Dit waren de trends van het Mobile World Congress 2018

02-03-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  MWC 2018


Gisteren middag zijn de deuren van het Mobile World Congres in Barcelona weer voor een jaar gesloten. Ieder jaar zijn er op het Mobile World Congress duidelijke trends te ze zien. In deze wrap-up zet GSM Helpdesk de belangrijkste op een rij.

Het Mobile World Congress is 's werelds grootste en belangrijkste congres- en beurs op het gebied van mobiele telecom. Iedereen die er toe doet in de telecomwereld reist naar Barcelona af om te praten over- en te zien wat de toekomst op het gebied van mobiele telecom gaat brengen. Ieder jaar zijn op het Mobile World Congress trends en thema's te ontwaren die toekomstbepalend zullen zijn voor de mobiele telecommarkt.

5G netwerken

Het Mobile World Congress stond dit jaar vooral in het teken van 5G. Vanaf 2020 zullen de eerste 5G netwerken in de wereld actief worden en netwerkleveranciers zetten hier dan ook volop op in. De belangrijkste innovatie die 5G netwerken gaan brengen is niet alleen de hogere snelheid. Het belangrijkste voordeel van 5G netwerken is de extreem lagen 'latency', oftewel 'vertraging'.

Latency geeft aan hoeveel tijd dataverkeer er over doet om van de verzender bij de ontvanger aan te komen. Bij 4G netwerken ligt die latency nog relatief hoog, tientallen milliseconden is geen uitzondering. Om bijvoorbeeld zelfrijdende auto's aan te kunnen sturen en met andere zelfrijdende auto's en de omgeving te laten communiceren is een veel lagere latency nodig. In een tiende van een seconde kan namelijk een ongeluk gebeuren. Technieken in 5G netwerken zorgen ervoor dat data aanzienlijk sneller over het netwerk getransporteerd wordt.

Top notch in smartphone beeldschermen

Een tweede trend die duidelijk zichtbaar was op het Mobile World Congress waren smartphones met randloze beeldschermen waarin een zogenaamde 'top notch' verwerkt zit. Een 'top notch' is de uitsparing boven in het beeldscherm zodat er ruimte blijft voor bijvoorbeeld de frontcamera.

Wiko View 2 Pro met top notch in het beeldscherm
Wiko View 2 Pro met top notch in het beeldscherm

Essential heeft vorig jaar 's werelds eerste smartphone met een dergelijk beeldscherm geïntroduceerd, gevolgd door Apple met de iPhone X. Tijdens het Mobile World Congress waren het vooral de budget merken alsmede de Chinese merken die deze ontwikkeling hebben 'gekopieerd'.

Bij een aantal fabrikanten heeft de 'top notch' echt een functie. Het gedeelte links- en rechts van de camera wordt dan bijvoorbeeld gebruikt voor notificaties of bedieningselementen. Andere fabrikanten gebruiken het puur als gimmick. In dat geval heeft de top notch niet echt toegevoegde waarde.

3,5 mm audio aansluiting dood verklaard

Eveneens in navolging van Apple, nemen steeds meer smartphone producenten afscheid van de 3,5 mm audio aansluiting in smartphones. De Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9+ waren hier nog een uitzondering op, maar zelfs Sony - als echt entertainmentmerk - heeft de 3,5 mm audio aansluiting wegbezuinigd op de nieuwe Sony Xperia XZ2 en Xperia XZ2 Compact.

Go voor Android Go

Ondanks dat het Mobile World Congress zeker geen feestje van Google is, speelde het nieuwe Android Go besturingssysteem van Google wel een hele belangrijke rol. Tijdens het MWC zijn namelijk meerdere smartphones gepresenteerd die op Android Go draaien, waaronder de Alcatel 1X en de Nokia 1.

Alcatel 1X
Alcatel 1X

Android Go is een uitgeklede versie van Android die is geoptimaliseerd voor goedkope smartphones. Nadeel van veel goedkope smartphones is dat de hardware eigenlijk te beperkt is om het normale Android besturingssysteem goed, snel en stabiel te kunnen draaien. Met Android Go heeft Google dit probleem opgelost. Smartphones met Android Go zijn overigens vooral bedoeld voor opkomende markten waar mensen nog geen kapitalen verdienen om dure smartphones te kunnen kopen zoals China, India, Afrika en Zuid Amerika.

Gezichtsherkenning, 3D scan en AR emoji's

Gezichtsherkenning, irisscanners en nu ook 3D scans van gezichten was dit MWC ook bij nagenoeg alle fabrikanten te vinden. Samsung biedt in de nieuwe Galaxy S9 en Galaxy S9+ de mogelijkheid om een 3D scan te maken van het gezicht en deze in augmented reality om te zetten naar een 3D emoji. Sony heeft een vergelijkbare functie, waarbij een 3D avatar gegenereerd kan worden die gebruikt kan worden in bijvoorbeeld PlayStation games.

Primair zetten de meeste smartphone fabrikanten gezichtsherkenning in voor de beveiliging van toestellen omdat irisscanners nog niet goed- en vooral snel genoeg werken en er situaties ontstaan waarbij geen ruimte meer is voor vingerafdruksensoren.

Internet of Things (IoT)

Op dit moment zijn zogenaamde 'Internet of Things' ook bezig aan een doorbraak. Feitelijk is het mogelijk om in bijna alles om ons heen een sensor te stoppen. Deze sensor kan data verzamelen en doorsturen naar een centraal systeem. In ons dagelijks leven wordt al veel gebruik gemaakt van Internet of Things. Denk in huis aan een slimme thermostaat, de slimme energiemeter of verlichting die vanaf de smartphone bediend kan worden.

Buitenshuis zijn de toepassingsmogelijkheden nog veel breder. Verkeerslichten kunnen slimmer gemaakt worden en anticiperen op de komst van een colonne zelfrijdende auto's. Vuilnisbakken kunnen voorzien worden van een sensor en zelf een seintje geven als ze vol zitten en geleegd moeten worden. 5G netwerken, maar vooral ook speciale Internet of Things netwerken zullen in de komende jaren gaan zorgen voor een echte doorbraak van Internet of Things en de mensheid inzichten gaan verschaffen die nooit eerder mogelijk waren. Internet of Things zullen gaan bijdragen aan efficiënter leven en efficiënter gebruik van bijvoorbeeld energie, doordat in het voorbeeld van de vuilnisbak een vuilniswagen alleen hoeft uit te rijden op het moment dat de vuilnisbak echt vol zit.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie