T-Mobile Nederland staat niet langer in de verkoop

T-Mobile Nederland staat niet langer in de verkoop

23-02-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Buitenland , Diensten , Netwerk


Deutsche Telecom heeft T-Mobile Nederland uit de verkoop gehaald. Sinds het najaar van 2015 stond T-Mobile Nederland in de etalage. Deutsche Telekom wilde een eventuele verkoop opbrengst gebruiken voor activiteiten in andere landen.

Deutsche Telekom, eigenaar van de Nederlandse mobiele aanbieder T-Mobile, heeft bevestigd dat T-Mobile Nederland niet langer in de verkoop staat. In het najaar van 2015 werd T-Mobile Nederland in de verkoop gezet.

Geruchten over toekomstplannen

Geruchten gingen dat Deutsche Telekom haar oog had laten vallen op KPN en uiteindelijk KPN zou willen overnemen om nummer één speler in Nederland te worden met zowel een vast- als een mobiel netwerk. Om hier toestemming voor te krijgen van de autoriteiten zou Deutsche Telekom wel eerst het T-Mobile netwerk in Nederland moeten afstoten om de concurrentie niet te veel te verstoren. De geruchten dat Deutsche Telekom interesse zou hebben in KPN zijn nooit bevestigd.

Andere geruchten suggereerde dat Deutsche Telekom de verkoopopbrengst uit de verkoop van T-Mobile Nederland had willen aanwenden voor het verlagen van de schulden en om nieuwe frequenties te kunnen kopen in de Verenigde Staten.

Stevige vraagprijs

Deutsche Telekom wilde volgens ingewijden een bedrag van tussen de 2,5 en 3 miljard euro ophalen met de verkoop van T-Mobile Nederland en heeft meerdere geïnteresseerden gehad. Ingewijden stellen zelfs dat Liberty Global, eigenaar van Ziggo, met Deutsche Telekom in gesprek is geweest voor de overname van T-Mobile Nederland.

De prijs die Deutsche Telekom vroeg voor T-Mobile Nederland was voor de meeste partijen echter te hoog. Uiteindelijk zou Deutsche Telekom alleen nog in gesprek geweest zijn met private-equityhuizen Warburg Pincus en Apollo Global Management.

Joint venture Vodafone en Ziggo gooit roet in het eten

De bekendmaking dat Ziggo en Vodafone een joint venture aangaan in Nederland gooide definitief roet in het eten. Door deze joint venture ontstaat een tweede bedrijf met zowel een vast- als een mobiel netwerk en zal de concurrentie op de Nederlandse markt verder toenemen zo is de verwachting. Meer concurrentie betekent mogelijk ook meer prijs- en omzetdruk wat de overname van T-Mobile Nederland extra risicovol zou maken. Daarop zijn ook private-equity partijen afgehaakt als potentiële kopers van T-Mobile Nederland.

Vanwege de joint-venture tussen Vodafone en Ziggo heeft Deutsche Telekom uiteindelijk besloten T-Mobile Nederland uit de verkoop te halen en alles te laten zoals het nu is. Deutsche Telekom onderstreept wel dat het bedrijf de mogelijkheid heeft om andere deals te gaan sluiten op de Nederlandse markt.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie