Preview: Samsung onthult nieuwe Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9+

25-02-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  MWC 2018


In Barcelona onthult Samsung vanavond de ondertussen veel besproken en lang verwachte Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9+. Vanaf 19 uur vanavond start de voorverkoop van beide toestellen en vanaf 16 maart liggen de nieuwe Galaxy S9 en Galaxy S9+ in de winkels.

Het hoge woord is er eindelijk uit. Na letterlijk maanden van roddelen, geruchten, speculaties en uitgelekte informatie heeft Samsung zojuist in Barcelona de lang verwachte Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy S8+ officieel voorgesteld als haar nieuwe flagship smartphones voor 2018 en als de negende telg in de befaamde Galaxy S serie. Geïnteresseerden kunnen vanavond al hun slag slaan, want diverse Nederlandse webwinkels openen om 19 uur vanavond al de voorverkoop voor beide smartphones. De Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9+ zullen vanaf 16 maart verkrijgbaar zijn.

Samsung Galaxy S9 (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts)
Samsung Galaxy S9 (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts)

Alle geruchten over de Samsung Galaxy S9 en Samsung Galaxy S9+ bleken volledig te kloppen, waardoor Samsung vanavond eigenlijk niets te vertellen heeft wat nog niet bekend was. Hoewel de Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9+ twee mooie producten zijn, is van een revolutie zeker geen sprake. De verschillen met de Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+ uit 2017 zijn in alle opzichten niet echt groot.

Minimale wijzigingen in design

Qua formaat zijn de Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9+ enkele millimeters kleiner dan hun voorgangers, de Galaxy S8 en Galaxy S8+. Nieuw zijn de door AKG geoptimaliseerde stereo speakers en een dubbele camera voor de Samsung Galaxy S9+. Ook de camera van de Galaxy S9 heeft een update gekregen, waarop we verderop in dit artikel dieper zullen ingaan.

De Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9+ verschijnen in de kleuren Midnight Black, Lilac Purple en Coral Blue
De Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9+ verschijnen in de kleuren Midnight Black, Lilac Purple en Coral Blue

De vormgeving van de Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9+ is bijna een één op één kopie van de Galaxy S8 en Galaxy S8+. Alleen wanneer zeer goed gekeken wordt, kan de Samsung Galaxy S9 van de Galaxy S8 onderscheiden worden. De verschillen aan de voorzijde zijn namelijk zeer minimaal en alleen zichtbaar aan de iets dunnere randen aan de boven- en onderzijde van de Galaxy S9 en Galaxy S9+. De Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9+ zullen verschijnen in de kleuren: Midnight Black, Lilac Purple en Coral Blue.

Het verschil tussen de Samsung Galaxy S8+ (links) en Galaxy S9+ (rechts) is minimaal en allee zichtbaar in de randen boven- en onder het beeldscherm
Het verschil tussen de Samsung Galaxy S8+ (links) en Galaxy S9+ (rechts) is minimaal en allee zichtbaar in de randen boven- en onder het beeldscherm

Samsung heeft bij de nieuwe Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9+ vooral ingezet op het smaller maken van de randen. Het beeldschermformaat van beide toestellen is ongewijzigd gebleven ten opzichte van de Galaxy S8 en Galaxy S8+ van vorig jaar, waardoor het beeldscherm van de Galaxy S9 een diagonaal van 5,8 inch heeft en het beeldscherm van de Galaxy S9+ een diameter van 6,2 inch kent.

Stereo AKG speakers met Dolby Atmos

Ondanks dat de randen boven- en onder het beeldscherm van de Galaxy S9 en Galaxy S9+ iets dunner zijn geworden, is Samsung er toch in geslaagd beide toestellen te voorzien van stereo speakers. Deze speakers zijn geoptimaliseerd door AKG. De Galaxy S9 en Galaxy S9+ zijn daarbij de eerste Samsung toestellen met Dolby Atmos ondersteuning en kan via de stereo speakers een surround geluid nabootsen.

Beide toestellen hebben een metalen frame met een glazen behuizing die volledig door Gorilla Glass 5 wordt beschermd. De vingerafdruksensor, die bij Galaxy S8 en S8+ nog naast de cameralens geplaatst was, is bij de nieuwe Galaxy S9 en Galaxy S9+ onder de camera geplaatst waardoor gebruikers niet meer met hun vingers op de cameralens terecht komen. Beide telefoons zijn wederom volledig stof- en waterdicht.

Irisscanner, gezichtsherkenning en AR Emoji

Net als vorig jaar zijn ook de Galaxy S9 en Galaxy S9+ weer uitgerust met een irisscanner die in de  8-megapixel frontcamera is verwerkt. Aangezien de irisscanner niet altijd even goed werkt, bijvoorbeeld bij brildragende mensen, beschikken beide toestellen ook over uitgebreide gezichtsherkenningstechnologie die als alternatief voor de irisscanner gebruikt kan worden. Hierdoor kunnen beide toestellen hun eigenaar toch binnen 0,1 seconde herkennen.

Nieuw is de Augmented Reality (AR) Emoji functie, waarmee met de front-camera een 3D scan van het gezicht gemaakt kan worden. Deze 3D scan kan vervolgens omgezet worden in eigen Emoji's die gedeeld kunnen worden via iedere willekeurige app of messagingdienst. De Emoji's zijn compatible met iedere anders smartphone omdat deze als animated GIF verzonden wordt.

Processor en werkgeheugen

De Europese uitvoeringen van de Galaxy S9 en Galaxy S9+ worden aangedreven door de nieuwste Exynos processor van Samsung. Dit is de tegenhanger van de Qualcomm Snapdragon 845 processor. De processor in de Galaxy S9 is een octa-core processor opgebouwd uit een zeer snelle 2,7 GHz quad-core processor en een energiezuinige 1,7 GHz quad-core processor. De Samsung Galaxy S9 heeft daarbij 4 GB aan werkgeheugen, de Galaxy S9+ beschikt over 6 GB werkgeheugen. Beide toestellen beschikken over 64 GB aan interne opslagcapaciteit en hebben een Micro SD geheugenkaartslot voor geheugenkaarten van maximaal 400 GB.

De Samsung Galaxy S9 is uitgevoerd met een enkele 12-megapixelcamera, de Galaxy S9+ met een dubbele 12-megapixelcamera
De Samsung Galaxy S9 is uitgevoerd met een enkele 12-megapixelcamera, de Galaxy S9+ met een dubbele 12-megapixelcamera

Enkele en dubbele 12-megapixelcamera

Op cameragebied is de Samsung Galaxy S9 uitgevoerd met een enkele 12-megapixel DualPixel camera en de Samsung Galaxy S9+ over een dubbele 12-megapixel DualPixel camera. Bij de Samsung Galaxy S9 is de camera voorzien van optische beeldstabilisatie, bij de Samsung Galaxy S9+ zijn beide camerasensoren voorzien van beeldstabilisatie.

Het diafragma van de camera in de Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9+ is omhoog gegaan naar f/1.5. Hierdoor kunnen de camera's in de Galaxy S9 en Galaxy S9+ tot 28 procent meer licht opvangen dan de camera's in de Galaxy S8 en Galaxy S8+.

Om te voorkomen dat de camera's bij daglicht te veel licht opvangen waardoor foto's overbelicht kunnen raken, zijn de camera's in de Galaxy S9 en Galaxy S9+ in staat om (net als het menselijke oog) de hoeveelheid licht die op de camerasensor terecht komt te reguleren. Hiervoor wordt het diafragma automatisch aangepast in de bandbreedte tussen f/2.4 (daglicht) en f/1.5 (donkere omstandigheden).

Slow-motion en super slow-motion

Nieuw is de slow-motion functie. Beide toestellen zijn in staat om permanent te filmen op een framerate van 240 frames per seconde. Voor super slow-motion kunnen beide toestellen daarnaast 1 seconde lang zelfs opnames met 960 frames per seconde schieten. Daarbij is vooral de motion-detect functie erg handig die de slow-motion functie automatisch activeert op het moment dat een (snelle) beweging wordt gedetecteerd.

Multi frame noice reduction

Verder heeft Samsung multi-frame noice reduction toegevoegd. De Samsung Galaxy S9 legt automatisch drie frames over elkaar heen om ruis en storing in foto's te corrigeren, de Samsung Galaxy S9+ zelfs 12 frames. Feitelijk worden drie of zelfs twaalf foto's geschoten en samengevoegd tot één foto om de hoogste fotokwaliteit te realiseren.

De Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9+ beschikken (gelukkig) nog steeds over een 3,5 mm audio uitgang
De Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9+ beschikken (gelukkig) nog steeds over een 3,5 mm audio uitgang

Op accugebied is aan de Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9+ niets veranderd ten opzichte van beide voorgangers. De Galaxy S9 heeft een accu van 3.000 mAh, de Galaxy S9+ is voorzien van een accu van 3.500 mAh. Samsung heeft de Galaxy S9 en Galaxy S9+ daarnaast (gelukkig) wederom voorzien van een 3,5 mm audio uitgang.

Prijs en beschikbaarheid

De Samsung Galaxy S9 en Samsung Galaxy S9+ gaan vanavond al in de voorverkoop en kunnen vanaf 19:00 uur in de voorverkoop besteld worden. Beide toestellen komen op 16 maart in de Benelux in de winkels te liggen in de kleuren Midnight Black, Lilac Purple en Coral Blue, waarbij de Lilac Purple kleurstelling onderdeel zal zijn van alle uitingen rondom het toestel. De Samsung Galaxy S9 heeft een verkoopadviesprijs van 849 euro gekregen. De Samsung Galaxy S9+ zal voor 949 euro in de winkels komen te liggen. Daarmee zijn beide toestellen weer 50 euro duurder geworden dan hun voorgangers.

Meer informatie en alle specificaties over beide toestellen is verzameld op onderstaande overzichtspagina's:
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie