Verborgen code achter emoji laat Android apps crashen

Verborgen code achter emoji laat Android apps crashen

07-05-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Messaging


Er doen momenteel berichtjes de ronde met daarin normale emoji's die bij aanraking Android apps laten crashen. Achter de emoji blijkt onschuldige opmaak-code verstopt te zitten die het Android besturingssysteem van slag brengt.

Grappenmakers hebben een combinatie van opmaak-code ontdekt die apps op Android smartphones kan laten crashen. De opmaakcode kan verstopt worden achter een emoji. Zodra iemand een berichtje met deze normale emoji ontvangt en de emoji aanraakt, crashed de app waarin de emoji is binnengekomen.

De crash doet zich voor met alle apps waar de emoji met achterliggende opmaakcode binnenkomt. Dat kan dus WhatsApp zijn, maar ook Facebook Messenger, Telegram of zelfs in mail apps.

Verstopte opmaakcode zorgt voor crash

Achter de emoji blijkt code verstopt te zijn die normaal zorgt voor de opmaak van tekst. In de code wordt honderden keren achter elkaar aangegeven dat de tekst links en rechts uitgelijnd moet worden. Doordat de tekstverwerker in Android deze commando's achter elkaar uitvoert om de tekst goed weer te kunnen geven wordt deze 'overspoeld' met commando's en raakt over stuur omdat de tekstverwerker niet meer weet of de tekst nu links- of rechts weergegeven moet worden. Dit zorgt ervoor dat de app direct crached.

Het probleem is vooral te zien als 'kattenkwaad'. Wie een berichtje ontvangt met een emoji waar de code achter is geplakt krijgt te maken met een crash, maar kan daarna de app gewoon weer opnieuw opstarten. Zolang de emoji niet opnieuw wordt aangeraakt treedt het probleem niet opnieuw op. De beste remedie is dus om het berichtje waarin de emoji is binnengekomen gewoon te verwijderen. De code is niet schadelijk voor de smartphone.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie