Facebook verzamelde jarenlang belgedrag van Android gebruikers

Facebook verzamelde jarenlang belgedrag van Android gebruikers

26-03-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Diensten


De schandalen rondom Facebook stapelen zich op nadat vorige week bekend werd dat een Brits bedrijf illegaal gebruik heeft gemaakt van de persoonsgegevens van 50 miljoen Facebookgebruikers. Nu is ook bekend gemaakt dat Facebook jarenlang inzicht heeft gehad in het belgedrag van veel Facebookgebruikers.

Facebook heeft bij veel gebruikers van Android smartphones jarenlang inzicht gehad in het belgedrag. Gebruikers van Android smartphones gaven in het verleden toestemming aan Facebook om het adresboek te laten doorzoeken om zo makkelijker nieuwe vrienden op Facebook te kunnen vinden. Op de achtergrond blijkt Facebook daarmee ook de machtiging gekregen te hebben om analyses uit te voeren op het logboek met inkomende- en uitgaande telefoongesprekken.

Hoewel Facebook zelf aangaf het telefoonboek alleen zou gebruiken om contactgegevens te matchen met Facebook, blijkt Facebook op de achtergrond ook ongemerkt en zonder toestemming gegevens over het belgedrag verzameld te hebben. De machtigingen hiervoor kreeg de Facebook app onder Android 4.1. Iedereen die een smartphone heeft gehad die draaide op Android 4.1, gebruik heeft gemaakt van Facebook én erin heeft toegestaan dat Facebook de contactenlijst mocht doorzoeken heeft daarmee mogelijk jarenlang belgegevens aan Facebook verstrekt.

Niet meer mogelijk

Google heeft de achterliggende permissies in oktober 2017 geschrapt. Sinds dat moment kunnen met de machtiging die onder Android 4.1 is afgegeven geen gegevens meer verzameld worden over het belverkeer.

Gebruikers kunnen in de instellingen van Facebook zelf een kopie van hun gegevens downloaden en daarin controleren of Facebook inzicht heeft gehad in het belverkeer of nier. De ontdekking dat Facebook ook gegevens over het belverkeer heeft verzameld zorgt opnieuw voor een flinke deuk op het al beschadigde imago van Facebook, die sinds vorige week gigantisch onder druk staat nadat bekend is geworden dat de gegevens van 50 miljoen Facebook gebruikers zijn misbruikt voor campagne doeleinden in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie
Nieuw

19-07-2019
Xiaomi Mi Max 3
26-03-2019
Sony Xperia L3
26-02-2019
Sony Xperia 1
26-02-2019
Sony Xperia 10