FBI past iPhone hack nu ook toe in andere zaken

FBI past iPhone hack nu ook toe in andere zaken

31-03-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Buitenland , Toestellen


Waar Apple al bang voor was, lijkt nu ook te gebeuren. Met hulp van een Israëlisch bedrijf is de Amerikaanse FBI erin geslaagd de Apple iPhone van een terrorist te kraken en data veilig te stellen. Dezelfde kraak lijkt de FBI nu ook toe te willen gaan passen in andere zaken.

Al sinds midden februari houdt het verzoek en de sommatie van de FBI aan het adres van Apple om toegang te geven tot de data op een iPhone van een terrorist de gemoederen bezig. In een rechtszaak tussen de FBI en Apple werd Apple gedwongen om haar volledige medewerking te verlenen bij het kraken van de betreffende iPhone. Apple heeft zich naar verluidt met hand en tand verzet tegen deze sommatie. Wanneer Apple deze 'sleutel' zou geven, beschikt de Amerikaanse overheid over de technologie om iedere iPhone te kunnen ontgrendelen en zijn alle beveiligingsmaatregelen die Apple tot op heden heeft genomen zinloos.

Met hulp van het Israëlische bedrijf Cellebrite lijkt de FBI er nu toch in geslaagd te zijn de iPhone van de terrorist te kraken. Waar Apple al bang voor was en voor waarschuwde in haar open brief lijkt nu ook te gebeuren. Na het kraken van de iPhone van de terrorist wordt de FBI nu ook verzocht om andere iPhones te ontgrendelen om zo data in onderzoeken naar misdaden te kunnen veiligstellen.

Apple iPhone 6 kraken

Openbaar aanklager Cody Hiland heeft bij de FBI een verzoek weggelegd om een Apple iPhone 6 te ontgrendelen. Het toestel dat de FBI samen met Cellebrite heeft gekraakt betreft een Apple iPhone 5C. Het grootste verschil tussen deze twee toestellen is de vingerafdrukscanner op de iPhone 6 en de aanvullende beveiligingshardware op het toestel. Daardoor zou de iPhone 6 nog moeilijker te kraken moeten zijn dan de iPhone 5C. Het is daarmee niet duidelijk of de FBI en Cellebrite überhaupt in staat zijn om de beveiliging van de iPhone 6 te slechten. 

De kans bestaat ook dat de FBI geen medewerking verleent aan het ontgrendelen van de iPhone in deze strafzaak. Reguliere strafzaken zijn in de Verenigde Staten volledig openbaar en alle gebruikte onderzoeksmethoden moeten gerapporteerd en beschreven zijn zodat de rechter en jury kan bepalen of bewijs rechtsgeldig is. Daarmee zou ook de kraakmethode openbaar worden waarmee de iPhone 6 ontgrendeld is. Deze informatie kan Apple dan weer gebruiken om de kraak onmogelijk te maken.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie