Overheid wil vitale onderdelen telecomsector beschermen tegen overnames

Overheid wil vitale onderdelen telecomsector beschermen tegen overnames

19-04-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Netwerk


De Nederlandse overheid is van plan om vitale onderdelen van de Nederlandse telecomsector, zoals aanbieders met een vast- of mobiel netwerk, internet aanbieders en datacenters, te beschermen tegen al dan niet vijandige overnames.

In 2013 heeft het Mexicaanse América Mòvil getracht KPN over te nemen. Het ging om een vijandige overname, waar KPN zich met hand- en tand tegen heeft verzet. Uiteindelijk wist KPN de vijandige overname af te wenden door gebruik te maken van een beschermingsconstructie middels preferente aandelen.

Ook de Nederlandse overheid maakte zich in 2013 ernstig zorgen over de ambitie van América Mòvil om KPN over te nemen. KPN beheert ook voor politie en defensie netwerken en het vaste telefoonnetwerk van KPN wordt ook als een vitaal netwerk voor Nederland gezien. De Nederlandse overheid wil liever niet dat dit in buitenlandse handen valt.

Meldplicht

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken zal vandaag een wetsvoorstel indienen waarbij overnames in de telecomsector gemeld moeten gaan worden bij de rijksoverheid. De overheid kan vervolgens onderzoeken of met de overname de staatsveiligheid of openbare orde in het geding kunnen komen door de overname.

Indien de overheid concludeert dat de openbare orde of staatsveiligheid in het geding is, of telecombedrijven worden overgenomen door onbetrouwbare, niet transparante of zelfs criminele partijen, kan de overheid de overname tegenhouden. Met het wetsvoorstel krijgt de overheid ook het recht om overnames in de telecomsector te verbieden die niet vooraf zijn gemeld.

Het wetsvoorstel zal naar verwachting in de tweede helft van dit jaar in de Tweede Kamer behandeld worden.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie