T9 Woordinvoer (woordenboek)

25-07-2005  |  GSM Helpdesk Nederland  |  Messaging


Op de mobiele telefoon kunt u op verschillende manieren een SMS, MMS of email schrijven. Echter, u kunt uzelf een hoop tijd besparen als u een SMS schrijft met gebruik van het woordenboek op uw telefoon. Dit woordenboek heet de "T9" techniek en is tegenwoordig op de meeste telefoons aanwezig. Op deze pagina leggen wij u uit hoe u kunt schrijven met T9.

Typen zonder T9 gaat als volgt: Als u het woord "hallo" wil typen door middel van de druktoetsen zonder gebruik te maken van T9 moet u het volgende intoetsen:

  • twee x cijfertoets 4 voor de "H"
  • één x cijfertoets 1 voor de "A"
  • drie x cijfertoets 5 voor de "L" (vaak even pauzeren om letter weg te laten schrijven)
  • drie x cijfertoets 5 voor de "L"
  • drie x cijfertoets 6 voor de "O"
Op deze manier moet u dus twaalf keer een toets indrukken en bent u voor dit woord gemiddeld vijf seconden kwijt om het te typen. Met T9 gaat dit veel sneller.

Typen met T9 gaat als volgt: Als u het woord "hallo" wilt typen door middel van T9 (woordenboek), moet u het volgende intoetsen (zorg wel dat de T9 functie op uw toestel aan staat):
  • één x cijfertoets 4
  • één x cijfertoets 1
  • twee x cijfertoets 5
  • één x cijfertoets 6
Op deze manier moet u dus vijf keer een toets indrukken en bent u voor dit woord gemiddeld twee seconden kwijt om het te typen.

T9 biedt dus een groot voordeel, zeker nu het tijdperk van MMS en e-mail versturen vanaf de telefoon is ingeleid, waarmee u grote hoeveelheden tekst kunt versturen. Schrijven op de ouderwetse manier zou dan een tijdrovende kwestie worden. Met T9 bespaart u gemiddeld 50 tot 65% van de tijd die u met de ouderwetse manier van tekst invoeren kwijt zou zijn.

Tijdens het toetsen kan het zijn dat uw telefoon andere letters of woorden aangeeft, hier moet u niet op letten, maar gewoon doortypen. Hoe dichter u bij het einde van het woord komt, hoe beter het zal kloppen. Soms zijn er meerdere combinaties mogelijk met de toetsen die u hebt ingegeven. In dat geval zal uw telefoon de mogelijkheden weergeven waaruit u het juiste woord kunt selecteren. Per telefoon kan verschillen hoe uw telefoon meerdere opties weergeeft, raadpleeg hiervoor de handleiding van uw telefoon.Laatste Nieuws10 Reacties
Bert van der Hagen plaatste dit 20 jan 2010

Ik heb een telefoon zonder T9 woordinvoer. Erg lastig als je eenmaal gewend bent. Kan ik op mijn geheugenkaart (Micro SD 2 GB) een woordenboek zetten en gaat dit werken?

samsung nokia plaatste dit 24 aug 2009

sterretje ingedrukt houden

Jelmer Holwerda plaatste dit 17 mrt 2009

Ik heb sinds kort een mobieltje, en dat T9 werkt perfect als je er eenmaal aan gewend bent.

myriam claessens plaatste dit 18 jun 2011

voor t9 af te zetten bij en samsun 335 moet je bij sms schrijven naar opties gaan en dan schrijfopties -dan kan daar je t9 afzetten hoop dat je het vind en dat ik wat heb kunnen helpen myriam

Bart Swuste plaatste dit 18 okt 2008

Hoi, same problem here.. Zijn al een tijdje bezig om een antwoord te krijgen. De helpdesk van Samsung zegt dat het niet kan......(?) Reden: omdat mensen steeds meer gebruik maken van T9 kan het niet meer uitgezet worden. Wij geloven dat niet helemaal omdat de U900 het vlaggeschip genoemd wordt van de Samsung telefoonlijn :-) Je kunt het wel per sms uitzetten door het * ingedrukt te houden, maar dit moet je voor elk smsje opnieuw doen. Mocht iemand een oplossing hebben, graag.

Bart

Michaël Kempen plaatste dit 14 jul 2010

Hallo, ik heb een NOKIA E 51 en gebruik altijd T9. Maar ik heb geen Spaans, Portugees en Russisch in T9. Kan ik ze alsnog laten installeren in mijn mobiel? Zo ja graag uitleg hoe! Voor moeite veel dank Groetjes Michaël

rinie santbergen plaatste dit 05 okt 2008

hallo ik heb een vraagje , ik heb een nieuwe samsung u900 en nu is mijn vraag , kan ik het woordenboek op die telefoon ook uitzetten ? want ik sms altijd gewoon en ik kan het niet met het woordenboek T9 . ik heb van alles geprobeerd maar het lukt me niet om het vast te zetten . ik wil gewoon sms\'n zonder T9 . en dat ik het niet elke keer als ik een nieuw sms\'je wil doen moet overzetten naar gewoon sms\'n . dat het standaard gewoon gaat dus . b.v.d groetjes rinie

Anouska Brok plaatste dit 19 dec 2008

Ellende inderdaad.. ik vind gewoon smsen zonder woordenboek ook veel fijner, maar helaas dus ook een Samsung en kan hem dus niet uitzetten :( Fijn dat je zelf mag kiezen of je dat wil gebruiken of niet .....

janny zijlstra plaatste dit 06 jan 2012

wat ben ik blij dat ik eindelijk de t9 op mijn samsung 335 heb kunnen uitzetten had alles al geprobeert, poe ben zo blij ka nu tenminste sms en wat ik wil thanks hier

kor landman plaatste dit 14 mrt 2013

ik heb een NEC N410i mobiele telefoon,het lukt mij niet om de T9 functie aan de praat te krijgen,de bijgeleverde handleiding uit 2004 biedt helaas geen uitkomst,veel te ingewikkeld.Kunt u mij helpen? Bij voorbaat hartelijk dank.

kor landman,wijhe

Geef ook je reactie