WhatsApp oprichter Jan Koum verlaat Facebook

WhatsApp oprichter Jan Koum verlaat Facebook

01-05-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Messaging


Jan Koum, één van de grondleggers van WhatsApp, heeft bekend gemaakt Facebook te zullen gaan verlaten. Koum heeft geen specifieke reden genoemd voor zijn vertrek, maar de timing van zijn vertrek is opmerkelijk.

Jan Koum, één van de grondleggers van WhatsApp en tevens afgelopen jaren één van de belangrijkste gezichten achter WhatsApp, heeft bekend gemaakt Facebook te gaan verlaten. Koum kwam in 2014 bij Facebook in dienst nadat WhatsApp voor een recordbedrag van 19 miljard dollar door Facebook werd overgenomen.

Koum heeft via Facebook aangekondigd dat hij gaat vertrekken. Een specifieke reden heeft Koum zelf niet opgegeven. Bronnen rondom Facebook, WhatsApp en Koum melden dat er op hoog niveau onenigheid is over de toekomst van WhatsApp en vooral het delen van data tussen Facebook en WhatsApp.

Opmerkelijk moment

De aankondiging van het vertrek van Koum komt daarnaast op een opvallend moment. Momenteel zit Facebook in een behoorlijke crisis nadat in februari het Cambridge Analytics schandaal naar buiten kwam. Dit bedrijf heeft de Facebook data van meer dan 87 miljoen mensen weten te verkrijgen en misbruikte deze onder andere in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016.

Zowel Facebook als WhatsApp zijn de laatste tijd ook mikpunt van privacy organisaties en liggen onder een vergrootglas van toezichthouders in een groot aantal landen. Koum staat bekend als een groot voorvechter van privacy. In een reactie heeft Facebook oprichter Mark Zuckerberg een dankwoord uitgesproken richting Koum en onderstreept dat het gedachtengoed van Koum altijd de basis zal blijven vormen van WhatsApp.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie