Apple verzet zich met hand en tand tegen kraakverplichting iPhone

Apple verzet zich met hand en tand tegen kraakverplichting iPhone

18-02-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Buitenland , Toestellen


Na de uitspraak van de Amerikaanse Federale rechtbank in Californië dat Apple moet meewerken aan een onderzoek van de FBI, verzet Apple zich met hand en tand tegen de 'kraakverplichting' die het bedrijf feitelijk opgelegd heeft gekregen.

Gisteren is bekend geworden dat Apple door de Federale rechtbank in Californië is gemaand medewerking te verlenen bij het kraken van de iPhone van Syed Rizwan, een terrorist die in december 14 mensen doodschoot in San Bernardino. Hoewel Apple de maatschappelijke belangen begrijpt, verzet Apple zich met hand en tand tegen deze 'kraakverplichting' omdat Apple bang is dat hiermee een vrijbrief afgegeven wordt om in de toekomst ook andere iPhones te kunnen kraken.

De FBI eist van Apple dat het bedrijf een aangepaste versie van het iOS besturingssysteem ontwikkeld die geïnstalleerd kan worden op de in beslag genomen iPhone van Syed Rizwan. Met deze aangepaste software zou het mogelijk moeten zijn de iPhone te ontgrendelen en bij de data van Rizwan te kunnen. De data op deze iPhone is voor de FBI essentieel in het onderzoek naar de terroristische aanslag.

Open brief van Apple CEO Tim Cook

Apple heeft zelfs bij monde van Tim Cook, CEO van Apple, gereageerd op de vordering. In een open brief aan al haar klanten stelt Cook dat de eisen van de Amerikaanse regering de veiligheid van Apple klanten bedreigt en dat Apple zich hiertegen zal verzetten.

Volgens Cook vraagt de FBI om een sleutel waarmee de iPhone van Rizwan ontgrendeld kan worden. Wanneer Apple deze sleutel zou geven, beschikt de Amerikaanse overheid over de technologie om iedere iPhone te kunnen ontgrendelen en zijn alle beveiligingsmaatregelen die Apple tot op heden heeft genomen zinloos.

De FBI belooft de sleutel alleen in deze zaak te gebruiken, maar dat valt uiteraard niet te controleren. Daarnaast bestaat het risico dat een eventuele sleutel in verkeerde handen kan vallen, zoals bij hackers of criminelen, waarmee de veiligheid van iPhone gebruikers niet meer gegarandeerd kan worden.

Meten met twee maten

Cook haalt fel uit naar de Amerikaanse regering. Enerzijds verplicht de overheid tech-bedrijven de privacy van gebruikers zo goed mogelijk te beschermen door de beveiliging steeds verder aan te scherpen. Ondertussen zit Apple op een dermate hoog beveiligingsniveau dat iPhones inderdaad moeilijk te kraken zijn. Nu moet Apple bewust een gat in deze beveiliging maken zodat de Amerikaanse overheid er weer bij kan. Dat is volgens Apple meten met twee maten.

Google schaart zich achter Apple

Ondertussen heeft Apple ook bijval gekregen van Google topman Sundar Pichai, die op Twitter in maar liefst 5 tweets ingaat op de open brief van Tim Cook. Pichai wijst zijn volgers op de in zijn ogen belangrijke brief van Cook en vervolgt: "Het verplichten van tech-bedrijven om kraakmogelijkheden aan te bieden kan de privacy van gebruikers in gevaar brengen. We weten dat inlichtingendiensten en wetshandhavers worden geconfronteerd met grote uitdagingen om het publiek te beschermen tegen terrorisme en criminaliteit. Wij bouwen veilige producten om uw gegevens veilig te houden en wij geven de wetgever alleen toegang tot de gegevens op basis van geldige wettelijke opdrachten. Maar dat is geheel anders dan bedrijven verplicht te stellen het hacken van apparaten en gegevens van klanten mogelijk te maken. Dit kan een verontrustend precedent gaan worden."

Uitgebreidere informatie

In zijn open brief gaat Tim Cook zeer uitgebreid en grondig in op de vordering en en welke spagaat Apple door de Amerikaanse overheid wordt geplaatst. De volledige open brief is hier te vinden.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie