Fabrikanten kunnen voortaan Android updates tot 12 weken eerder uitrollen

Fabrikanten kunnen voortaan Android updates tot 12 weken eerder uitrollen

11-05-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Google heeft tijdens haar I/O Conference bekend gemaakt dat de volgende versie van Android, momenteel aangeduid als 'Android P' tot 12 weken eerder beschikbaar kan komen voor smartphones dan wat voorheen gebruikelijk was.

Google heeft tijdens haar I/O Conference bekend gemaakt dat chip- en processor fabrikanten zoals Qualcomm, MediaTek en Samsung, al in een vroeg stadium betrokken worden bij de ontwikkeling van nieuwe Android versies. Op dit moment gebeurt dat ook al bij de ontwikkeling van de aankomende nieuwe Android versie, Android P. Door chip- en processor fabrikanten vroegtijdig te betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe Android versies, hoopt Google dat fabrikanten de nieuwe Android versie sneller als update kunnen aanbieden voor bestaande smartphones.

Google ontwikkelt samen met onder andere Qualcomm, MediaTek en Samsung zogenaamde 'Board Support Packages'. Dit is software die specifiek voor bepaalde chips of processoren is ontwikkeld. Met deze Board Support Packages hoeven smartphone fabrikanten niet meer te wachten op ondersteuning van uit chip- en processor fabrikanten en kunnen direct beginnen met de ontwikkeling van de update voor bestaande smartphones. Dit levert een tijdswinst tot wel 12 weken op in de ontwikkeling en uitrol van Android updates.

Project Treble

In Android 8.0 Oreo introduceerde Google al Project Treble. Met Project Treble heeft Google het Android besturingssysteem losgetrokken van eventuele grafische schillen die smartphone fabrikanten zelf over het Android besturingssysteem heen bouwen. Juist door die grafische schil was het tot op heden voor fabrikanten erg lastig, tijdrovend en kostbaar om updates voor bestaande smartphones te ontwikkelen.

Doordat veel fabrikanten veel tijd, geld en moeite kwijt zijn met het ontwikkelen van updates naar hogere versies van Android, worden veel Android smartphones zelden of nooit bijgewerkt naar een nieuwere Android versie. Hierdoor ontstaat zogenaamde 'fragmentatie', waarbij grote aantallen Android smartphones op (veel) oudere versies van Android draaien. Dit is een probleem voor Google, app ontwikkelaars en gebruikers. Google en ontwikkelaars moeten oudere Android versies namelijk heel lang blijven ondersteunen en gebruikers lopen het risico dat hun toestel niet 100% veilig is.

Fragmentatie

Door de combinatie van de nieuwe Board Support Packages en Project Treble hoopt Google dat steeds meer fabrikanten bestaande smartphones van updates naar hogere versies van Android gaan voorzien en deze updates ook sneller beschikbaar maken. Google kampt namelijk al jaren met een heel groot fragmentatie probleem, waarbij het gros van alle Android smartphones op veel oudere versies van Android draaien. Dit betekent dat Google en app-ontwikkelaars oudere Android versies zeer lang moeten blijven ondersteunen met alle moeilijkheden en beperkingen van dien.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie