ECB wil telefoonnummer of mailadres aan IBAN rekeningnummer koppelen

ECB wil telefoonnummer of mailadres aan IBAN rekeningnummer koppelen

02-02-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Buitenland , Diensten


De Europese Centrale Bank (ECB) wil het mogelijk gaan maken om een (mobiel) telefoonnummer of e-mail adres te gaan koppelen aan een IBAN bankrekeningnummer. Op die manier zou het makkelijker moeten worden om geld over te maken naar anderen.

Het huidige systeem met IBAN bankrekeningnummers wordt door veel mensen als 'moeilijk' ervaren. In plaats van de 7 tot 9 cijfers van een bank- of girorekening, moeten mensen nu een letter-cijfer combinatie van 18 letters en cijfers onthouden om geld over te kunnen maken.

Koppeling telefoonnummer of e-mail adres

Als het aan de Europese Centrale Bank ligt, moet het binnen circa 3 jaar mogelijk worden om vrijwillig een (mobiel) telefoonnummer of e-mail adres te gaan koppelen aan een IBAN bankrekeningnummer, meldt RTL Z. Mensen die hiervoor kiezen kunnen dan voortaan hun telefoonnummer of e-mail adres doorgeven aan andere partijen om geld naar dit telefoonnummer of mailadres over te maken. De systemen bij banken zouden een overboeking naar een telefoonnummer of mail adres moeten vertalen naar het IBAN bankrekeningnummer.

Voordat het systeem geïntroduceerd kan worden, zullen volgens de ECB wel eerst technische- en juridische obstakels overwonnen moeten worden. De veranderingen zullen mobiel betalen extra in de kaart spelen, zeker wanneer mobiele nummers aan IBAN rekeningnummers gekoppeld worden.

Via omweg al mogelijk

Momenteel zijn er al diensten die het mogelijk maken om op basis van een telefoonnummer of e-mail adres geld over te maken aan anderen. Het bekendste voorbeeld daarvan is Paypal, waarbij het e-mail adres tevens het Paypal 'rekeningnummer' is. Begin dit jaar introduceerde de ING bank in Nederland de 'Twyp-app', waarmee gebruikers op basis van het mobiele telefoonnummer van andere Twyp-gebruikers geld aan elkaar kunnen overmaken.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie