Fairphone kan updatebelofte voor eerste Fairphone niet nakomen

25-07-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Drie en een half jaar na de introductie van de allereerste Fairphone heeft het deels Nederlandse bedrijf moeten besluiten de geplande Android 4.4 Kitkat update voor de eerste Fairphone smartphone te annuleren. Door gebrek aan medewerking vanuit MediaTek is de update onmogelijk geworden.

Fairphone heeft besloten de support en ondersteuning voor de aller eerste Fairphone smartphone te beëindigen. Het toestel is nu drie en een half jaar oud en ondanks de duurzaamheidsdoelstellingen slaagt Fairphone er niet in het toestel nog van updates te voorzien.

Android 4.4 Kitkat update voor eerste Fairphone toch geannuleerd
Android 4.4 Kitkat update voor eerste Fairphone toch geannuleerd

Gebruikers van het toestel was een update naar Android 4.4 Kitkat in het vooruitzicht gesteld. Deze Android versie is eigenlijk al flink achterhaald. Android 4.4 Kitkat werd eind oktober 2013 door Google uitgebracht en is daarmee eigenlijk al ernstig verouderd. Ondertussen is Android 7.1.1 Nougat al beschikbaar en staat Android 8.0 voor de deur.

De allereerste Fairphone werd in 2013 uitgebracht met Android 4.2 Jelly Bean, een Android versie die eind 2012 door Google is uitgebracht. Fairphone beloofde een duurzaam toestel dat dankzij updates lange tijd mee zou kunnen gaan. Helaas voor de kopers van het toestel heeft de smartphone nooit updates ontvangen. Al bij de ontwikkeling van de eerste update liep Fairphone vast.

Gebrek aan ondersteuning vanuit MediaTek

Om een update te kunnen maken moest Fairphone medewerking krijgen van MediaTek, de fabrikant van de processor die in de eerste Fairphone is gebruikt. Vanuit MediaTek kwam deze ondersteuning echter niet. Opmerkelijk genoeg kwam vorig jaar, ruim 2,5 jaar nadat de eerste Fairphone was verschenen, het bericht naar buiten dat gebruikers van het toestel alsnog een Android 4.4 Kitkat update zouden gaan ontvangen. Die update is echter tot op heden nog steeds niet verschenen.

Uiteindelijk blijkt nu dat van uitstel toch afstel is gekomen. Fairphone heeft de handdoek in de ring gegooid omdat het bedrijf het niet voor elkaar heeft gekregen een Android 4.4 Kitkat update voor het toestel te ontwikkelen.

Fairphone 2 reeds lange tijd beschikbaar

Ondertussen is de opvolger van de eerste Fairphone, de Fairphone 2, reeds beschikbaar. In dit toestel heeft Fairphone haar bijzondere visie nog beter weten te vertalen. Alle materialen die voor de productie van de smartphone zijn gebruikt zijn afkomstig uit eerlijke gecontroleerde bronnen. Daarbij is het toestel zo gemaakt dat bij onverhoopte defecten gebruikers kleine reparaties zelf kunnen uitvoeren. Hierdoor wist de Fairphone 2 de hoogste score weg te zetten qua repareerbaarheid

Fairphone hoopt dat de Fairphone 2 hiermee een positieve bijdrage levert aan het terugdringen van de elektronica afvalberg. Net als bij de productie van de eerste Fairphone is ook bij de productie van de tweede Fairphone veel aandacht besteedt aan de werk- en leefomstandigheden van de mensen die het toestel hebben geproduceerd.
 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie