trekken wanneer u op de doos van uw telefoon kijkt, daar staat meestal op aangegeven voor welke netwerk typen de telefoon geschikt is. Staat er enkel "900 Mhz" of "E-GSM 900" op, dan heeft u te maken met een single-band toestel, staat er GSM 900 en 1800 (of iets in die richting) op, dan heeft u een dual-band toestel. Staat er GSM 900, 1800 én 1900 op, dan heeft u een triple-band toestel, staat er GSM 850, GSM 900, GSM 1800 én GSM 1900, dan heeft u een quad-band toestel. Vanaf begin 2004 werden een aantal quad-band toestellen geïntroduceerd. In de toekomst zullen dit er wel meer worden, maar over het algemeen zullen toestellen dual- of triple-band toestellen blijven. Heeft u de doos niet meer, dan kunt u het eventueel ook nog in de handleiding terugvinden. Helaas kunt u er niet achterkomen of u een quad-band toestel heeft door netwerken te checken, zoals dat bij single- en dual-band toestellen wel het geval is. Dit komt omdat in Europa geen 850 en 1900 netwerken actief zijn. Meer informatie over single-, dual- of triple-band toestellen treft u elders in deze helpdesk.

Wat is het voordeel aan een quad-band toestel? Best veel. U kunt wanneer u naar het buitenland (eigenlijk overal ter wereld, behalve in Japan) over het algemeen van alle netwerken gebruik maken die er zijn. Een aantal netwerken werken zelfs op twee frequentie's waardoor u een beter bereik en een betere ontvangst / gesprekskwaliteit heeft. Een nadeel is een iets hoger energie verbruik omdat de telefoon naar meerdere frequenties "luistert".Laatste Nieuws9 Reacties
Bert Hvk plaatste dit 19 apr 2012

In 2008 was ik in Japan, had destijds een quad band E65 (Nokia), kon er gewoon overal mee bellen, wel bedonderd door Vodafone, bellen bleek een paar honderd euro duurder dan de medewerkers (tot drie keer toe) vooraf beloofden, en als je klaagt weet vodafone uiteraard van niets... Je kunt dus met een gerust hart naar Japan met een quad-band toestel.

Franck William plaatste dit 05 feb 2012

Met een Quad Band mobile telefoon kan men in bijna alle werelddelen zenden en ontvangen indien uw provider dit toelaat / support. Dus ook thuis in Nederland. Bijvoorbeld: GPS 850 Mhz veelal in Azie en Zuid Amerika, 900 Mhz & 1800 Mhz in Europa, 1900 veelal in Noord Amerika. Maar in Japan werkt men met 2100 Mhz [UMTS]. De nieuwe generatie mobile telefonen G3 werken met alle netwerken die mobile telefoon beschikbaar maakt, dus ook in Japan. Van belang is: Band, Netwerk en provider [Vodafone etc.]

chris Scholten plaatste dit 29 mei 2011

Met dat probleem zit ik ook kan je het ook in nederland gebruiken?

Franck William plaatste dit 05 feb 2012

Behalve de frequentie Mhz [band] is ook het netwerk en de provider [Vodafone, T Mobile etc.] van belang. Het netwerk in Japan is UMTS waaraan bijna alle G3 [2100 Mhz] toestelen aan voldoen. Vraag uw provider of het in Japan support / werkt. Bovengenoemd advies geldt voor bijna alle landen in de wereld. Succes.

Ida Nieberding plaatste dit 16 sep 2011

Ik zou graag weten waarom men geen quad-band toestel in Japan kan gebruiken en welk toestel wel geschikt is in Japan ? Dank voor uw reactie.

k vlootman plaatste dit 19 mrt 2011

kan ik het Quad-band gewoon gebruiken in Nederland, want ik wil niet iets kopen dat ik niet kan gebruiken.

f geurink plaatste dit 21 jun 2011

quad band toestellen kun je gewoon in NL gebruiken.

Francine Dolman plaatste dit 25 apr 2012

Ik moet een gsm kopen voor iemand in Cuba. Als ik een dual-band gsm koop kan er een simkaartje van een Cubaanse provider in. Kan dit ook in een quad-band gsm? Alvast bedankt voor een antwoord!

M. Stuijvenberg plaatste dit 30 jul 2012

Hierboven staat het aantal Mhz beschreven van verschillende landen, echter hoe zit het met Afrika?IIk ga naar Ghana en wil mijn oude mobiele telefoon meenemen als het kan (siemens MC60 of A52). Verschillende sites zeggen dat 900 Mhz wordt gebruikt. Dit zou betekenen dat ik de oude gsm mee zou kunnen nemen. Of mis ik iets? Iemand ervaring met Ghana?

Geef ook je reactie