Android 8.0 Oreo update voor Samsung Galaxy S8 beschikt niet over Project Treble

09-02-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Samsung legt momenteel de laatste hand aan de ontwikkeling van haar Android 8.0 Oreo update voor de Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+. Uit tests op de nieuwe bèta versie van de update blijkt dat Samsung nog geen gebruik maakt van 'Project Treble' van Google, dat updaten in de toekomst makkelijker moet maken.

Met Android 8.0 Oreo heeft Google ook een nieuwe manier van up-to-date houden van smartphones mogelijk gemaakt. Onder de naam 'Project Treble' heeft Google het Android besturingssysteem losgetrokken van eventuele grafische schillen die smartphone fabrikanten zelf over het Android besturingssysteem heen bouwen. Juist door die grafische schil was het tot op heden voor fabrikanten erg lastig, tijdrovend en kostbaar om updates voor bestaande smartphones te ontwikkelen.

Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy S8+
Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy S8+

Dankzij Project Treble is het mogelijk om het besturingssysteem van een update te voorzien zonder dat dit gevolgen heeft voor- of effecten heeft op de grafische schil die fabrikanten zelf op toestellen zetten. Hiermee zouden fabrikanten nieuwe Android updates nagenoeg één op één kunnen uitrollen naar hun toestellen zonder dat hier veel ontwikkeling voor nodig is.

Project Treble nog niet geactiveerd in update

Uit tests met de nieuwste bèta versie van de Android 8.0 Oreo update voor de Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+ blijkt dat Samsung in haar update nog steeds geen gebruik maakt van Project Treble. Met andere woorden: de grafische 'TouchWiz' schil van Samsung zit nog steeds verweven met het Android besturingssysteem, wat het updaten van de toestellen in de toekomst nog steeds even lastig maakt als voorheen.

Het is voor Google een groot probleem dat veel smartphone fabrikanten hun toestellen zo moeilijk up-to-date houden of kunnen houden. Het gros van alle Android smartphones draait permanent op Android versies die ouder zijn dan twee jaar, wat het lastig maakt voor Google om nieuwe functies en mogelijkheden uit te rollen.

Ook app-ontwikkelaars moeten er permanent rekening mee houden dat hun apps veelvuldig worden gebruikt op Android smartphones die draaien op veel oudere Android versies. Project Treble moet hier verandering in brengen en ervoor zorgen dat smartphone fabrikanten makkelijker, sneller en vaker Android smartphones kunnen voorzien van een nieuwere Android versie, zodat het totale eco-systeem aan Android smartphones op actuelere Android versies gaat draaien.

Wanneer gekeken wordt naar de Android 8.0 Oreo updates die tot nu toe voor bestaande toestellen worden uitgerold, is zichtbaar dat diverse fabrikanten ervoor hebben gekozen nog geen gebruik te maken van Project Treble. Het lijkt er derhalve op dat fabrikanten pas bij toekomstige nieuwe Android smartphones daadwerkelijk de voordelen van Project Treble gaan gebruiken.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie