Nederlandse 4G netwerken worden steeds beter en sneller

21-03-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Netwerk


Volgens netwerkonderzoeker OpenSignal behoort Nederland al jaren tot de top van de wereld als het gaat om dekking, snelheid en kwaliteit van mobiele netwerken. Het mobiele netwerk van T-Mobile in Nederland scoort nog steeds het allerbeste, al zit de concurrentie niet stil.

Hoewel zelfs in Nederland wel eens wordt geklaagd over dekking, snelheid en kwaltieit van de mobiele netwerken, blijkt uit internationale vergelijkingen dat we in Nederland enorm verwend zijn. Nederland telt vier mobiele netwerken die alle vier tot de top van de wereld behoren als het gaat om dekking, snelheid en kwaliteit.

Resultaten metingen Open Signal verdeeld per provider
Resultaten metingen OpenSignal verdeeld per provider

Volgens onderzoeksbureau OpenSignal springt het mobiele netwerk van T-Mobile hier nog bovenuit. Volgens OpenSignal scoort T-Mobile op alle zes de onderzochte elementen het allerbeste van alle Nederlandse mobiele aanbieders. Tijdens de meting van vorig jaar september scoorde T-Mobile op vijf van de zes punten het beste. Opmerkelijk genoeg kwalificeert OpenSignal het mobiele netwerk van KPN als 'hekkensluiter', al behoort ook het netwerk van KPN tot één van de beste netwerken ter wereld.

Vodafone, T-Mobile en Tele2 hebben beste 4G beschikbaarheid

Vodafone, T-Mobile en Tele2 heeft de beste 4G dekking. Uit de metingen van OpenSignal blijkt dat het 4G netwerk van Tele2 in 92,9 procent van alle metingen beschikbaar was. Bij T-Mobile was dit in 91,84 procent van de gevallen en bij Vodafone in 93,04 procent van de gevallen. Vodafone staat hiermee dus bovenaan en T-Mobile bekleedt de derde plek. De verschillen zijn echter zo klein dat Open Signal alle drie de netwerken als 'gelijkwaardig' betiteld. KPN staat onderaan met een beschikbaarheid van 89,5 procent.

T-Mobile biedt hoogste 4G downloadsnelheid, Vodafone de laagste

Wanneer gekeken wordt naar snelheid van het 4G netwerk, staat T-Mobile aan de top met een gemiddelde downloadsnelheid van 54,52 Mbps. Tele2 volgt op gepaste afstand als nummer twee met een gemiddelde downloadsnelheid van 44,42 Mbps. KPN is nummer drie met een gemiddelde snelheid van 43,68 Mbps en Vodafone doet qua snelheid eigenlijk het slechtste met een gemiddelde snelheid van 33,62 Mbps.

3G snelheid Vodafone het hoogst, KPN het laagst

Volgens OpenSignal biedt Vodafone de hoogste 3G snelheden. Uit metingen van OpenSignal blijkt Vodafone gemiddeld een downloadsnelheid van 6,28 Mbps over haar 3G netwerk levert. T-Mobile staat op de tweede plek met een gemiddelde snelheid van 5,58 Mbps.KPn levert een gemiddelde downloadsnelheid van 4,26 Mbps op haar 3G netwerk en bezet daarmee de nummer drie positie. Tele2 is niet meer in de ranking meegenomen omdat Tele2 geen 3G netwerk heeft.

T-Mobile netwerk het snelste, Vodafone netwerk het traagste

Wanneer de gemiddelde snelheid van het totale mobiele netwerk wordt berekend, dus de snelheid van het 2G, 3G en 4G netwerk, komt T-Mobile niet verwonderlijk als winnaar uit de bus met een gemiddelde downloadsnelheid van 47,08 Mbps, een forse stijging ten opzichte van vorig jaar september. Tele2 staat op de tweede plaats met een gemiddelde downloadsnelheid van 40,43 Mbps. KPN bezet de derde plek door de goede prestaties van haar 4G netwerk met een gemiddelde snelheid van 35,95 Mbps. Vodafone ziet haar gemiddelde fors gedrukt worden door de 'slechte' prestaties van haar 4G netwerk en bezet met een gemiddelde van 31,11 Mbps de laatste plaats. Daarmee hebben alle providers flinke snelheidsverbeteringen weten te realiseren afgelopen half jaar.

T-Mobile kent minste vertraging op 4G netwerk, Tele2 het meeste

Voorts heeft OpenSignal ook de zogenaamde 'latency' van de Nederlandse 3G en 4G netwerken gemeten. Latency is de Engelse term voor 'vertraging' die ontstaat bij het opzetten van dataverbindingen en het verzenden en ontvangen van data. Hoe lager de latency, hoe beter. Ook hier scoort T-Mobile het allerbeste met een gemiddelde latency van 28,22 milliseconde op haar 4G netwerk. KPN staat met haar 4G netwerk op de tweede plaats met een gemiddelde latency van 33,62 milliseconde. Het 4G netwerk van Vodafone staat op plek drie met een latency van 39,58 milliseconde en het 4G netwerk van Tele2 is hekkensluiter met een latency van 41,82 milliseconde.

Vertraging op 3G netwerk bij T-Mobile het laagst, bij KPN het hoogst

3G netwerken zijn door hun topologie standaard langzamer en kennen een hogere latency. T-Mobile heeft volgens OpenSignal de laagste latency op het 3G netwerk. Volgens OpenSignal ligt de latency van T-Mobile op 57,47 milliseconde. Vodafone staat op plek twee met een latency van 59,28 milliseconde. KPN sluit de top 3 af met de hoogste latency op het 3G netwerk van maar liefst 84,75 milliseconde.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie