Apple weet toch weer een omzet-, winst- en verkooprecord te vestigen

Apple weet toch weer een omzet-, winst- en verkooprecord te vestigen

27-01-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Buitenland , Toestellen


Ondanks de tegenvallende verkoop van de Apple iPhone 6S en Apple iPhone 6S is Apple er het afgelopen kwartaal toch in geslaagd zowel haar omzet-, winst als verkooprecords te verbreken.

Niet eerder was de groei bij Apple zo minimaal als in het eerste kwartaal van haar gebroken boekjaar 2016, wat overeen komt met het laatste kwartaal van 2015. Zowel de omzet, winst als verkoop piekte opnieuw op recordhoogte. Na acht generaties iPhones, waarbij Apple er jaar op jaar in is geslaagd haar omzet, winst en verkoopaantallen fors te laten groeien, lijkt de rek nu uit de groei te zijn.

iPhone verkopen met slechts 0,4 procent gegroeid

In het afgelopen kwartaal, waarin uiteraard ook de feestdagen vielen, gingen er wereldwijd 74,779 miljoen Apple iPhones over de toonbank, een groei van 'slechts' 311.000 stuks en een procentuele groei van slechts 0,4 procent ten opzichte van het record uit het zelfde kwartaal vorig jaar.

Vorig jaar was al duidelijk dat het moeilijk zou gaan worden voor Apple om haar verkooprecord dit jaar te gaan verbreken. Vorig jaar kwam de groei uit op meer dan 30 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2013 en sprongen de iPhone verkopen van 51 naar afgerond 74,5 miljoen stuks.

Lichte omzetgroei, verwaarloosbare groei in winst

Qua omzet wist Apple nog wel een zichtbare groei te realiseren. De omzet steeg met 1,273 miljard dollar (1,172 miljard euro) naar 75,872 miljard dollar (69,868 miljard euro), een procentuele groei van 1,7 procent. De winst van Apple groeide met 'slechts' 400 miljoen euro naar 18,4 miljard dollar (16,9 miljard euro).

iPad en Mac verkopen dalen flink

Afgelopen kwartaal is het aantal verkochte iPhones nog net iets gegroeid, maar de teruglopende iPad en Mac verkopen hebben afgelopen jaar flink doorgezet.

Apple verkocht afgelopen kwartaal 25 procent minder iPads dan een jaar eerder. Er gingen nog 'slechts' 16,122 miljoen iPads over de toonbank tegenover 21,419 miljoen stuks een jaar eerder. Ook het aantal verkochte Mac computers daalde met 4 procent van 5,519 miljoen stuks in het laatste kwartaal van vorig jaar naar 5,312 miljoen stuks afgelopen kwartaal.

Geen cijfers meer over iPod's

Opvallend is dat Apple geen cijfers meer deelt over het aantal verkochte iPod muziekspelers. Lange tijd was dit ook een product segment waarover Apple resultaten deelde. Het huidige succes van Apple heeft het bedrijf mede te danken aan de Apple iPod familie, echter is deze productgroep nu volledig ingehaald door smartphones en de Apple iPhone zelf. 

Geheimzinnigheid rondom de Apple Watch

Ook deelt Apple geen cijfers over de Apple Watch, de eerste smartwatch van het bedrijf. De markt voor smartwatches groeit veel minder snel dan verwacht. De Apple Watch heeft hier niet echt verandering in gebracht. Apple bezit ondertussen al wel meer dan 50 procent marktaandeel in de markt voor smartwatches, maar de daadwerkelijke verkoopaantallen blijven ver achter bij eerdere verwachtingen.

Apple staat voor een grote uitdaging

Hoewel er voor Apple feitelijk geen grote redenen tot zorg zijn - het bedrijf maakt immers astronomische hoeveelheden omzet en winst - laten de cijfers duidelijk zien dat als Apple niet ingrijpt de top nu is bereikt. De cijfers laten duidelijk zien dat Apple geen grote resultaten meer hoeft te verwachten uit de Apple iPad en uit haar Mac computers. Ook de Apple Watch gaat niet het succes brengen dat Apple eerder met de iPod, iPhone en iPad had. Kortom: toekomstige iPhones of een revolutionair nieuw product is de enige kans op verdere groei voor Apple.

Als we het geruchtencircuit mogen geloven gaat Apple dit jaar voor het eerst in haar geschiedenis een derde model Apple iPhone uitbrengen. Dit toestel zou luisteren naar de naam 'Apple iPhone 5se' en zou over een 4 inch groot beeldscherm beschikken. Daarmee zou Apple drie formaten iPhones hebben. Door dit bredere aanbod en de iets lagere verwachte prijs van de Apple iPhone 5se vergroot Apple haar afzetkansen- en mogelijkheden.

Bereikt Apple dit jaar haar absolute plafond?

Daarnaast wordt in september van dit jaar de introductie van de Apple iPhone 7 verwacht. Aangezien de huidige Apple iPhone 6S en iPhone 6S Plus 'slechts' tussenmodellen zijn, is de kans groot dat Apple met een 'revolutionaire' iPhone 7 nog een keer verkooprecords kan gaan vestigen. Maar waarschijnlijk vormen eventuele nieuwe verkooprecords rondom de iPhone 7 het absolute plafond voor Apple en zal Apple zich moeten gaan bezinnen op welke manier het bedrijf in 2017 en verder groei wil gaan veiligstellen.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie