Simkaart

25-07-2005  |  GSM Helpdesk Nederland  |  Toestellen


Zonder een simkaart zou mobiele telefonie en mobiel internet zoals we dat vandaag de dag kennen niet mogelijk zijn. Iedereen met een mobiele telefoon heeft al wel eens een simkaart in zijn handen gehad. Maar wat is een simkaart eigenlijk en waar dient een simkaart voor?

De afkorting 'SIM' staat voor 'Subscriber Identity Module', oftwel vrij vertaald: 'Gebruikers Identiteits Chip'. De simkaart is een kleine chip die deels bestaat uit een toegankelijk geheugen (voor bijvoorbeeld de opslag van namen en telefoonnummers en SMS berichten) en een beveiligd geheugen. In dit beveilgide geheugen is het zogenaamde IMSI nummer opgeslagen.

Een mini-simkaart - het meest gebruikte formaat simkaart
Een mini-simkaart - het meest gebruikte formaat simkaart

Het IMSI nummer is voor iedere simkaart uniek. Aan dit IMSI nummer zijn op de servers in het mobiele netwerk uw persoonlijke (klant)gegevens en de diensten waarvan u gebruik mag maken gekoppeld. Wanneer uw telefoon verbinding maakt met het mobiele netwerk wordt altijd het IMSI nummer van de simkaart naar het netwerk gezonden. Daarmee is de simkaart dus eigenlijk uw persoonlijke sleutel tot het mobiele netwerk.

Fabeltjes over de simkaart
Veel mensen denken dat beltegoed of het mobiele telefoonnummer opgeslagen staat op de simkaart. Dit is niet waar. De simkaart heeft een uniek nummer, het IMSI nummer, waaraan op de servers van het mobiele netwerk en mobiel nummer, beltegoed of eventueel een abonnement is gekoppeld. Zo is het dus bijvoorbeeld mogelijk om zonder van simkaart te wisselen een ander mobiel telefoonnummer te krijgen of te wisselen van prepaid naar abonnement of andersom, zolang van dezelfde mobiele aanbieder gebruik gemaakt wordt. Een simkaart is namelijk wel altijd gekoppeld aan één specifieke mobiele provider.

Op de servers van het mobiele netwerk staat een grote database. Dit is de zogenaamde 'Home Location Register', kortweg HLR. In de HLR zijn alle IMSI nummers van actieve simkaarten opgeslagen. In de HLR worden IMSI nummers vervolgens ook gekoppeld aan een mobiel telefoonnummer, klantgegevens en alle diensten (bijvoorbeeld bellen, sms'en of internetten) waarvan die specifieke klant gebruik mag maken.

Wanneer iemand uw mobiele telefoonnummer belt, vertaalt het netwerk aan de hand van de HLR (de database met IMSI nummers) het telefoonnummer naar het simkaartnummer en roept via het netwerk de de mobiele telefoon op die een simkaart heeft met dát IMSI nummer. Deze manier van werken maakt het mogelijk om bijvoorbeeld meerdere telefoonnummers aan één simkaart te koppelen. Sommige providers geven bijvoorbeeld een extra mobiel telefoonnummer uit voor mobiele fax-diensten.

Een ander fabeltje is dat bij prepaid telefoons het beltegoed (belwaarde) op de simkaart staat. Het beltegoed of belwaarde staat net als uw simkaartnummer en uw telefoonnummer in de HLR van de provider opgeslagen. Wanneer het beltegoed of belwaarde op is, wordt door de HLR automatische uitgaande communicatie geblokkeerd totdat u weer uw beltegoed opwaardeert. Dat verklaart dus ook waarom u altijd naar een beltegoed-lijn moet bellen om uw beltegoed op te vragen of op te waarderen.

Tegenwoordig ondersteunen veel providers ook snelcodes waarmee u uw beltegoed in het schermpje van uw telefoon te zien krijgt, maar ook daarvoor wordt op de achtergrond verbinding gemaakt met het netwerk en met de HLR om uw beltegoed op te vragen.

Simkaart als geheugen
Alle simkaarten beschikken over een kleine hoeveelheid geheugen waarop namen, telefoonnummers en SMS berichten ogpeslagen kunnen worden. Aangezien het geheugen van de meeste moderne mobiele telefoons en smartphones veel groter is geworden, slaan de meeste mensen tegenwoordig SMS berichten en contacten op in het telefoongeheugen. Simkaarten hebben een vrij beperkt geheugen waarop gemiddeld tussen de 65 en 150 contacten (naam en telefoonnummer) opgeslagen kunnen worden. Daarnaast bieden simkaarten ruimte voor tussen de tien en veertig SMS berichten van 160 tekens per stuk.

Simkaart formaten
Technisch gezien is er maar één type simkaart. Het goudkleurige chipje is namelijk de simkaart, het plastic eromheen is puur functioneel van aard. Midden jaren '90 had de simkaart het formaat van een bankpas of creditcard. Dit 'bankpas formaat' simkaart kon in de jaren '90 volledig in een mobiele telefoon gestopt worden.

Simkaart formaten (standaard-, mini-, micro- en nano-simkaart)
Simkaart formaten (standaard-, mini-, micro- en nano-simkaart)

Om ruimte te besparen is midden jaren '90 besloten om te gaan werken met een mini-simkaart. Dit is het chipje wat we vandaag de dag nog steeds kennen en wat uit de 'bankpasformaat simkaart' gedrukt kan worden.

Sinds 2010 wordt de 'micro simkaart' gebruikt. Het goudkleurige chipje van de simkaart is nog steeds even groot, maar er is meer plastic rondom de chip weggesneden, waardoor de simkaart nog kleiner kon worden.

In 2012 heeft de 'nano simkaart' haar intrede gedaan. Bij dit type simkaart is nagnoeg al het plastic rondom de chip weggesneden waardoor feitelijk alleen nog de chip over is gebleven. De chip is wederom net zo groot als in grotere formaten simkaarten.

Backwards compatible
De nano-, micro- en mini-simkaarten zijn zogenaamd 'backwards compatible'. Dit geeft aan dat kleinere simkaarten in een groter formaat adapter geplaatst kunnen worden voor toestellen die gebruik maken van een groter formaat simkaart. Dit is mogelijk omdat de chip van de simkaart in alle formaten simkaarten even groot is gebleven en gebruik maakt van dezelfde simkaart interface zoals deze al sinds de jaren '90 de standaard is. Zo kan dus een nano-simkaart middels een adapter ook in een mobiele telefoon gebruikt worden die gebruik maakt van een micro- of mini simkaart.Laatste Nieuws17 Reacties
bertus kamphuis plaatste dit 30 nov 2010

als ik een simkaart uit een oude nokia, alleen om te bellen, in een nieuwe nokia 5230 zet, mis ik een aantal contacten. Wat te doen?

Torobo Netwerk plaatste dit 17 mrt 2012

Verouderde simkaart .Wij ontvangen klachten van onze klanten die last hebben van te laat binnen komende smsjes.Onze server is beveiligd met inscriptie code die in de tijdslijn word verstuurd.Via onze sms dienst. Dus als smsje halfuur later binnen komt word toegang tot de server geweigerd . Dit zou liggen aan verouderde simkaart. Volgens providers. Wij gebruiken deze techniek zodat Torobo zorg kan dragen voor privacy van klanten. Ook facebook gebruikers hebben last van oude simkaart Gr Torobo..

Ger Tjemmes plaatste dit 15 dec 2010

Ik ben ik het bezit van een HTC Apache, c.q. een Sprint PPC-6700. Waar moet ik de simkaart plaatsen? Onder de batterij zit wel een een soort ruimte, maar daar komt de simkaart niet vast in te zitten. Daar kun je wel twee op elkaar in kwijt. Ook kun je de kaart niet fixeren met een schuifje o.z.i.

Moniek2 plaatste dit 04 apr 2011

Duidelijke uitleg, maar bij plaatsen microcard is simkaart eruit geweest, resultaat: SIMkaart is niet geplaatst of onleesbaar, help ! Wat te doen ?? Was nl toestel mijn dochter....

rita paas plaatste dit 30 apr 2008

Ik heb 5 nieuwe mobieltjes gekregen om uit te delen in Malawi waar ik over een paar dagen naar toe ga. Nu wilde ik een simkaart van Celltel Malawi erin zetten maar di blijkt te groot te zijn. Via anderen hoorde ik dat het kleinere vakje voor een micro kaart bestemd is. Maar waar zit dan de plaats voor de simkaart? Type Motorola BC 50 (staat op batterij) Onder de batterij zie ik ook geen plek voor de simkaart. In Malawi kennen ze geen micro kaarten

rita paas plaatste dit 02 mei 2008

Inmiddels heb ik de plek voor de simkaart gevonden. Als je niet zo op de hoogte bent met mobieltjes, valt het niet mee om het sleufje voor de simkaart te vinden. Inderdaad onder de batterij zit aan het zijwandje een sleufje waar het kaartje in moet, overigens heel moeilijk om weer te verwijderen. Na lang verblijf in Afrika ben je ook niet meer met alles op de hoogte. Bedankt voor het meedenken.

Pierre Quanjel plaatste dit 09 sep 2009

Een interessant artikel. Maar roept daardoor een vraag op. Kun je bv. een SIMkaart van Vodafoon en KPN in de gsm verwisselen?

Mvgr. Pierre

Quinten Wauters plaatste dit 06 apr 2013

Ik heb een samsung galaxy tablet 1 gekocht maar wanneer ik de simkaart plaats, word hij niet herkend. Vroeger hed mijn pa iets gevonden dat je tegen de simkaart moest steken dat het koperen plaatje moest duwen tegen het systeem maar dat werkt niet meer. A.U.B. HELP IEMAND

Ingrid Neyens plaatste dit 23 sep 2009

Het was best een interessant artikel, maar ik had gehoopt een antwoord te vinden op mijn vraag: wat met oude sim-kaarten? Tegenwoordig kan je vrij gemakkelijk overschakelen naar een andere provider (met behoud van je nummer), waardoor ik thuis ondertussen al verschillende sim-kaarten heb liggen. Kan ik deze ooit nog gebruiken (als ik bv opnieuw naar één van deze providers overstap)? Of zijn ze nooit meer bruikbaar en mogen ze gewoon in de vuilbak? Groetjes Ingrid

Roelf Valkema plaatste dit 01 dec 2007

Het patroon van de kopersporen of contactvlakken op de simkaart is dikwijls verschillend. Moderne simkaarten hebben een heel ander patroon dan het patroon zoals in de afbeelding bij het artikel. Betekent dit dat oude sims nog steeds te gebruiken zijn in nieuwe toestellen en dat de nieuwste sims zonder meer geaccepteerd worden door oude toestellen (zonder simlock)? Of zijn er inmiddels problemen ontstaan met de compatibiliteit tussen simkaarten en toestellen?

Ingrid Buis plaatste dit 15 jun 2016

Klopt het als je een nr gewoon verwijderd uit je contactlijst dat je hem ook definitief van je sim kaart moet halen

Aad Bekink plaatste dit 25 okt 2009

Ik heb een Nokia mobiele KPN telefoon.(Prepaid) Ik ga naar Bali waar ik BINNEN het Indone-sisch gebied ook zou willen bellen. Moet ik dan de SIM krt. en/of opwaardeerkrt vervangen door een Indonesische, aldaar verkrijgbaar? Mag ik vernemen? M.vr.gr.

jo tummers plaatste dit 29 dec 2011

Heb een invoudige mobiltje gekocht NOKIA 1616 SIMLOCKVRIJ. krijg deze niet aan de praat met een vodafoon simkaart. wie weet hier meer van en kan mij helpen.

Samantha Lubbers plaatste dit 05 sep 2010

Ik ben nu bezig met het bestellen van een nieuwe telefoon. Ik wil daarbij een abbonement, maar wil mijn mobiele nummer wel houden. Er staat dat het simkaartnummer bij de goud-kleurige chip staat, maar bij mij staat die er niet. Hoe moet ik er nu achterkomen wat mijn simkaartnummer is? Groetjes Samantha

Lieven Baetsleer plaatste dit 16 okt 2011

Ik heb een Swap horloge gekocht een uurwerk met ingebouwde gsm. Ik gebruik dezelfde sim kaart als voorheen pre-paid van T. Mobile. Hier in Nederland werkt alles prima, maar ik werk in Belgie en daar krijg ik altijd de melding Invalid Sim wat gaat er verkeerd? Kan iemand mij hierbij helpen?

Peter Plas plaatste dit 13 sep 2008

complimenten met uw duidelijke uitleg over de SIM kaart.

Vraag: is het mogelijk dat een "hacker"kan inbreken in mijn mobiele telefoon om zo op mijn kosten te bellen / internetten enz.

Ik heb een nokia met mogelijk tot internet.

met vriendelijke groet,

Peter Plas

Jort Purmer plaatste dit 31 jul 2011

Is het waar dat een simkaartje van 5 jaar oud niet altijd past in de nieuwe mobiele telefoons

Geef ook je reactie