Driekwart ouders betaalt mobiele kosten voor hun kind

Driekwart ouders betaalt mobiele kosten voor hun kind

30-06-2017  |  Maarten van Vliet  |  Achtergrond informatie


Uit onderzoek door het Nibud in opdracht van Belsimpel.nl blijkt dat driekwart van de Nederlandse ouders betaalt voor het smartphonegebruik van hun kinderen tot en met hun 18e levensjaar. Dat is gemiddeld per kind een uitgave van 13 euro per maand, wat neerkomt op 156 euro per kind, per jaar.

Slechts 11 procent van de Nederlandse kinderen betaalt alle kosten van het gebruik zelf en 14 procent deelt dit met de ouder(s). Aan het onderzoek deden 1.327 ouders mee, met in totaal samen 2.312 kinderen tussen de 4 en 18 jaar. De gemiddelde leeftijd dat kinderen hun eerste smartphone hebben is 10,5 jaar.

Uit het onderzoek van het Nibud blijkt verder dat ouders over het algemeen strenger in zijn als hun kind extra kosten buiten de bundel maakt, want 1 op de 3 kinderen betaalt deze extra kosten zelf. In 6 procent van de gevallen zijn er geen afspraken gemaakt over de kosten die buiten de bundel gemaakt worden. Het is in dat geval dus niet duidelijk wie deze kosten betaalt. De helft van de ouders geeft aan dat hun kind niet over de bundel heen kan gaan.

Kosten waar ouders (en zeker kinderen) vaak geen rekening mee houden, zijn reparatiekosten. Stel, de telefoon van je kind is tijdens het spelen gevallen en het scherm is gebarsten. Ouders nemen in de helft van deze gevallen de kosten op zich, blijkt uit dit onderzoek. Dit is echter vaak een duur grapje, zo’n reparatie kost namelijk al gauw tussen de 80 euro en 380 euro. Dit bedrag kan zelfs nog verder oplopen als een nieuwe telefoon moet worden aangeschaft. Slechts 8 procent van de Nederlandse kinderen spaart voor het risico van een kapotte telefoon, terwijl 9 op de 10 kinderen niet voorbereid is op zo’n situatie.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie