Trump verleent Chinese telecomgigant ZTE gratie

Trump verleent Chinese telecomgigant ZTE gratie

14-05-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Buitenland


De Amerikaanse president Trump heeft het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken opdracht gegeven het verbod om nog zaken te doen met de Chinese telecomgigant ZTE in te trekken. ZTE had de staf oorspronkelijk opgelegd gekregen vanwege schending van het handelsembargo op handel met Iran.

Eind vorige week maakte de Chinese teleomgigant ZTE bekend dat het bedrijf genoodzaakt was haar activiteiten te staken nadat de Verenigde Staten een handelsverbod had opgelegd. De straf werd opgelegd omdat ZTE apparatuur en kennis geleverd zou hebben aan Iran. Handel met Iran is verboden vanwege internationale sancties tegen het land. 

ZTE had al een boete van bijna een miljard dollar betaald, maar had ook betrokken leidinggevenden diciplinair moeten straffen. Dit heeft ZTE niet of onvoldoende gedaan, waardoor de Amerikanen over zijn gegaan tot een handelsverbod met ZTE.

Onderhandeling

Tot op het hoogste politieke niveau wordt momenteel gesproken over de situatie rondom ZTE, vooral omdat ZTE een zeer grote en belangrijke werkgever is in China. Top overleg tussen de Chinese president Xi Jinping en de Amerikaanse president Trump hebben ervoor gezorgd dat ZTE een tweede kans gaat krijgen.

Volgens ZTE hadden ook Amerikaanse bedrijven last van het handelsverbod. ZTE zou voor diverse Amerikaanse bedrijven een belangrijke klant zijn.

'Huawei en ZTE gevaar voor de staatsveiligheid'

Eerder dit jaar noemde de Verenigde Staten partijen als ZTE en Huawei al een gevaar voor de staatsveiligheid. De Verenigde Staten verdenken de Chinese overheid ervan dat zij via netwerken en smartphones van ZTE en Huawei spionage activiteiten zouden kunnen ontplooien. Sinds begin dit jaar geldt er daarom ook al een verbod op het gebruik van apparatuur en smartphones van Huawei en ZTE in de Verenigde Staten.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie