Telegram kampte met grote storing door stroomstoring die ook Schiphol trof

Telegram kampte met grote storing door stroomstoring die ook Schiphol trof

30-04-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Messaging


Telegram heeft zondag een groot deel van de ochtend te kampen gehad met een storing die in grote delen van de wereld merkbaar was. Door dezelfde stroomstoring die ook Schiphol trof, vielen serverclusters van Telegram in Amsterdam uit waardoor Telegram in grote delen van de wereld problemen had.

Zondag ochtend hebben 18.000 huishoudens in Amsterdam last gehad van een stroomstoring. Door de dip in het energienetwerk ontstonden ook problemen op Luchthaven Schiphol waardoor veel vluchten geannuleerd werden. Dezelfde stroomstoring heeft ook voor grote problemen bij chat- en messaging app Telegram gezorgd, zo blijkt nu.

Telegram was zondag ochtend een groot deel van de ochtend onbereikbaar in een groot deel van de wereld. Naar nu blijkt maakt Telegram gebruik van een servercluster in Amsterdam. Door de stroomstoring viel een deel uit en raakte een ander deel oververhit. hierdoor was Telegram in een groot deel van de wereld moeilijk of niet bereikbaar.

Rusland wil Telegram blokkeren

Wat de storing opmerkelijk maakt is dat de Russische overheid al weken bezig is met het blokkeren van Telegram. De chat- en messagingdienst weigert decryptie-sleutels aan de Russiche overheid te verstrekken waarmee Russische inlichtingendiensten de communicatiestromen via Telegram kunnen volgen. Om die reden heeft de Russische telecomwaakhond de opdracht gekregen Telegram volledig te blokkeren in Rusland. 

De Russische Telecomwaakhond gaat nogal rugoureus te werk en blokkeert alle IP nummers waarvan Telegram actief is. Omdat Telegram ook veel gebruik maakt van cloud diensten van bijvoorbeeld Google en Amazon zijn door de blokkades van deze IP nummers veel andere websites en diensten ook geblokkeerd in Rusland. Het is daarnaast niet bekend welke andere middelen Rusland nog inzet om Telegram uit de lucht te krijgen, maar de optie wordt ook open gehouden dat hackers in opdracht van de staat bezig zijn met aanvallen op Telegram. De chat- en messagingdienst is de afgelopen dagen en weken namelijk ook al diverse malen door D-DOS aanvallen getroffen. 

Of er een verband is tussen de stroomstoring die Amsterdam en Schiphol afgelopen zondag trof en de acties van de Russische overheid tegen Telegram is niet duidelijk, maar in dit licht zeker wel opmerkelijk te noemen.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie