Apple legt iPhone verkopen stil in Rusland

Apple legt iPhone verkopen stil in Rusland

17-12-2014  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond informatie , Toestellen


Apple heeft de verkoop van haar iPhones in Rusland stilgelegd. De grote waardedaling van de Russische munteenheid Roebel is de oorzaak van de beslissing.

Nadat de Russische munt de Roebel de afgelopen weken gigantisch in waarde is gedaald, veroorzaakt door zowel economische sancties als door sterk gedaalde olieprijzen, heeft Apple besloten de verkoop van iPhones in Rusland tijdelijk stil te leggen.

Als Amerikaans bedrijf moet Apple de opbrengsten van verkopen in Rusland omwisselen naar Euro's of Dollars, wat momenteel een gigantisch koersverlies oplevert. Omdat de Roebel nog steeds dagelijks gigantisch in waarde fluctueert, is Apple momenteel nog niet goed in staat een prijscorrectie door te voeren.

Zodra de koers van de Roebel stabiliseert zal Apple op basis van de nieuwe koers nieuwe verkoopprijzen bepalen voor haar iPhones in Rusland. Dat zal waarschijnlijk betekenen dat Russen aanzienlijk meer Roebels neer moeten gaan leggen voor een iPhone dan voor het moment dat de Roebel inzakte.

Analisten steunen de beslissing van Apple om de verkoop van iPhones in Rusland tijdelijk stil te leggen. Ondanks de grote Russische afzetmarkt zou de dramatisch gedaalde koers van de Roebel een groot gat kunnen slaan in de marges van Apple en uiteindelijk de winstgevendheid van het complete bedrijf.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie