Tele2 verlaagt per 31 januari de maximale 3G snelheden

Tele2 verlaagt per 31 januari de maximale 3G snelheden

29-12-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Diensten , Netwerk


Tele2 heeft in een nieuwsbrief aan klanten bekend gemaakt dat de provider de maximale snelheden via 3G gaat verlagen naar 2 Mbps. Tele2 wil klanten aanmoedigen vooral gebruik te maken van het eigen 4G netwerk.

Tele2 is zowel in Nederland als in wereldwijd opzicht een bijzondere speler. Het is namelijk één van de weinige providers ter wereld met alleen een 4G netwerk. Tele2 opende haar 4G netwerk eind 2014 en biedt nu nagenoeg landelijke dekking met haar 4G netwerk. Als 'back-up' biedt Tele2 haar klanten daarnaast nog steeds toegang tot het 2G en 3G netwerk van T-Mobile.

Nu het 4G netwerk van Tele2 nagenoeg landelijke dekking kent, is die back-up van het T-Mobile netwerk steeds minder noodzakelijk. Daarbij komt ook dat het bel-, sms- en dataverkeer over het T-Mobile netwerk voor Tele2 veel meer kosten met zich meebrengt dan wanneer dit verkeer over het eigen 4G netwerk loopt. Tele2 is daarom al geruime tijd bezig om klanten aan te moedigen om vooral gebruik te maken van het eigen 4G netwerk. Zo moeten nieuwe klanten sinds begin dit jaar bijvoorbeeld verplicht over een telefoon of smartphone beschikken met de juiste 4G ondersteuning voor het Tele2 netwerk.

Maximale up- en downloadsnelheid via 3G gaat omlaag

Tele2 heeft in een nieuwsbrief aan klanten bekend gemaakt dat de provider een nieuwe 'stimuleringsmaatregel' gaat doorvoeren om klanten aan te moedigen vooral gebruik te maken van het eigen 4G netwerk. Vanaf 31 januari wordt namelijk de maximale up- en download snelheid via het 3G netwerk van T-Mobile voor klanten van Tele2 verlaagd naar 2 Mbps. Voor een écht snelle mobiele internetverbinding 'moeten' klanten van Tele2 dus gebruik maken van het 4G netwerk van Tele2.

Een snelheid van 2 Mbps is ruim voldoende om nog gebruik te kunnen maken van mobiel internet, streaming muziek, social media en messengers. Voor streaming video is deze snelheid minder geschikt. De maatregel zal er voor Tele2 dan ook aan bijdragen dat klanten minder dataverkeer gaan verbruiken via het netwerk van T-Mobile wat voor Tele2 in een reductie van de kosten zal resulteren.

Nadelig voor sommige klanten

De aangekondigde maatregelen zijn niet door alle klanten even positief ontvangen. Vooral klanten die in gebieden wonen waar het 4G netwerk van Tele2 onvoldoende bereik bieden zullen vanaf 31 januari nadelige gevolgen gaan ondervinden van de maatregelen. Diverse klanten begrijpen de maatregel ook niet omdat Tele2 en T-Mobile sinds kort in een overname proces zitten.

Overname Tele2 door T-Mobile nog lang niet rond

Vorige week is bekend geworden dat T-Mobile van plan is om Tele2 over te nemen. Deze overname is nu aangemeld bij de diverse markttoezichthouders. Pas op het moment dat Tele2 en T-Mobile toestemming krijgen voor de overname, mogen de diensten, netwerken en klantenbestanden van beide providers samengevoegd worden. Beide bedrijven verwachten pas in de tweede helft van 2018 de overname te kunnen gaan afronden. Tot die tijd moeten beide partijen onafhankelijk van elkaar blijven opereren als zelfstandige bedrijven en hun eigen strategie en beleid voortzetten. Tele2 was al geruime tijd bezig om 'onafhankelijk' van T-Mobile te kunnen worden en moet in het kader van de regels dit proces dus momenteel voort blijven zetten.
 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie