UMTS Netwerken

25-07-2005  |  GSM Helpdesk Nederland  |  Netwerk


UMTS, ook wel de derde generatie mobiele netwerken is een nieuw type netwerk. UMTS is een nieuwe standaard voor Europa en Azië en zal in de loop der tijd de huidige GSM standaard gaan vervangen en overnemen. Met de komst van UMTS zullen steeds meer multimedia diensten op de mobiele telefoon beschikbaar worden.

UMTS netwerken zenden uit op een frequentie rond de tweeduizend MHz. Dit is een hoge frequentie (ter vergelijking, een autoradio ontvangt ongeveer rond de honderd Mhz). Een hoge frequentie heeft een aantal grote voordelen. Het (digitale) netwerk heeft bij een hoge frequentie weinig last van storingen door weersinvloeden, waardoor de verbinding meestal kraakhelder is. Verder heb je voor hogere frequentie's maar een kleine antenne nodig, wat de draagbaarheid van een telefoon ten goede komt. Echter, hoe hoger een frequentie, hoe kleiner het bereik. De frequenties van UMTS netwerken zijn hoger dan de frequenties van GSM netwerken. GSM netwerken beginnen bij ongeveer 850 MHz en lopen op tot iets boven de 1900 MHz.

In het algemeen komen in de wereld een zevental mobiele netwerken voor: UMTS, GSM 850 Mhz (vooral in Zuid en latijns Amerika), GSM-R, E-GSM, GSM 900 en GSM 1800 Mhz netwerken (Europa en grote delen van Azië) en GSM 1900 netwerken (Noord Amerika). Alle andere typen netwerken dan de UMTS netwerken worden op andere pagina's binnen deze helpdesk behandeld.

UMTS heeft op mobiele communicatie gebied een hoge frequentie. Hierdoor hebben UMTS netwerken over het algemeen ook een kleiner en minder doordringend bereik dan GSM netwerken. Hierdoor is de ontvangst met een UMTS netwerk in grote gebouwen dus over het algemeen minder. Voor een goede dekking zijn dus meer masten nodig en mini-antennes (repeaters) in gebouwen. Voordeel van UMTS netwerken is echter dat dat de capaciteit veel hoger is dan op netwerken die zenden op een lagere frequentie.

UMTS netwerken kunnen hogere snelheden gaan bieden dan GSM netwerken, terwijl de frequenties niet zo ver van het huidige GSM netwerk afliggen. Deze hogere snelheden kunnen aangeboden worden omdat de beschikbare capaciteit beter ingedeeld wordt door de UMTS standaard.

GSM netwerken maken gebruik van de TDMA-techniek (Time Division Multiple Acces). Door middel van TDMA kunnen maximaal acht bellers tegelijk gebruik maken van één frequentie. Deze frequentie heeft een frequentiebreedte van tweehonderd kHz. Door elke beller een eigen tijdslot te geven op de frequentie, oftewel om de zoveel tijd een zendmoment voor de beller te geven, kan één frequentie door acht mensen tegelijk gebruikt worden. Het zenden gaat als het ware om beurten en de overgangen gaan zo snel dat de beller er niets van hoort. TDMA is alleen nog steeds inefficiënt omdat ook de stille momenten uitgezonden worden (doordat je om de zoveel tijd een zendbeurt krijgt). GPRS had daar het antwoord op. Met GPRS krijg je enkel een tijdsslot wanneer je ook werkelijk iets gaat verzenden, daardoor kunnen grotere snelheden behaald worden met GPRS.

DE UMTS standaard maakt gebruik van de W-CDMA-techniek (Wideband Code Division Multiple Acces). Deze nieuwe techniek kan in theorie een oneindig aantal gebruikers aan. Bij W-CDMA wordt geen gebruik gemaakt van strakke frequentie breedtes (net als bij GSM tweehonderd kHz), maar de breedte van een frequentie wordt toegewezen aan de hoeveelheid dataverkeer die een gebruiker verbruikt. Wie niets zegt of verstuurt, heeft geen ruimte nodig in de frequentiebreedte, en wie veel praat of verzendt krijgt meer breedte.

Elke gebruiker in een UMTS netwerk krijgt een eigen codering op zijn communicatieverkeer. Deze codering wordt aan de andere zijde gedecodeerd. Door gebruik te maken van een oneindig aantal coderingen kunnen er in de theorie een oneindig aantal gebruikers op een UMTS netwerk terecht, het enige wat bij te veel gebruikers kan optreden is ruis.

De snelheid van UMTS zal in vergelijking met GSM (9,6 kbit/s) en GPRS (14,4 tot 57,6 kbit/s) nóg sneller worden. Snelheden tot 384 kbit/s zullen mogelijk zijn, de snelheid vergelijkbaar met een kleine ADSL verbinding. Door deze hoge snelheden zullen bijvoorbeeld videobellen, streaming muziek of video en andere dataslurpende toepassingen niet langer alleen weggelegd zijn voor de "normale" internet gebruikers.Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie