SMS Diensten

25-07-2005  |  GSM Helpdesk Nederland  |  Diensten


Tegenwoordig komt u overal aanbieders tegen van zogenaamde SMS diensten. SMS diensten worden geleverd door bedrijven die u via SMS op de hoogte brengen met informatie of entertainment. Een voorbeeld zijn televisieprogramma's waarbij u de mogelijkheid krijgt om te stemmmen door een SMS te sturen naar een bepaald nummer. Andere aanbieders bieden bijvoorbeeld horoscopen, datingprogramma's of gokspelletjes aan, hierbij gaat het echter vaak om een abonnementsvorm van een SMS dienst dat afgesloten wordt. Op deze pagina leggen we uit hoe SMS diensten werken, en heel belangrijk: hoe u uzelf weer af kunt melden.

SMS diensten komen steeds vaker voor en op allerlei manieren. Actuele informatie, prijsvragen, acties en dergelijken, zijn allemaal services die via SMS diensten aangeboden kunnen worden. Het is erg makkelijk om uzelf hiervoor aan te melden, maar hoe zorgt u als consument er nu voor dat de telefoonrekening niet torenhoog wordt? Daarvoor is het essentieel vooraf te bekijken met wat voor dienst u te maken heeft en hoeveel deze dient u gaat kosten.

Er zijn twee vormen van SMS diensten: een eenmalige vorm en een abonnementsvorm. Bij de eenmalige vorm verzoekt u in een "aanvraag SMS" om bepaalde informatie (bijvoorbeeld file-informatie, nieuws of koersinformatie), waarna u de dienst in één tot drie SMS berichten toegestuurd krijgt. Al deze ontvangen berichten kosten u geld. Het tarief voor deze ontvangen berichten staat altijd vermeld in de Abri, in de vorm van bijvoorbeeld "0,75 pob" oftwel 75 cent per ontvangen bericht.

Bij de abonnementsvorm sluit u als het ware een abonnement af op een SMS dienst. Na het versturen van de activerings SMS, meestal te herkennen aan de code "ON" of "Aan" in een SMS, ontvangt u regelmatig de SMS dienst waarop u geabboneerd bent. Ook al deze ontvangen SMS berichten kosten u geld.

Het is erg belangrijk om vooraf goed uit te zoeken welke variant van SMS diensten u gaat opvragen om onvoorziene kosten te voorkomen. Sinds één Mei 2005 zijn de aanbieders van SMS diensten verplicht om aan te geven hoeveel SMS berichten u ontvangt, in welke frequentie (bijvoorbeeld één per dag, één per week of één per maand) en welke kosten daar aan zijn verbonden (POB). Kijk hier dus eerst goed naar voordat u daadwerkelijk gebruik maakt van een dergelijke SMS dienst.

Wanneer u hebt aangegeven deel te willen nemen aan een SMS dienst, is het ook erg belangrijk om te weten hoe u zichzelf eventueel weer af kan melden. Dit is echter een punt dat niet al te makkelijk te achterhalen valt. Veel aanbieders vermelden in de abri in (zeer) kleine lettertjes hoe u uzelf weer kunt afmelden van een SMS abonnement. Er zijn vele manieren waarop men zich kan afmelden, dit moet meestal middels een SMS bericht of middels een bezoekje aan de betreffende website gebeuren. Een actuele afmeldlijst voor SMS diensten kunt u vinden op de site van Tros Radar.

LET OP: SMS diensten kunnen erg duur zijn, waardoor u een hoge telefoonrekening zou kunnen krijgen. Zorg dus altijd dat u informatie inwint over of het een eenmalige of een abonnementsdienst betreft, en dat u de kosten weet die de dienst met zich meebrengt. Houd er verder rekening mee dat ook het aanvragen van een SMS dienst en het afmelden van een SMS dienst u geld kost. U betaalt dus niet alleen de SMS die u verstuurt om u aan- of af te melden maar ook de bevestigings SMS die u daarna ontvangt om aan te geven dat u aan- of afgemeld bent.Laatste Nieuws4 Reacties
annemiek huijzer plaatste dit 22 nov 2008

Nu is mijn sim geblokkeerd van telfort ivm hooggebruik,zoonlief had een rekening gemaakt van 1557 euro aan sms.Provider wil niet meewerken om de nog steeds binnekomende sms te blokkeren ik kan ze niet afmelden zonder sms te versturen kan ook een heleboel shortcodes niet vinden. Weet iemand wat nu te doen zit niet op nog zo'n rekening te wachten.Telfort wil ook geen specificatie sturen moet maar op goed vertrouwen betalen. Wie oh wie weet wat te doen.

Adrie v. Hooijdonk plaatste dit 07 okt 2009

Hoe kom ik erachter dat ik n nummer heb ge smst en ik niet de gegevens krijg waarom ik heb gevraagd!!en wel moet betalen ,en niet doorkomen ??? groetjes adrie,

eppo nijenhuis plaatste dit 23 nov 2009

hoe kan ik achter komen naar het mobielenummer waar ik de smsjes van krijg die zoek ik kan iemand mij dat zeggen

Bart S1 plaatste dit 29 okt 2010

Je kan jezelf heel makkelijk afmelden voor deze sms diensten.

  • Bel naar de Helpdesk van je Provider om het nummer van de SMS dienst op te vragen (meestal 4 cyfers)

  • Voer dit nr in op: www.smsgedragscode.nl

  • Volg de instructies op de site.

Geef ook je reactie