HMD Global presenteert Nokia 1 met Android Go

26-02-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  MWC 2018


HMD Global, de fabrikant van Nokia telefoons en smartphones, heeft haar eerste Android Go smartphone gepresenteerd. De Nokia 1 draait op deze speciale versie van Android dat is geoptimaliseerd voor toestellen met beperkte hardware.

In de westerse wereld kunnen de meeste consumenten zich veroorloven een middenklasse- of zelfs een high-end smartphone te kopen waar alles op en aan zit. In veel andere regio's in de wereld ligt het bestedingsniveau aanzienlijk lager en is zelfs een bedrag van 100 euro voor een smartphone al een enorme uitgave. Toch zijn smartphones juist in ontwikkelingslanden en opkomende economieën onmisbaar voor de (economische) ontwikkeling. De smartphone is vaak de eerste en primaire mogelijkheid om gebruik te kunnen maken van het internet.

Nokia 1 met Android Go
Nokia 1 met Android Go

Speciaal voor deze doelgroep brengt HMD Global de Nokia 1. Dit is een smartphone die circa 85 euro gaat kosten. Uit de prijs kan opgemaakt worden dat de Nokia 1 zeker niet de meest uitgebreide smartphone van dit moment is en ook niet beschikt over de snelste hardware van dit moment.

Android Go

Om dat te ondervangen draait de Nokia 1 op Android Go. Dit is een nieuwe versie van Android speciaal geoptimaliseerd voor smartphones met goedkopere en minder uitgebreide hardware. Android Go is feitelijk een uitgeklede versie van Android die goed kan draaien op toestellen met minder snelle processoren en beperkte hoeveelheden aan werkgeheugen en opslagcapaciteit. Dankzij Android Go krijgt de Nokia 1 toch een gebruikservaring die vergelijkbaar is met middenklasse Android smartphones.

Toch toekomstbestendig

De Nokia 1 is uitgevoerd met een - naar huidige maatstaven - compact beeldscherm van 4,5 inch met een beeldschermresolutie van 480 x 854 pixels. Het toestel wordt aangedreven door een 1,1 GHz quad-core processor van MediaTek en beschikt over 1 GB werkgeheugen en een interne opslagcapaciteit van 8 GB. Uiteraard is ook een Micro SD geheugenkaartslot aanwezig voor geheugenkaarten tot 128 GB. Belangrijk detail is dat de Nokia 1 overweg kan met zowel 2G (GSM), 3G (UMTS) als 4G (LTE) netwerken en daarmee ook in opkomende markten toekomstbestendig is.

Op cameragebied is de Nokia 1 uitgevoerd met een 5-megapixelcamera aan de achterzijde en een 2-megapixel frontcamera. Verder is het toestel voorzien van een FM radio, ook essentieel voor opkomende markten om geïnformeerd te kunnen blijven over het nieuws en weer. Het toestel heeft tot slot een 2.150 mAh accu gekregen en draait op Android 8.1 Oreo Go Edition.

Prijs en beschikbaarheid

De Nokia 1 zal begin april op de markt gaan komen voor een verkoopprijs van rond de 85 euro. Vooralsnog lijkt het er niet op dat HMD Global de Nokia 1 ook in west Europa en de Benelux zal gaan voeren.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie