Pilot met 5G netwerk in Groningen wordt verder uitgebreid

Pilot met 5G netwerk in Groningen wordt verder uitgebreid

15-05-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Diensten , Netwerk


In noord oost Groningen wordt al meer dan een jaar getest met een 5G netwerk. De regio is de enige plek ter wereld waar momenteel experimenten worden gedaan met 5G netwerken in een landelijke omgeving. Het project wordt de komende maanden verder uitgebreid.

De 5G pilot in noord oost Groningen heeft 2 miljoen euro aan subsidie gekregen vanuit de Nederlandse staat en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Met dit geld zal het 5G project in de regio verder uitgebreid gaan worden.

Op dit moment zijn in noord oost Groningen alleen op zeer kleine schaal 5G netwerken actief. De bedoeling is dat voor het eind van het jaar een groter gebied van 5G dekking voorzien moet zijn. Op die manier kunnen toepassingen op 5G netwerken in meerdere sectoren getest gaan worden. Zo wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar toepassingsmogelijkheden in de Eemshaven.

Op dit moment is nog niet duidelijk waar- en voor welk doel uitbreiding van het 5G experiment zal gaan plaatsvinden. Er zijn tot nu toe al 30 aanvragen binnengekomen voor nieuwe testen met 5G.

Struikelblok

Er is echter nog steeds een groot struikelblok dat overwonnen moet worden. Vanwege een satelliet basisstation in het Friese Burum, waar ook inlichtingendiensten met antennes voor afluister doeleinden staan, mag in het gebied boven de lijn Amsterdam - Enschede geen gebruik gemaakt worden van de 3,5 GHz band. Dit is één van de belangrijkste frequenties voor nieuwe 5G netwerken. Zolang dit struikelblok niet overwonnen wordt, kunnen onvoldoende doelmatige experimenten met 5G plaatsvinden.

Het is de bedoeling dat vanaf circa 2020 de eerste 5G netwerken uitgerold gaan worden, ook in Nederland. Voor consumenten zal 5G in eerste instantie niet interessant zijn, maar voor technische- en zakelijke oplossingen wel. Door de hoge snelheid en lage vertraging (latency) maakt 5G nieuwe toepassingen mogelijk, zoals bijvoorbeeld zelfrijdende auto's die communiceren met andere auto's en bijvoorbeeld verkeerslichten. Het 5G netwerk zal vooral een netwerk zijn waarop 'dingen' met elkaar gaan communiceren, bijvoorbeeld auto's, maar ook sensoren, verkeerslichtsystemen, afvalbakken etc.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie