Google vernieuwt SMS applicatie en staakt ontwikkeling messagingdienst Allo

Google vernieuwt SMS applicatie en staakt ontwikkeling messagingdienst Allo

20-04-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Messaging


Slechts anderhalf jaar na de introductie van Allo, trekt Google alweer de stekker uit de messagingdienst. Het is na Google Talk en Google Hangouts de derde poging van Google om een rol van betekenis te krijgen op de markt van messaging die mislukt. Samen met providers gaat Google nu voor een vierde poging door de standaard SMS applicatie op Android smartphones te vernieuwen.

Google heeft Google Chat uitgebracht, een vernieuwde versie van de standaard berichten applicatie op Android smartphones. Op dit moment kunnen gebruikers van Android smartphones via de standaard berichtenapplicatie SMS en MMS berichten versturen en ontvangen, dat laatste enkel als telecomproviders hier ondersteuning voor bieden.

Telecombedrijven werken al sinds 2007 aan een opvolger voor SMS en MMS. Deze standaard wordt 'RCS' genoemd, waarbij 'RCS' staat voor 'Rich Communication Service'. RCS kent ongeveer dezelfde mogelijkheden als WhatsApp waardoor het mogelijk is om naast berichtjes ook foto's, video's, bestanden, geluiden etc. te kunnen versturen.

RCS is een doodgeboren kindje

Door de opkomst van WhatsApp is de introductie van RCS eigenlijk al overbodig geworden. Toch wil de telecomindustrie nog proberen van RCS een succes te maken. In 2016 werd bekend dat de telecomindustrie Google heeft weten te strikken om RCS te gaan adopteren in het Android besturingssysteem.

Waarschijnlijk gaat Google samen met providers de huidige (standaard) SMS applicatie op Android smartphones vervangen door 'Chat' op het moment dat de provider ondersteuning biedt voor RCS. In Nederland biedt alleen Vodafone ondersteuning voor RCS.

Over the top versus managed

Waar WhatsApp een zogenaamde 'over the top' dienst is (OTT), is Chat een zogenaamde 'managed' dienst. Net als bij SMS zorgt de mobiele telecomaanbieder voor het hele proces van het moment van verzenden tot het afleveren van berichten. Telecombedrijven kunnen daarmee ook een bedrag in rekening brengen voor ieder verzonden RCS bericht (net als bij SMS). Het is aan providers zelf om te bepalen of - en op welke manier - voor RCS betaald moet worden. WhatsApp werkt onafhankelijk van telecomproviders en heeft haar dienst ontwikkeld 'bovenop' de connectiviteit die mobiele aanbieders aanbieden. Voor het gebruik van WhatsApp betalen gebruikers alleen het dataverkeer dat WhatsApp verbruikt aan hun telecomprovider.

Behoorlijke nadelen

Chat heeft een aantal nadelen ten opzichte van WhatsApp. Zo zullen berichten die via Chat verzonden worden niet versleuteld worden. Dat betekent dat bijvoorbeeld overheden en inlichtingendiensten berichtenverkeer makkelijk kunnen onderscheppen. Ook werkt Chat alleen op het moment dat de provider van zowel de verzender- als de ontvanger ondersteuning biedt voor RCS.

In diverse landen worden messaging apps zoals WhatsApp en Telegram geblokkeerd omdat het berichtenverkeer wordt versleuteld en de overheid daardoor geen inzicht heeft in de communicatie. Het lijkt er dan ook op dat Google de Chat app vooral uitbrengt om overheden in dergelijke landen tegemoet te komen.

Ontwikkeling Allo gestaakt

Als gevolg van de introductie van Chat, staakt Google de ontwikkeling van Google Allo. Daarmee geeft Google feitelijk aan dat Allo de derde poging van Google om voet aan de grond te krijgen op de messagingmarkt is mislukt. Allo werd slechts anderhalf jaar geleden door Google geïntroduceerd. Google Allo was op zich een goed alternatief voor WhatsApp, maar voor smartphone gebruikers was er eigenlijk geen enkele reden om hier op over te stappen. Daarmee miste Google Allo de kritische base aan gebruikers om een goed alternatief te zijn voor WhatsApp.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie