EZ wil duidelijke regels omtrent overstappen telecomprovider

EZ wil duidelijke regels omtrent overstappen telecomprovider

05-12-2017  |  Maarten van Vliet  |  Achtergrond informatie


Het ministerie van Economische Zaken (EZ) wil dat er meer duidelijkheid komt ten aanzien van het wisselen van telecomprovider. Uiteindelijk wil EZ een wettelijke regeling waarin staat hoe telecomproviders onderling omgaan met overstappende klanten. Staatssecretaris Keijzer schrijft aan de Tweede Kamer dat er in de loop van volgend jaar een wetsvoorstel komt. Aan de inhoud wordt nu nog gewerkt.

Op basis van zelfreguleringsafspraken tussen telecomaanbieders is er sinds 2009 een “overstapservice” voor consumenten. Dit houdt in dat de nieuwe aanbieder op verzoek de overstap verzorgt namens de abonnee om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen. Sinds 1 juli 2016 is er ook een vergelijkbare overstapservice voor zakelijke abonnees. Daarnaast is er wetgeving voor het recht op nummerbehoud bij het wisselen van aanbieder envoor contractuele zaken.

Grenzen aan zelfregulering

Met zelfregulering zijn goede resultaten geboekt, maar ook is duidelijk geworden dat er grenzen zijn aan hetgeen met volledige zelfregulering kan worden bereikt, schrijft Keijzer in een brief aan de Tweede Kamer. Zelfregulering vereist consensus tussen telecomaanbieders met soms verschillende belangen en marktposities, aldus de bewindsvrouwe. 

Het nieuwe wetsvoorstel moet er toe leiden dat niet alleen het overstappen voor consumenten eenvoudiger wordt, maar ook moet hiermee worden voorkomen dat klanten dubbele facturen ontvangen of dat de dienstverlening wordt onderbroken tijdens de overstap. 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie