Nokia klimt naar vijfde plek op Europese smartphone markt

11-05-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Dankzij het Fins-Chinese bedrijf HMD Global, is Nokia sinds eind 2016 terug als smartphone merk. In anderhalf jaar tijd heeft HMD Global met het Nokia merk nu alweer de vijfde plek te pakken van grootste smartphone leveranciers in Europa.

Uit onderzoek van Canalys blijkt dat de Europese smartphone markt in het eerste kwartaal van 2018 met 6,3 procent is gekrompen. In west Europa is er zelfs sprake van een daling van 13,9 procent. Oost Europa groeit nog, maar in landen zoals Frankrijk, Duitsland en Groot Brittannië zijn de smartphone verkopen afgelopen kwartaal enorm gedaald. In Groot Brittannië zijn zelfs bijna 30 procent minder smartphones verkocht dan in het eerste kwartaal van 2017.

Samsung heeft harde klappen gekregen in Europa. Samsung zag de afzet van smartphones afgelopen kwartaal met 15,4 procent dalen. Ook Apple heeft minder toestellen verkocht dan in het eerste kwartaal van 2017. Bij Apple daalde de afzet met 5,4 procent.

Uit de cijfers van Canalys valt op te maken dat Europeanen steeds meer kiezen voor toestellen met een gunstige prijs/kwaliteit verhouding. In deze segmenten zijn onder andere Huawei, Xiaomi en sinds eind 2016 ook HMD Global met Nokia actief. Deze drie fabrikanten zagen hun afzet sterk toenemen, ondanks de krimp op de Europese markt. Huawei verkocht 38,6 procent meer toestellen, de groei van Xiaomi is zelfs niet eens in een percentage uit te drukken omdat de afzet van Xiaomi in 2017 nog nihil was.

Opmerkelijk is vooral HMD Global met Nokia. Er gingen in heel Europa in het eerste kwartaal 1,6 miljoen Nokia smartphones over de toonbank waarmee Nokia nu weer het vijfde grootste smartphonemerk is in Europa, boven bijvoorbeeld Sony, LG en HTC.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie