Cell Broadcast Service (Cell informatie / Infodienst)

25-07-2005  |  GSM Helpdesk Nederland  |  Achtergrond informatie


Cell Broadcast Service, ook vaak Cell informatie of Infodienst genoemd, is één van de eerste vormen van Location Based Services (op uw locatie afgestemde diensten). Een netwerk dat gebruik maakt van Cell Broadcast Service kan via Cell Broadcast kanalen een heleboel leuke diensten aanbieden aan haar klanten. Op deze pagina leggen wij u uit wat een netwerk via Cell Broadcast Service kan versturen, met daarbij praktijkvoorbeelden vanuit andere landen, hoe u deze informatie kunt opvragen en wat de mogelijkheden in Nederland en België zijn.

Cell Broadcast Service bestaat al sinds het begin van het GSM tijdperk. Cell Broadcast Service werd in Nederland door Libertel (tegenwoordig Vodafone) en KPN gebruikt om regiokorting toe te passen. Wanneer mensen vanuit een bepaalde regio naar nummers in de regio belden waar ze op dat moment verbleven, kregen ze korting op het minuuttarief. Ondertussen zijn deze regiokortingen al lang en breed afgeschaft en heeft KPN haar Cell Broadcast service gestaakt, sporen zijn echter nog steeds te vinden bij Vodafone, die tot op de dag van vandaag nog steeds Cell Broadcast Service uitzendt in de vorm van Regioinformatie (kanaal 050).

Vodafone in Nederland zendt nog steeds regio informatie uit. Voor regio Tilburg is dit bijvoorbeeld "Regio 013", wat u op het plaatje links kunt zien. Het plaatje links is een screenshot van een telefoon display waarop de regio informatie wordt weergegeven.

Vodafone is in Nederland de enige provider die nog Cell Broadcast Service in de vorm van Regio informatie uitzendt. KPN heeft een vergelijkbare Cell Broadcast Service begin 2002 uit de lucht gehaald. KPN gaf niet "Regio 013" weer maar "Lokaal 013", dat was het enige verschil.


In België wordt op beperkte schaal met Cell Broadcast gewerkt. De providers Proximus en Mobistar verzenden via het Cell Broadcast kanaal "050" de tekst "Dualband Network" uit in de regio waar zowel GSM 900 als GSM 1800 netwerken staan.

Als we gaan kijken naar netwerken in het buitenland, kunnen we de échte Cell Broadcast Service in de praktijk zien. Als we gaan kijken naar Duitsland, dan zien we dat de Netwerken T-Mobile D (Vroeger D1) en Vodafone D (Vroeger D2) ook Cell Broadcast Service aanbieden. Deze is vergelijkbaar met die van Vodafone Nederland. Zowel Vodafone D als T-Mobile D zenden regio informatie uit in de vorm van netnummers.

Wanneer we Denemarken bekijken, wordt het helemaal leuk. Het netwerk Telia DK zendt regio informatie uit in de vorm van plaatsnamen. U kunt dus in uw scherm zien in welke plaats u zich bevindt. Deze vorm van regio informatie vinden we ook terug in het verre zuid-oosten van Europa; in Griekenland en Turkije. In onderstaande screenshots van een telefoon display kunt u de regio informatie van het Turkse netwerk Turkcell en het Griekse netwerk Telestet zien. In het scherm van Turkcell ziet u de plaats "Kusadasi" te staan als regio informatie, een bekende Turkse badplaats. In het scherm van Telestet kunt u Ektos City zien, een stadje dat op het Griekse eiland Samos ligt.Het Turkse netwerk Turkcell biedt naast de regio informatie waarvan u hierboven screenshots ziet ook nog andere informatie aan via Cell Broadcast Service. Daarmee is Turkcell één van de weinige netwerken in de wereld dat Cell Broadcast Service ook daadwerkelijk benut waar het voor bedoeld is. Via kanaal 808 kunnen gebruikers van Turkcell weerberichten ontvangen. Deze weerberichten worden twee keer per dag over kanaal 808 uitgezonden, alle telefoon toestellen die dit kanaal open hebben staan zullen het weerbericht ontvangen. Op de screenshot hiernaast kunt u de weersinformatie lezen die door middel van Cell Broadcast Service is ontvangen.

U ziet tevens dat de weersinformatie afgestemd is op de plaats waar de telefoon zich op dat moment bevindt. Dit is dan ook meteen het bewijs dat Cell Broadcast Service één van de eerste vormen van Location Based Services is. Meer informatie over Location Based Services treft u elders in deze GSM Helpdesk aan.

Activeren en kosten
Hoe u de ontvangst van Cell Broadcast Service kunt activeren verschilt per telefoon. Meestal vindt u deze optie onder "Berichten" of onder "Netwerk" in het menu van uw telefoon. Wij raden u aan de handleiding van uw telefoon te raadplegen en te zoeken naar Cell Broadcast Service, Infodienst of Cell informatie.

In uw telefoon staan wellicht al een aantal kanalen standaard voorgeprogrammeerd. Het kanaal voor regio informatie is 050, met dit kanaal kunt u op het Nederlandse netwerk Vodafone, de Duitse netwerken Vodafone D en T-Mobile D en verschillende andere netwerken in het buitenland regio informatie ontvangen. Wanneer een netwerk andere diensten aanbiedt via Cell Broadcast Service (zoals in het geval van Turkcell) staat dit vaak aangegeven in een welkomst SMS die u ontvangt wanneer u uw telefoon afstemt op een netwerk. U kunt deze soms ook vinden op billboards langs de weg. Voor weersinformatie in Turkije moet u kanaal 808 ingeven.

Aangezien een netwerk niet kan controleren welke telefoon wel of geen Cell Broadcast Service ontvangt is de ontvangst van Cell Broadcast diensten altijd gratis. U hoeft dus in het buitenland niet bang te zijn voor extra kosten.

Tot slot ziet u hieronder enkele screenshots van het instellen van de verschillende kanalen en de lijst van ontvangen berichten op die kanalen. U ziet in het eerste screenshot dat een aantal kanalen al voorgeprogrammeerd is op de simkaart (aangegeven met sim-index). U kunt zelf ook kanalen toevoegen en hieraan een eigen naam geven (bijvoorbeeld kanaal 808 - weer). Hoe u kanalen instelt, hoe u zichzelf kunt abonneren op de informatie van een bepaald kanaal, hoe u Cell Broadcast Service weer kunt deactiveren en verwante zaken kunt u lezen in de handleiding van uw telefoon.
Laatste Nieuws3 Reacties
Koen Blomme plaatste dit 25 jan 2008

Is het dan niet mogelijk zelf een broadcast bericht uit te zenden naar je regio ?

HUIB KRAAIJEVELD. plaatste dit 29 jan 2013

EN WELL BEDANKT. EN IK BEN OOK GEHOLPEN. MET CHANEL 050+919 REGIO-INFO+NL-ALERT. HUIB KRAAIJEVELD BARENDRECHT.

Juan H plaatste dit 25 sep 2006

Door deze site heb ik dan eindelijk regio informatie. Want ik heb net een nieuw abonnement en kan dus gebruik maken van regio informatie wat alleen niet werkte, tot dat ik kanaal 050 inschakelde. GSM Helpdesk, bedankt!

Geef ook je reactie