Ministerie van Economische Zaken gaat beleid 3,5 GHz band heroverwegen

24-11-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Connectiviteit, Diensten, Netwerk


De gehele Nederlandse telecomindustrie roept al maanden dat Nederland snel duidelijkheid moet gaan geven over het beleid rondom de 3,5 GHz band. Providers willen deze frequentie gaan gebruiken voor 5G netwerken, maar het gebruik van de band is in grote delen van Nederland verboden.

Vorig jaar november schreef GSM Helpdesk al dat het grote afluisterstation in de Friese gemeente Burum de ontwikkeling van 5G in Nederland fors in de weg staat. Vanwege dit afsluisterstation mag in een groot deel van Nederland geen gebruik gemaakt worden van frequenties in de 3.500 MHz band omdat deze het afluisterstation zouden verstoren. In Europees verband is echter besloten om de 3.500 MHz band te gaan standaardiseren voor 5G netwerken.

In het gebied boven de rode lijn is het gebruik van frequenties in de 3 GHz band verboden
In het gebied boven de rode lijn is het gebruik van frequenties in de 3 GHz band verboden

Vanwege dit grondstation mag in het gebied dat grofweg boven de lijn Amsterdam en Coevorden ligt, geen communicatie plaatsvinden in de 3 GHz frequentieband. Dit is echter de frequentieband die telecomproviders en de Europese Unie voor ogen hebben voor de verdere ontwikkeling van 5G netwerken.

Achterstand dreigt voor Nederland

Vanwege de beperkingen in Nederland op de 3.500 MHz band dreigt Nederland een achterstand op te gaan lopen bij de ontwikkeling en uitrol van 5G netwerken. Sinds dat het probleem bekend is geworden, roept de Nederlandse telecommarkt het Ministerie van Economische Zaken dan ook op duidelijkheid te verschaffen over de toekomst van deze frequentieband.

Het gebied waarin dit frequentiespectrum niet gebruikt mag worden bestrijkt half Nederland en beslaat zelfs nagenoeg het volledige grondoppervlak van Amsterdam. Daarmee is het feitelijk onmogelijk voor Nederlandse telecomproviders om op basis van Europese standaarden hun 5G netwerken in de komende jaren verder te gaan ontwikkelen.

Andere bestemmingen tot 2026

Beneden de lijn Amsterdam - Coevorden wordt de 3,5 GHz band momenteel wel op kleine en lokale schaal gebruikt. De vergunningen die hiervoor zijn afgegeven lopen in sommige gevallen tot 2026, wat telecomproviders dus ook in de weg zit.

Met de grote frequentieveiling in 2019 in het vooruitzicht willen telecombedrijven maar ook de huidige gebruikers van de 3,5 GHz band duidelijkheid hebben wat er gaat gebeuren met de 3,5 GHz band. Op basis hiervan kunnen zij inschatten hoe belangrijk overige frequentiebanden moeten gaan worden. Het Ministerie van Economische Zaken heeft nu eindelijk aangekondigd dat er in 2018 een evaluatie van het gebruik van de 3,5 GHz band gaat plaatsvinden en mogelijk beleidsaanpassingen doorgevoerd zullen gaan worden.
 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie