Google gaat fabrikanten uitrol beveiligingsupdates verplichten

Google gaat fabrikanten uitrol beveiligingsupdates verplichten

11-05-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Google heeft tijdens het I/O Conference door laten schermen dat er een verplichting voor smartphone fabrikanten gaat komen om regelmatig beveiligingsupdates uit te rollen voor bestaande smartphones.

Er komen jaarlijks honderden nieuwe Android smartphones op de markt. Veel van deze toestellen, vooral in de lagere prijscategorieën, ontvangen gedurende hun levensduur nooit een update. Dit heeft als gevolg dat deze toestellen na verloop van tijd kwetsbaar worden voor beveiligingslekken. Regelmatig worden namelijk kwetsbaarheden ontdekt die potentieel misbruikt kunnen worden om bijvoorbeeld een smartphone te kraken.

Al sinds 2015 brengt Google maandelijks beveiligingsupdates uit voor het Android besturingssysteem. Deze updates zijn ook beschikbaar voor smartphone fabrikanten en zijn relatief makkelijk uit te rollen. Toch gebeurt dit bij veel smartphones nooit.

Voorwaarden voor gebruik Android worden aangescherpt

Tijdens het I/O Conference heeft Google door laten schemeren dat het bedrijf binnenkort de voorwaarden voor het AOSP (Android Open Source Project) gaat aanscherpen. Smartphone fabrikanten die het volledige Android besturingssysteem willen gebruiken voor smartphones moeten voldoen aan de AOSP voorwaarden. Aan deze voorwaarden wordt binnenkort de verplichting toegevoegd dat fabrikanten bestaande smartphones regelmatig moeten voorzien van beveiligingsupdates.

Google heeft nog geen verdere details gegeven over de frequentie waarin fabrikanten beveiligingsupdates moeten gaan uitrollen naar bestaande smartphones. Waarschijnlijk heeft Google tijdens het I/O Conference de mededeling in de groep gegooid en zal Google de invulling hiervan de komende tijd in overleg met fabrikanten gaan bepalen.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie