Mobiele netwerk T-Mobile wordt 'onnavolgbaar' door overname Tele2

Mobiele netwerk T-Mobile wordt 'onnavolgbaar' door overname Tele2

15-12-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Diensten , Netwerk


Het mobiele netwerk van T-Mobile heeft afgelopen twee jaar iedere prijs weten te winnen die maar te winnen viel. Uit meerdere onafhankelijke onderzoeken is gebleken dat het mobiele netwerk van T-Mobile het beste netwerk van Nederland is en ook in wereldwijd opzicht heel hoog scoort. Met de overname van Tele2 - die vandaag bekend is gemaakt - wordt het mobiele netwerk van T-Mobile 'onnavolgbaar'.

Vanmorgen is bekend geworden dat T-Mobile haar concurrent Tele2 in Nederland gaat overnemen. Als de overname wordt goedgekeurd door de autoriteiten, zullen T-Mobile en Tele2 naar verwachting in de tweede helft van 2018 samengaan en verdwijnt er weer een mobiele speler uit het Nederlandse telecomlandschap, waarmee opnieuw nog maar drie aanbieders overblijven met een eigen netwerk.

T-Mobile heeft nu al het beste en snelste mobiele netwerk van Nederland, zo is gebleken uit meerdere onafhankelijke onderzoeken. Door de overname van Tele2 komen ook de frequentievergunningen van Tele2 in handen van T-Mobile. Met deze vergunningen wordt het mobiele netwerk van T-Mobile 'onnavolgbaar' voor de concurrentie.

Nadeel gebruiken als voordeel

De kaarten die nu worden gespeeld zijn eigenlijk al in 2012 geschud. Eind 2012 vond de ontknoping plaats van de grootste frequentieveiling in de Nederlandse geschiedenis. T-Mobile, toen nog de 'underdog' kocht een pakket frequenties waar de concurrentie niet zo veel interesse in leek te hebben. Het bedrijf had onder leiding van netwerkstrateeg Richard Marijs echter een ongekend slim plan. T-Mobile betaalde veel minder voor haar frequenties dan concurrenten KPN en Vodafone en wist precies hoe zij de 'nadelen' van haar frequentiepakket (waarom de concurrentie ze niet wilde hebben) konden omzetten in voordelen.

T-Mobile kocht in 2012 vooral een pakket met hogere frequenties, terwijl KPN en Vodafone vooral bezig waren met de lagere frequenties. Het voordeel van lage frequenties is namelijk dat antennes een veel groter bereik hebben en dus met relatief weinig antennes al heel snel landelijke dekking gerealiseerd kan worden. Voor de uitrol van het 4G netwerk was dit een voordeel.

Het geheime plan trad in werking

Wat T-Mobile echter van plan was, wist de concurrentie niet. T-Mobile was van plan om haar oude (en toen ook gebrekkige) mobiele netwerk helemaal af te breken en opnieuw op te bouwen. T-Mobile ging daarbij voor een zeer fijnmazig netwerk met veel antennes die dankzij de hogere frequenties op die manier alsnog landelijke dekking zouden realiseren. Daarnaast is T-Mobile na verloop van tijd ook begonnen met het gebruik van de oude GSM 900 frequentieband voor haar 4G netwerk om de dekking verder te versnellen.

Het mobiele netwerk van T-Mobile telt momenteel al meer antennes dan het aantal antennes dat KPN en Vodafone samen hebben. Dit resulteert in een zeer fijnmazig netwerk met zeer goede dekking en een extreem hoge capaciteit. Omdat T-Mobile daarnaast haar mobiele netwerk helemaal opnieuw heeft gebouwd en op alle antennes dezelfde apparatuur gebruikt, kan T-Mobile heel snel schakelen en nieuwe frequenties in gebruik nemen, capaciteit verhogen of de dekking verbeteren. Al die maatregelen hebben behoorlijk wat geld gekost, maar hebben er wel in geresulteerd dat T-Mobile nu het beste en het snelste mobiele netwerk van Nederland heeft.

Tele2 profiteerde van 'nieuwkomersvoordeel'

Tele2 was in 2012 op de frequentieveiling een nieuwkomer en werd door de overheid bevooroordeeld. Tele2 kon met relatief weinig geld het beste frequentiespectrum kopen omdat dit voor nieuwkomers was gereserveerd. Tele2 kocht in de 800 MHz band maar liefst 20 MHz aan frequentieruimte, wat Tele2 in staat stelde om zeer snel een landelijk dekkend netwerk te bouwen. Daarnaast bezit Tele2 als sinds 2010 een pakket van 40 MHz aan frequenties in de 2.600 MHz band.

Hebben Tele2 en T-Mobile onder één hoedje gespeeld?

Al deze frequenties worden - zodra de overname van Tele2 door T-Mobile wordt goedgekeurd - eigendom van T-Mobile. Daarmee krijgt T-Mobile alsnog het felbegeerde lage spectrum in bezit waar in 2012 Vodafone en KPN zoveel geld voor hebben moeten betalen. Dit kan T-Mobile inzetten voor de verdere verdichting van de dekking van haar netwerk en zelfs voor Internet of Things toepassingen. Daarnaast krijgt T-Mobile ook nog eens ongekend veel spectrum in de 2.600 MHz band erbij waarmee T-Mobile de capaciteit en snelheid van haar netwerk nog aanzienlijk kan gaan verhogen. Het is daarmee alsof T-Mobile al in 2012 met vooruitziende blik haar keuze heeft gemaakt voor haar destijds opmerkelijke pakket aan frequenties.

T-Mobile heeft de beste kaarten voor de toekomst

Met de frequentie van Tele2 erbij bezit T-Mobile het meest omvangrijke maar ook meteen het beste pakket aan frequenties voor mobiele netwerken. Daarmee zal T-Mobile ook in de toekomst in staat blijven om KPN en Vodafone af te troeven met het allerbeste en snelste mobiele netwerk van Nederland. Daarmee heeft T-Mobile de eerste pot strategisch pokeren met overhand gewonnen. De kaarten zijn nu opnieuw geschud en opnieuw lijkt T-Mobile de beste kaarten te hebben. KPN heeft behalve concurrentie niet al te veel te vrezen door haar sterke vast-mobiel strategie, maar VodafoneZiggo wordt ongetwijfeld de partij die door T-Mobile afgetroefd gaat worden.
 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie