KPN en Vodafone verlagen vanaf 30 april buitenlandtarieven

KPN en Vodafone verlagen vanaf 30 april buitenlandtarieven

24-03-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Buitenland , Connectiviteit , Diensten , Netwerk


KPN en Vodafone zijn de eerste twee providers die bekend hebben gemaakt welke impact de nieuwe Europese regelgeving rondom roamingtarieven (tarieven voor het gebruik van een telefoon in het buitenland) hebben op hun buitenlandtarieven. Tarieven voor bellen, sms'en en internet gaan flink omlaag en voordeelbundels worden vergroot.

Vanaf 1 mei wordt nieuwe regelgeving van kracht die bepaald dat telecomproviders hun klanten moeten laten bellen, sms'en en internetten in andere EU landen zoals zij dat ook in eigen land gewend zijn. Het komende jaar geldt nog als een soort 'overgangsperiode', waarbij providers nog een toeslag mogen berekenen op de nationale tarieven voor het gebruik van een telefoon in het buitenland.

Toeslag

Deze maximale toeslag is door de Europese Unie vastgesteld op 6 cent per minuut voor uitgaande gesprekken, 1 cent per minuut voor inkomende gesprekken, 2 cent voor een SMS bericht en 6 cent voor één MB dataverkeer.

Klanten met een abonnement gaan door deze nieuwe regelgeving hun bel-, sms- en databundel ook in het buitenland gebruiken, waarbij bovenstaande toeslag voor iedere belminuut, sms bericht of MB dataverkeer berekend wordt. Klanten die bijvoorbeeld onbeperkt kunnen bellen en sms'en in Nederland, betalen in het buitenland enkel nog de toeslag.

Prepaid klanten

Het was een grote vraag hoe providers om zouden gaan met bijvoorbeeld prepaid klanten. Over het algemeen betalen prepaid klanten in Nederland hogere tarieven voor bellen, sms'en en internetten dan de oude buitenlandtarieven. KPN heeft besloten dat prepaid klanten van af 30 april zonder extra kosten kunnen gaan bellen, sms'en en internetten in het buitenland voor de geldende Nederlandse tarieven. Omdat de tarieven bij prepaid klanten hoger liggen dan bij abonnees, berekent KPN bij prepaid klanten geen toeslag voor het gebruik van een telefoon in het buitenland.

De systemen van KPN zijn nog niet klaar voor het berekenen van een toeslag op het gebruik van bel-, sms- en databundels in het buitenland. In de praktijk zal KPN vanaf 30 april dan ook enkel de toeslag aan abonnees in rekening brengen en gaan verbruikte belminuten, sms berichten of dataverkeer vooralsnog niet uit de Nederlandse bundel. Uiteindelijk is dit wel de bedoeling.

Vodafone

Ook Vodafone heeft bekend gemaakt dat het bedrijf per 30 april de tarieven gaat verlagen voor het gebruik van een telefoon in het buitenland. Ook Vodafone gaat een toeslag berekenen van 6 cent per minuut voor uitgaande gesprekken, 1 cent per minuut voor inkomende gesprekken, 2 cent voor een SMS bericht en 6 cent voor één MB dataverkeer. Vodafone gaat ook bij prepaid klanten een toeslag berekenen voor het gebruik van een telefoon in het buitenland, maar hoe hoog deze toeslag zal zijn is nog niet bekend. De toeslag mag sowieso niet hoger zijn dan de toeslagen die KPN en Vodafone bij abonnees in rekening brengen.

Voordeelbundels

Door de lagere roamingtarieven zijn de huidige voordeelbundels voor bellen, sms'en en internetten in het buitenland van KPN en Vodafone niet interessant meer. Om de bundels toch interessant te houden voor klanten, worden de bundels sterk vergroot. Bij KPN verdubbelen de databundels voor dezelfde prijs. Vodafone werkt met alles-in-één bundels en handhaaft de prijs maar vergroot de hoeveelheid belminuten, sms berichten en dataverkeer die klanten kunnen gebruiken.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie