Eurotunnel voorziet volledige Kanaaltunnel van 4G dekking

Eurotunnel voorziet volledige Kanaaltunnel van 4G dekking

15-12-2014  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond informatie , Connectiviteit , Diensten , Netwerk


Reizigers die gebruik maken van de kanaaltunnel tussen Groot Brittannië en Frankrijk kunnen sinds 12 december ook gebruik maken van het 4G netwerk. Naast de al bestaande 2G (GSM) en 3G (UMTS) netwerken is nu ook een 4G netwerk actief in de tunnel.

Eurotunnel, de exploitant van de kanaaltunnel tussen Groot Brittannië en Frankrijk, heeft bekend gemaakt dat het gehele tunneltracé is voorzien van 4G dekking. Het nieuwe 4G netwerk in de tunnel is sinds 12 december actief en stelt reizigers in de tunnel in staat om gebruik te maken van internetverbindingen die tot 10 keer sneller zijn dan verbindingen via het al bestaande 3G netwerk in de tunnel.

Het aanleggen van een mobiel netwerk in de kanaaltunnel is een complexe aangelegenheid. Op de eerste plaats is de tunnel met een lengte van 50 kilometer één van de langste tunnels ter wereld. Daarnaast verbindt de tunnel twee landen met elkaar waardoor de de ene helft van de tunnel formeel Frans grondgebied is en de andere helft formeel Brits grondgebied. Een derde obstakel is dat in de tunnel ook nog een ander type GSM netwerk actief is, GSM-R, oftewel het communicatienetwerk voor de spoorwegen. Voorts moeten ook nog eens meerdere mobiele aanbieders gebruik kunnen maken van het netwerk.

Netwerkleverancier Alcatel-Lucent heeft een oplossing weten te vinden voor alle uitdagingen en via haar netwerkinfrastructuur kunnen de Britse aanbieders EE, O2 en Vodafone alsmede de Franse aanbieder Bouygues Telecom nu telecomdiensten aanbieden in de kanaaltunnel. Daarvoor heeft Eurotunnel een 10-jarige overeenkomst getekend met de vier providers.

Bron | Via
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie